Tematy na pewno powracajace i do szybkiego zgooglowania jednak chce sie zapytac "praktykow"

.
1. Jak dlugo zajmie mi naladowanie TM3LR21 z gniazdka sieciowego (mam takie w swoim garazu) oraz z "sily" (1F, garaz rodzicow)? 10-80%.
2. Cos mi sie obilo o uszy, ze w nowszych M3, a moze, z konkretnymi bateriami, mozna smialo ladowac do 100 za kazdym razem. Prawda to?

3. Swoja spalinowka jezdze glownie 180km trase ekspresowka, 140km/h na tempomacie. W zimie przy silnym mrozie LR przejedzie tyle z ta predkoscia?
Jeszcze kilka informacji odnośnie tych pytań:
Ad. 1. Ładowanie w przedziale 10-80%, powinno się liczyć przy baterii 75kWh. Taka jest użyteczna pojemność, nawet jak ktoś pisze, że ma 82, to trzeba odjąć bufor 4kWh i szybką degradacja na początku używania auta 2kWh (po kilkunastu tysiącach) (to jest wliczone, bo auto na początku ładuje się ponad 100%).
Ładowanie ze zwykłego gniazdka 52,5kWh/3Kw~17:30h, więc raczej nie dasz rady dwa dni pod rząd pojechać w taką trasę :/
Ładowanie z siły, to 52,5kWh/11kW~5h, więc przez noc spokojnie naładujesz - raczej Tobie przyda się taka możliwość.
Ad2. Tak jak pisał Daniel, można ładować do 100% TM3SRP z Chin, ale z nimi to jeszcze nie za dużo wiadomo - np. nie wiem jaka jest ich sprawność zimą i jak wygląda degradacja baterii z czasem... Do tej pory doświadczenia pokazywały, że zimowe zasięgi, moce ładowania i osiągi dość mocno zależą od zawartości kobaltu - niestety im mniej tym gorzej. Ogniwa Panasonic są jednak znacznie lepiej sprawdzone.
Ps. Nie przejmowałbym się jednak tym specjalnie, bo Tesla "potrafi w baterie"

Większe problemy mogą dotyczyć w przyszłości audi e-tron albo Hyundai ioniq 5 - tam moce ładowania bardzo długo utrzymują się na wysokim poziomie (chyba głównie po to, żeby chociaż w tym być lepszym od Tesla), i może się okazać po 2/3 latach, że pojemność będzie tam spadać dramatycznie i wtedy już nic nie pomoże.
3. Tak jak pisał Daniel, nawet w największe mrozy (-15C) spokojnie przejedziesz 250km, a nawet 300km jeśli parkujesz w garażu i przygotujesz auto przed odjazdem - przy podłączonym EVSE włączając 30 min wcześniej klimatyzację w telefonie (albo ustawiając termin wyjazdu w aucie). Włączenie klimatyzacji powoduje podgrzanie kabiny i baterii, a bateria to taki akumulator ciepła, z którego później auto może czerpać po drodze - prawie jak dodatkowa bateria (~3kWh) na samo ogrzewanie.