Michal

Moderator
Ja tylko dodam, że w PL kilka razy spotkałem się z wtykiem dużej fazy (32A), który był tak naprawdę podłączony przewodami i bezpiecznikami małej fazy (16A). Ogólnie kiedyś była wola amerykanka i dużo ludzi robiło większe gniazda mimo, że nic więcej nie było do tego przystosowane. Dlatego warto sprawdzić instalację przed podłączeniem.

refi1234

Posiadacz elektryka
Z drugiej strony i tak większości aut nie weźmie więcej jak 11kw, /dzielone na 3. więc te 16A, nawet w dużej siłę (gniazdo) krzywdy nie zrobi

Mylisz tu watki. Chłopakowi chodzi o mozliwość wykorzystania mobilnej ładowarki z maksymalna moca 7.4 kW. Nie zrobi tego na 16A. Na 16A może pracować Wall charger ponieważ obsługuje 3 fazy i do 11 kW wystarczy mu 16A a nie 32A. Jednak mobilna obsługuje tylko jedna fazę i aby wykorzystać jej pełną moc potrzeba 32A nateżenia prądu.

Co do tego watku Michała:
Ja tylko dodam, że w PL kilka razy spotkałem się z wtykiem dużej fazy (32A), który był tak naprawdę podłączony przewodami i bezpiecznikami małej fazy (16A). Ogólnie kiedyś była wola amerykanka i dużo ludzi robiło większe gniazda mimo, że nic więcej nie było do tego przystosowane. Dlatego warto sprawdzić instalację przed podłączeniem.
w 100% sie zgadzam.

Poszedłbym nawet dalej- wiekszość siłowych gniazd dużych (32A) nie jest przystosowana do poboru 32A a tylko do 16A. U nas przez dekady traktowali to tylko jako różnej wielkości wtyczki/gniazda (małe i duże, 4 lub 5 bolcowe) nie patrząc na logikę 16/32A i wymagania potrzebne do realizacji przesyłu 32A.
Ktokolwiek podłącza mobilną ładowarke do gniazda siłowego i ustawia ja na 32A - sugeruje wpierw sprawdzić czy jest to możliwe w tej instalacji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony i tak większości aut nie weźmie więcej jak 11kw, /dzielone na 3. więc te 16A, nawet w dużej siłę (gniazdo) krzywdy nie zrobi
Ale tesla wezmie 7kW z jednej fazy, i instalacja moze tego nie wytrzymac :)

refi1234

Posiadacz elektryka
Ok.. Teraz kumam dlatego uważam, że jednak te kilka stówek warto dać za 3 fazy bo sam Leafem wywaliłem w Galerii Handlowej siłę biorąc z jednej fazy 32A niby

O właśnie ,
tak teoria wita sie z praktyką :) To najlepszy przykład.

Co do kilku stówek pewnie masz racje, ale kto będzie woził Wall connector, z dorobiona wtyczka na 3 fazy - w bagażniku.

Do domu, nie podlega to dyskusji, ale mobilny masz gratis z Teslą, jest mały i wystarczy tylko blue adapter oraz przewod na siłę, oraz gniazdo z 32A aby uzyskać 7.4/11 czyli ok. 2/3 wydajnosci Wall Connectora. Często też w ten sposób można rozwiązac problem ze wspólnotami.

Wystepujesz o zgodę na jednofazowy (drobnym druczkiem dodając ...do 32A) a nie 3-fazowy (na który nie chcą sie zgadzać lub wymaga dodatkowej dokumentacji). I masz gniazdo 230V na parkingu/garażu - które może być dla Twojej ładowarki jak Wall charger.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Panowie, jest wśród nas ktoś ogarniający bardziej elektrykę?
Bo zamówiłem Blue Adapter na 32A do ładowania Tesli MY LR z jednofazowej cegły podłączonej do przejściówki Blue Adapter + przejściówki na gniazdo siłowe. W przewodzie jest tylko jeden kabel, jedna faza.
Model Y ma ładowarkę pokładową o mocy 11 kW, więc na 1 fazę przypada 3,6 kW - dobrze myślę?
Czy zatem gdy podłączę wyżej wymieniony zestaw to będę potrafił ustawić prąd o natężeniu 32A, czy ze strony samochodu będzie to technicznie niemożliwe i maksymalny prąd będzie mógł wynosić 16 Amperów, co będzie skutkowało dłuższym czasem ładowania?
W sklepie Tesli wprost jest napisane, że przy niebieskim adapterów 32A moc to 7,4kW. Tylko, że wersja 32A nie jest dostępna - rozumie, że kupiłeś gdzie indziej?

Bronek

Pionier e-mobilności
O właśnie ,
tak teoria wita sie z praktyką :) To najlepszy przykład.

Co do kilku stówek pewnie masz racje, ale kto będzie woził Wall connector, z dorobiona wtyczka na 3 fazy - w bagażniku.

Do domu, nie podlega to dyskusji, ale mobilny masz gratis z Teslą, jest mały i wystarczy tylko blue adapter oraz przewod na siłę, oraz.....
Teslowka evse mobilna ALE 3 fazy (mam - syn) jest wielkości cegły i spoko jest mobilne stacjonarna
Nie mówię o, tej danej bo, ta da 7 kW po zmianie NEMA czyli wtyczki na kemping duży niebieski
Ja kupiłem za kilka stówek uzywke

Screenshot_20230716-161332_SamsungNotes_copy_1280x960.jpg