Michal

Moderator
Do tego już tradycyjnie, tempomat ustawiony na aktualną prędkość, po wjeździe na autostradę włączam autopilota, jadąc 100 km/h, jest dobrze, jadę 100 km/h, po jakimś czasie zbliżam się powoli do tira, kierunek w lewo, kierownica w lewo, autopilot wyłącza się, ręcznie, a raczej nożnie przyspieszam do 115 km/h, wyprzedzam, zjeżdżam na prawy pas, po chwili wytracam prędkość do 100 km/h, dwa razy wajcha w dół, autopilot się włącza i auto zaczyna zapierdzielać 140 km/h. Wyłączam autopilota, zwalniam do 100 km/h, włączam autopilota, jest dobrze jedzie 100 km/h.
@supczinskib, czytałeś może moje wyjaśnienie jak używać autopilota przy wyprzedzaniu, żeby nie mieć takich problemów?
Specjalnie jeszcze przed chwilą sprawdziłem i nie dzieje się tak jak Ty to opisujesz jeśli przy wyprzedzaniu masz nadal włączony tempomat.

cooler

Pionier e-mobilności
ochrona przed przegrzewaniem korzysta raczej z wentylacji, nie z AC
Podczas włączania decydujesz czy ma być z AC czy bez. Ale musi być wyłączony Wartownik i kontrola przechyłu/intruz

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Podczas włączania decydujesz czy ma być z AC czy bez. Ale musi być wyłączony Wartownik i kontrola przechyłu/intruz
Ale nawet przy włączonym AC działa tylko wentylator, jeśli temperatura powietrza na zewnątrz jest niższa od temperatury ustawionej. Tak się dzieje w trakcie korzystania z samochodu z klimą w trybie Auto - nie sądzę, żeby zaparkowany samochód wolał niepotrzebnie zużywać więcej energii.

cooler

Pionier e-mobilności
Czy wy też nie możecie zalogować się na swoje konto na YouTube w Tm3? Mam komunikat że jest niezaufane przeglądarka. Zastanawia mnie czy to dlatego że mam 2fa czy jest to generalny problem.

Relevant

Fachowiec
Przecież nie ma żadnej gwarancji, że ten samochód gwałtownie nie skręci w bok i nie roztrzaska się o barierki energochłonne, a ja nawet nie zdążę zareagować z powodu uśpionej czujności.
Racja. Na szczęście są jednak miliony kilometrów przejechanych bez takich akcji, to daje minimalny poziom fałszywego poczucia bezpieczeństwa.