Taryfa G12 i G12w

tokwi

Pionier e-mobilności
Analizując wątek, może to jednak dobrze że mi się nie udało zmienić taryfy z powrotem na G11
Na rynku jest jeszcze G13 "Dom Oszczędny Plus".
Mało sie o niej mówi, bo mogą z niej skorzystać tylko odbiorcy Taurona. Choć na pozór G13 ma nieco wyższe ceny energii niż G12w to jej największą zaletą jest jeszcze dłuższe okno najtańszej energii oraz najniższe opłaty za przesył:

G13 od 1 października do 31 marca:
  • Strefa wysokich cen: od 16:00 do 21:00
  • Strefa średnich cen: od 7:00 do 13:00
  • Strefa niskich cen: od 13:00 do 16:00 oraz od 21:00 do 7:00, a także w weekendy
G13 od 1 kwietnia do 30 września:
  • Strefa wysokich cen: od 19:00 do 22:00
  • Strefa niskich cen: od 13:00 do 19:00 oraz od 22:00 do 7:00, a także w weekendy

Na podstawie mojego rzeczywistego profilu zużycia średnioroczna cena kWh wychodzi mi w G13 taniej o ~2gr w stosunku do G12w. Ale to juz musi każdy policzyć - fajnie że Tauron w swojej aplikacji daje nam takie symulacje na podstawie rzeczywistych godzinowych danych historycznych.

koszt kWh masz taki sam ale ceny dystrybucji są znacznie różne, koszty przesyłu w tauronie.
View attachment 19994

jak widać, w G12W różnica w cenie przesyłu jest 6-krotna.
W G13 różnica w cenie przesyłu jest blisko 10-krotna

mart15

Zadomawiam się
Nie ma pojęcia o tym TS. Moim dostawcą prądu nie jest Energa. Szukaj u nich informacji jak zmienić taryfę.
ok, dzięki. Już doczytałem. To jakieś pakiety w Energa typu karta zniżkowa Orlen, pomoc fachowców i itp pierdy co kosztuje miesięcznie jakieś 30zł. Wg mnie kompletnie bez sensu, ale da się wybrać opcję BEZ tych bonusów. Wypełniłem więc wniosek online na zmianę taryfy na G12R i już miałem kliknąć "wyślij", ale coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz przejrzeć ten wątek i tu taki ZONK

1724060685186.png

Czy ktoś to może na 100% potwierdzić? Bo to by oznaczało, że wszystko to co uciułaliśmy od marca ze słońca pójdzie w piach? Jeśli by tak było to przestrzegam wszystkich którzy mają foto przed zmianą taryfy dopóki nie wyczerpie im się to co zgromadzili w magazynie energii !!! W moim przypadku to oznacza, że do końca roku nie mogę zmienić taryfy - POWTARZAM, jeśli prawdą jest, że kWH w magazynie energii resetują się przy zmianie taryfy.

Wysłałem zapytanie do BOK Energa - czekam na ich oficjalną odpowiedź

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Na rynku jest jeszcze G13 "Dom Oszczędny Plus".
Mało sie o niej mówi, bo mogą z niej skorzystać tylko odbiorcy Taurona. Choć na pozór G13 ma nieco wyższe ceny energii niż G12w to jej największą zaletą jest jeszcze dłuższe okno najtańszej energii oraz najniższe opłaty za przesył:

G13 od 1 października do 31 marca:
  • Strefa wysokich cen: od 16:00 do 21:00
  • Strefa niskich cen: od 13:00 do 16:00 oraz od 21:00 do 7:00, a także w weekendy
G13 od 1 kwietnia do 30 września:
  • Strefa wysokich cen: od 19:00 do 22:00
  • Strefa niskich cen: od 13:00 do 19:00 oraz od 22:00 do 7:00, a także w weekendy

Na podstawie mojego rzeczywistego profilu zużycia średnioroczna cena kWh wychodzi mi w G13 taniej o ~2gr w stosunku do G12w. Ale to juz musi każdy policzyć - fajnie że Tauron w swojej aplikacji daje nam takie symulacje na podstawie rzeczywistych godzinowych danych historycznych.

W G13 różnica w cenie przesyłu jest blisko 10-krotna
ja liczyłem to na podstawie profilu mojego zużycia i mnie wychodziło jakieś 20% drożej niż G12W. Problemem jest to że w strefie najwyższych cen prawie już nie świeci fotowoltaika a prąd produkowany w odpowiedniej strefie rozliczany jest w pierwszej kolejności w danej strefie. Na pewno też jest rozliczenie z wyższej do niższej (mam tak w G12W) a czy jest rozliczany z niższej do wyższej tego nie wiem. Ogólnie zakładając rożne scenariusze wychodziło mi drożej. G13 opłaciłoby się komuś kto ma nawet minimalny magazyn 5kWh, i jest w stanie ogarnąć potrzeby energetyczne za pomocą tych kilku kWh w strefie najdroższego prądu.

@mart15 Przy przejściu z taryfy do taryfy dostajesz rozliczenie do dnia obowiązywania starej. Jak miałeś niedobór to dopłacasz, jak miałeś nadmiar to przepada. Ja jak przechodziłem z G11 na G12W to robiłem to po wyczerpaniu zmagazynowanych kWh.

mart15

Zadomawiam się
Kontynuując pytanie ze strony ENERGA:
1/ G11
View attachment 19991

2/ G12R
View attachment 19992

Cena za 1 kWh całodobowa w G11 taka sama jak DZIENNA stawka w G12R?
To jaki jest sens NIE MIEĆ G12R? Przy G12R w najgorszym wypadku zapłacę tyle co w G11...
Czy tu jest jakiś HACZYK?
To jeszcze w uzupełnieniu ceny jakie się pojawiają w ENERGA na formularzu zmiany taryfy. Jak widać od 1.01.2025 dużo drożej w dziennej

1724062690768.png

nabrU

Moderator
To zdjątko tej pary aż się prosi o mema na temat taryf w PL :ROFLMAO:.

STMS

Pionier e-mobilności
To jeszcze w uzupełnieniu ceny jakie się pojawiają w ENERGA na formularzu zmiany taryfy. Jak widać od 1.01.2025 dużo drożej w dziennej

View attachment 20005

bo to są ceny bez uwzględnienia maksymalnej urzędowej - do 1 lipca prezentowane taryfy na 2 półrocze 2024 też zawierały wyższe ceny mimo, że dobrze wiedzieli na co dostali zgodę i że będą niższe

to jest zagranie korporacji abyś się bał i nie zmieniał na niekorzystne dla nich taryfy

nnnnn

Pionier e-mobilności
bo to są ceny bez uwzględnienia maksymalnej urzędowej - do 1 lipca prezentowane taryfy na 2 półrocze 2024 też zawierały wyższe ceny mimo, że dobrze wiedzieli na co dostali zgodę i że będą niższe

to jest zagranie korporacji abyś się bał i nie zmieniał na niekorzystne dla nich taryfy
takie zagranie jest w tauronie, można podpisać umowę na 9 lat (!!!) z gwarancją ceny w wysokości około 74 gr za kWh netto.
1724065390477.png

mart15

Zadomawiam się
@mart15 Przy przejściu z taryfy do taryfy dostajesz rozliczenie do dnia obowiązywania starej. Jak miałeś niedobór to dopłacasz, jak miałeś nadmiar to przepada. Ja jak przechodziłem z G11 na G12W to robiłem to po wyczerpaniu zmagazynowanych kWh.
dzięki za potwierdzenie. Ty jak rozumiem to Tauron?
Czekam jeszcze na oficjalną odpowiedź z Energi - jak potwierdzą, że u nich jest tak samo to przechodzę od połowy stycznia 2025 bo wtedy mniej więcej skończy mi się zapas. Plus jest taki, że będę wiedział jakie są nowe stawki od 01.01.2025

nnnnn

Pionier e-mobilności
dzięki za potwierdzenie. Ty jak rozumiem to Tauron?
Czekam jeszcze na oficjalną odpowiedź z Energi - jak potwierdzą, że u nich jest tak samo to przechodzę od połowy stycznia 2025 bo wtedy mniej więcej skończy mi się zapas. Plus jest taki, że będę wiedział jakie są nowe stawki od 01.01.2025
Tak, Tauron

consigliero

Pionier e-mobilności
Dzisiaj przyszło rozliczenie z PGE na nowych zasadach. Teraz będą stosować prognozy dwumiesięczne. Bije po kieszeni głównie taryfa nocna, bo tam się pojawia pobór. Może jednak było trzeba zmienić na G11. Teraz zamiast półrocznego 200 PLN mam wyliczone do 25 listopada 450 PLN a bilans jest dodatni. Dokument teraz składa się z 15 stron

Najnowsze dyskusje