Piotrek_Sl
Posiadacz elektryka
Fajnie mieć taką zdyscyplinowaną rodzinę. U mnie mówię, że pralka, suszarka, czy zmywarka jak jest słońce, to zawsze - "racja, następnym razem będę pamiętać". I tak od pięciu lat😅
Dokładnie tak jest, dlatego ja ciągle piszę o kosztach ładowania auta. Jedno ładowanie to ok 50 prań.czyli poza samochodem reszta to drobiazgi gdzie więcej czasu poświęcę na myślenie o tym kiedy włączać niż zaoszczędzę na rachunku
O to chodzi , że gdy olejemy fotowoltaike, to chyba i tak lepiej tankować taniej. Nikt nie szuka stacji dla 2 litrow benzyny do kosiarki ale dla 50l do auta warto pojechać 2 km dalej bo to już jest paczka dropsów a po miesiącu czekolada.Dokładnie tak jest, dlatego ja ciągle piszę o kosztach ładowania auta. Jedno ładowanie to ok 50 prań.
100% zgody @Bronek.Nie wnikając czy jest czy nie ma fotowoltaiki , to auto bierze na raz kilka do kilkadziesiąt kWh.
Więc jeśli mamy kupować prąd to tanio . A tanio jest w tanim prądzie w tanich strefach .
Nic tak nie żre prądu jak samochod elektryczny ładowany w domu . Do tego jak dołączymy pranie, suszenie czy pieczenie itp to zyskujemy na taryfach strefowych .
U mnie stosunek zużycia jest 80% do 20% tani/drogi prąd. Nawet bez paneli w takiej relacji warto mieć jakieś G12 ?
Ale jeśli robisz jedno ładowanie na tydzień , a pralka, suszarka, zmywarka raz dziennie albo i więcej to już nie wychodzą takie drobne.Dokładnie tak jest, dlatego ja ciągle piszę o kosztach ładowania auta. Jedno ładowanie to ok 50 prań.
No to jasne. Nic nie ma za darmo. Każdy kto umie liczyć wie co dla niego najlepsze.Ale jeśli robisz jedno ładowanie na tydzień , a pralka, suszarka, zmywarka raz dziennie albo i więcej to już nie wychodzą takie drobne.
Odpowiedź już w tym wątku padła - jeśli ma się PV (na netbilingu) pokrywające zapotrzebowanie, to tak jest taniej, bo stałe opłaty niższe.PS. nie wiem czemu ktoś z Elektrykiem, trzyma się G11?
I strata na wartości corocznie większa.Samo przejście z auta spalinowego na elektryka to zysk na paliwie dla mnie rocznie 10 tys zł.
OK . To trzeba mieć chyba sporo paneli aby spełnić taki warunek .?Odpowiedź już w tym wątku padła - jeśli ma się PV (na netbilingu) pokrywające zapotrzebowanie, to tak jest taniej, bo stałe opłaty niższe.