Taryfa G12 i G12w

STMS

Pionier e-mobilności
Ale one się formalnie chyba nie zmienią, tylko zamrożenie przestanie działać z końcem roku.

taka jest taryfa na dzisiaj - więc mogą nie zmieniać a jak zmienią to mam prawo ja zmienić taryfę

nie ma nigdzie na stronie info o innych cenach i rabatach - co innego jest rabat do 31 grudnia 2024 a co innego taryfa

1719999737043.png

adamusek

Posiadacz elektryka
500zl jest do grudnia od stycznia 2025 jest cena ustalona przez URE czyli 622zł plus wraca opłata mocowa.

SylB

Fachowiec
Odniosłem wrażenie, że kwoty zgłoszone do URE są zaplanowane na okres 1,5 roku, czyli do końca 2025 roku.
Zamrożenie cen ma na celu uniknięcie szoku cenowego dla konsumentów i jest do końca bierzącego.
Koszty dystrybucji mogą się zmienić; w Tauronie jest napisane, że obecne stawki obowiązują do końca tego roku. Jednak dystrybucja prawdopodobnie nie podlega zamrożeniu, więc mogą ją zmieniać w dowolnym momencie.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Odniosłem wrażenie, że kwoty zgłoszone do URE są zaplanowane na okres 1,5 roku, czyli do końca 2025 roku.
Zamrożenie cen ma na celu uniknięcie szoku cenowego dla konsumentów i jest do końca bierzącego.
Koszty dystrybucji mogą się zmienić; w Tauronie jest napisane, że obecne stawki obowiązują do końca tego roku. Jednak dystrybucja prawdopodobnie nie podlega zamrożeniu, więc mogą ją zmieniać w dowolnym momencie.
Dystrybucja była zamrożona do końca czerwca, teraz nie jest

nnnnn

Pionier e-mobilności
Masz znacznie bardziej atrakcyjne ceny energii niż ja w Tauronie.

U mnie w taryfie G12 ceny przedstawiają się następująco:
  • Dzień: 0,7120 zł/kWh
  • Noc: 0,4620 zł/kWh (masz 20% taniej)
Tu nasuwa się pytanie: czy mój prąd ma na przykład lepszą sinusoidę, że muszę płacić więcej?
Twój (nasz, też w Tauronie) jest bardziej zielony:D A propos, kończy mi się umowa z Tauronem i próbuję zawrzeć taka bez żadnych opłat handlowych z cennikiem operatora i się nie da, albo ja nie umiem tego znaleźć. Jedyna prawilna opcja to zawarcie umowy na 9 lat (!) z gwarancją ceny na dzisiejszych poziomach, ktoś przerabiał ten temat?
1720004380603.png
1720004398066.png
Dystrybucyjne zakłądam takie same dla obu taryf, tylko jak zamówić tą bez opłat i gwarancji ceny.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jakie
aaa i jeszcze jedno - Panie mnie uprzedziły, że taryfy nie można zmieniać częściej niż raz na 12 miesięcy i to jest prawda ale ...
jak Energa zmieni stawki w taryfie G12R to mam prawo do zmiany do dowolną inną taryfę w ciągu 60 dni

czyli w kalendarzu wpisałem sprawdzenie ostatecznych taryf w dniu 1 stycznia i ew. 2 stycznia zmienię w najgorszym przypadku na G11

tu znów straszyły, że nie znam stawek na 2025 itd ... no tak ale to ja decyduję czy je zaakceptuje [jak pójdą w górę] czy zmieniam na G11 lub inną
Jakieś Pindy tam pracują lub usiłują nie pracować?

andrzejkla

Zadomawiam się
Twój (nasz, też w Tauronie) jest bardziej zielony:D A propos, kończy mi się umowa z Tauronem i próbuję zawrzeć taka bez żadnych opłat handlowych z cennikiem operatora i się nie da, albo ja nie umiem tego znaleźć. Jedyna prawilna opcja to zawarcie umowy na 9 lat (!) z gwarancją ceny na dzisiejszych poziomach, ktoś przerabiał ten temat?
View attachment 18932
View attachment 18933
Dystrybucyjne zakłądam takie same dla obu taryf, tylko jak zamówić tą bez opłat i gwarancji ceny.

Szukaj taryfy sprzedawcy. Ale tej chyba nie da się przez ich szablony zrobić.
Trzeba wydrukować i podpisać i chyba można skany wysłać z konta w BOK.

Formularz

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jakie

Jakieś Pindy tam pracują lub usiłują nie pracować?
W Tauronie jest podobnie, składając wniosek osobiście ZAWSZE bierzcie potwierdzenie, ja kiedyś składałem w Wigilię i okazało się, że nie dotarł, a później miałem problem.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Dostałem swoją pierwszą fakturę od Taurona (niedawno nabyłem mieszkanie). Taryfa G12.

Ktoś może mi podpowiedzieć, dlaczego mam różne stawki (dzienna: 0.49290 i 0.69800, nocna: 0.27630 i 0.69800)?

To moja pierwsza faktura od nich, więc nie wiem jak do tego podejść.

Tauron.png