krzyss

Pionier e-mobilności
Wygląda to na przeguby, i tak się dziwię że przy takiej mocy nie ukręca ich po kilku kkm. Chociaż w model X przeguby się sypią jak głupie.
Pierwsza zasada napędu na przód - żadnych gwałtownych przyspieszeń przy skręconych mocno kołach się kłania.
To w syrenie byla glowna zasada ;)

cooler

Pionier e-mobilności
To w syrenie byla glowna zasada ;)
Kiedyś w Passacie pomimo trzeszczących już przegubów (pękły mażety i wylał się smar, wstawiłem nowe mażety bez demontarzu przegubów bo chciałem szybko - jakaś metoda na lejek) i w ten sposób tylko unikając gwałtownego ruszania z miejsca przy skręconych kołach przejechałem chyba ze 150tys km. Więc jednak nawet w nowoczesnych przegubach daje im taka jazda w kość, oczywiście do pewnego czasu wytrzymują to co krzyżaka w Syrenie wykończyło by po pierwszym strzale. Przy jeździe na wprost nawet słabe przeguby się nie rozlecą jeżeli mażety sa OK i jest smar.

ELuk

Pionier e-mobilności
A jak to jest, skoro mówi się, że tesla zazwyczaj jeździ na tylnym silniku, a przód dołącza w razie potrzeby.
Gdyby rzeczywiscie tak było, to problem urwanych przednich przegubów od skręcania kołami byłby marginalny. ??? 🧐

Darek1

Posiadacz elektryka
Przednie przeguby będą padały jak duży moment przez nie idzie podczas skrętu. Od jazdy z lekką nogą nie powinny padać, a wtedy też przedni silnik ma nie pracować.

ciastek

Pionier e-mobilności
A jak to jest, skoro mówi się, że tesla zazwyczaj jeździ na tylnym silniku, a przód dołącza w razie potrzeby.
Gdyby rzeczywiscie tak było, to problem urwanych przednich przegubów od skręcania kołami byłby marginalny. ??? 🧐
Nie „gdyby”, tak jest. Na przykład początek filmu Nylanda
Przedni silnik jest indukcyjny, więc można go odłączyć. Tylni jest z magnesami trwałymi, więc się nie da.
I nie rozumiem, jak z faktu, że przód jest dołączany w razie potrzeby wywnioskowałeś, że powinno to oszczędzać przeguby. Potrzebą która dołącza przód jest mocne przyspieszanie - dokładnie to, co powoduje uszkodzenie przegubów.

Gandalf

Pionier e-mobilności
1652821905079.png

Jak do tego doszło?
Nie wiem 😅

tomik

Zadomawiam się
Mam pytanie ile przy normalnym gniazdku zajmuje naładowanie model 3 lr od powiedzmy 20 do 80% - przez dostarczana mobile charger? Kolejne pytanie można ją podłączyć do gniazda 3 fazowego?

danielm

Pionier e-mobilności
Mam pytanie ile przy normalnym gniazdku zajmuje naładowanie model 3 lr od powiedzmy 20 do 80% - przez dostarczana mobile charger? Kolejne pytanie można ją podłączyć do gniazda 3 fazowego?
60% z 75kwh to 45kwh czyli 15h z gniazdka. tesle do gniazda 3jfazowego? jak kupisz odpowiedni kabel/zainstalujesz wallboxa