Taryfa G12 i G12w

krzyss

Pionier e-mobilności
No u mnie nocna to jakies 70% zuzycia, a duzo pracuje w domu, i prawie nie zwracam uwagi na to co chodzi. Pralka chodzi w weekendy ale to tylko dlatego ze wtedy wiecej czasu na to. Klima chodzi tez w tygodniu w ciagu dnia jak trzeba.
Auto bierze sporo pradu wiec G12W daje spore oczednosci. Od pazdziernika do dzis na podliczniku wallboxa mam pobrane prawie 4200kWh

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Od 1.01.2023 do dzisiaj u nas takie zużycie pompy ciepła oraz z wallboxa. Pompa ciepła służy też do produkcji CWU

Attachments

• IMG_3178.jpeg
    IMG_3178.jpeg
    236,2 KB · Liczba wyświetleń: 4
  • IMG_3177.jpeg
    IMG_3177.jpeg
    236,8 KB · Liczba wyświetleń: 4

KrissTMY

Posiadacz elektryka
W celu?
Mowa była o liczeniu opłacalności, nie można jej liczyć biorąc pod uwagę tylko jedną stronę medalu.
Więc albo to nie ma znaczenia i NIE liczymy oszczędności na paliwie, albo liczymy TEŻ ewentualne straty we wszystkich innych aspektach.
Wątek jest o taryfach. Ty wtrącasz coś o opłacalności, utracie wartości. Jak filmik to za mało to Bronek fajnie wytłumaczył tą kwestię.
Napiszę wprost. Kupiłem Teslę, bo chciałem, a nie czy się opłaca. Jedna z zalet bardzo niskie koszty eksploatacji. Na poprzednie auto wydałem w 2 lata 40 tys zł, a zrobiłem ok 35 tys km. W Tesli przez rok 2000 zł.
Nie piszę tego, żeby Cię uświadamiać, ale podaję punkt odniesienia/widzenia.

Ev3

Pionier e-mobilności
Wątek jest o taryfach. Ty wtrącasz coś o opłacalności
Ja gdzieś coś takiego wtrąciłem?
HINT: cytat w poście jest po to, żeby było wiadomo czego dotyczy odpowiedź.
A ona w tym przypadku była TYLKO sprostowaniem Twojej wypowiedzi o oszczędnościach na paliwie.
Więc nie do mnie pretensje, że zacząłeś nie na temat.

Bronek

Pionier e-mobilności
Zuzycie , produkcja itp . To wszyscy m/w podobnie CO, CWU i samochód to bez specjanego napinania w oszczędzaniu energii to ok 10 MWh rocznie w wiekszosci domów .
U mnie to tyle co z produkcji .Wiadomo że nie jest to 100 na 100 bo część oddaję ,a pobieram z tego 80% .To jest ok .
Oszczędzanie polega tylko na ładowaniu , itp dużym poborze w tanich godzinach, ale bez sztywnych zasad . Czyli programatory wszelkich urządzeń co je mają i jest proste np: zapakujesz pranie i ustawisz np za 3 h. Pewnie można by było to optymalizować bardziej , Smart itp ale bez przesady ..
Najkorzystniej jak do tego jest produkcja fv, więc u mnie to tanie godziny 13-16 mają priorytet o ile się da?
Smaoc5hod elektryczny, tak jak PC zmienia lub powinien zmienić spojrzenie na sposób rozliczania energii elektrycznej jesli chcemy te kilka stówek wygospodarować na schronisko dla zwierząt lub fajki i gorzałę . Jak nie ? To G jak to g , jest g.. warte zachodu.

adamusek

Posiadacz elektryka
No to jasne. Nic nie ma za darmo. Każdy kto umie liczyć wie co dla niego najlepsze.
Samo przejście z auta spalinowego na elektryka to zysk na paliwie dla mnie rocznie 10 tys zł.
ja to mam tyle oszczednosci w 5 miesiecy na jednym aucie, drugie jezdzi troche mniej ale tez sporo sie tego zbiera, wlasnie dokladam paneli do 24kwp ;)

Michal

Moderator
Dostałem niedawno rachunek grozy za pierwsze półrocze 2024... 800 zł :D wszystko na prąd.