Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
To niby wskazuje że ta oferta tylko w umowie kompleksowej.
To akurat jest wymienione jako korzyść z wyboru tej oferty, gdy wcześniej jest wymienione explicite kto może skorzystać z oferty, a tam nic nie ma o umowie obejmująca energię z Taurona.
Także z treści strony to nie wynika. Niemniej, sporo nie potrafią tego skojarzyć z niczym innym niż własne G11, to pewnie z prądem zewnętrznych dostawców pewnie też nie będą potrafili. Przynajmniej na razie.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Liczyłeś czy "tak mi sie wydaje" ?????????????????
ile dni jesteś w stanie w ciągu roku wykorzystać magazyn w 100% od dna po korek?
zimą nie wiele go załadujesz załóżmy średnio20%
latem nie masz potrzeb zeby cały magazyn nocą opróżnić( długie dni), odliczając dni pochmurne 50%
wiosną i wczesna jesienią odliczając dni deszczowe i pochmurne średnio z 75% wykorzystasz magazynu.
Różnica w cenie po jakiej sprzedasz 25gr kwh, a kupisz energie 1zł= 0,75zł na 1 kwh
do tego dojdzie ze 20% strat, więc zostanie max 60gr zysku na 1kwh
366dni x średnio 50% wykorzystania magazynu, to daje 183dni pracy magazynu w ciągu roku
183 dni x 0,6zł= 110zł zysku rocznie na 1kwh raczej optymistycznie policzone
Montaż wraz z osprzętem czegoś co będzie w miarę bezproblemowo chodziło jakieś deje pewnie 1000-1200zł kwh. Jak założysz mały magazyn i będziesz go w pełni wykorzystywał to pewnie po 10 latach zwróci się, ale jak założysz większy i bedzie w skali roku może w 30% wykorzystany to ja tego nie widzę.
Znów mały magazyn dla zysku 2zł dziennie to szkoda chyba sobie głowy zawracać.
Do tego magazyny cały czas tanieją, co zarobiłeś w tym roku załóżmy te 110 zł na 1kwh, to w przyszłym jest 150zł jako nowy tańszy.
Pewnie już takich dużych obniżek nie bedzie, bo baza cały czas jest niżej.
Za 3 lata jak takie deje wraz z montażem wyjdzie z 600zł kwh, do tego dorwiesz dotację 50 - 70%, to będzie to miało sens ekonomiczny. Takie moje zdanie.

Robur82

Taryfa G13 w uproszczony sposób odzwierciedla kształt cen dynamicznych, a jest bardzo opłacalna, nawet bez zmian nawyków. A jak ktoś umie opóźnić start zmywarki na noc albo południe, zrobić większe pranie w weekend czy sensownie zaprogramować pompę ciepła, boiler, klimatyzator i zorganizować ładowanie auta to już w ogóle.

Nie ma więc podstaw by zakładać, że taryfa dynamiczna będzie średnio droższa niż jakakolwiek inna. Natomiast da bodźce ekonomiczne do racjonalizacji zachowań, które ostatecznie obniżają koszty systemu energetycznego, więc może być tańsza.

Ważne jest nie tylko kiedy są szczyty, ale też jaka jest średnia i jak wiele jest godzin tanich. Bo np. taka lodówka pracuje cały czas, a światło czy laptop przy tym to pikuś.
Też jestem za likwidacją komuny, jest drogo na rynku, odbiorca ma płacić drogo lub oszczędzać, jest energia za darmo, to zużywać ile da się.

nabrU

Moderator
ile dni jesteś w stanie w ciągu roku wykorzystać magazyn w 100% od dna po korek?
zimą nie wiele go załadujesz załóżmy średnio20%
latem nie masz potrzeb zeby cały magazyn nocą opróżnić( długie dni), odliczając dni pochmurne 50%
wiosną i wczesna jesienią odliczając dni deszczowe i pochmurne średnio z 75% wykorzystasz magazynu.

Zaraz, zaraz... A dlaczego liczysz ładowanie magazynu wyłącznie z FV? Mając taryfę dynamiczną (normalną - bo wygląda że jest z tym różnie) możesz ładować magazyn z sieci kiedy cena jest najniższa i zużywać kiedy jest wyższa. Oto właśnie w użytkowaniu taryfy dynamicznej z magazynem chodzi. Oczywiście jeśli świeci słońce to jest jeszcze lepiej.

Robur82

Zaraz, zaraz... A dlaczego liczysz ładowanie magazynu wyłącznie z FV? Mając taryfę dynamiczną (normalną - bo wygląda że jest z tym różnie) możesz ładować magazyn z sieci kiedy cena jest najniższa i zużywać kiedy jest wyższa. Oto właśnie w użytkowaniu taryfy dynamicznej z magazynem chodzi. Oczywiście jeśli świeci słońce to jest jeszcze lepiej.
i 25-30% strat na zmianie ze zmiennego na stały i z powrotem na zmienny, a za przesył cały czas płacisz i cały czas żyjesz tym, że zaoszczędzisz 2-3 zł
Nie wierzę, że są systemu które tym będą sterować, na podstawie notowań cen giełdowych, a jeżeli nawet są to kosztują tyle, że to co zaoszczędzisz zapłacisz za cały ten bajer, moim zdaniem jeszcze jest to troche fanaberią
Zrestą jak zakup samochodu elektrycznego😀😀😀😀😀

arnoldd

Posiadacz elektryka
..........
Widzisz - jednak wydaje Ci się ................

Wiosna, lato, jesien - magazyn pracuje na pełnych obrotach - w ciągu dnia zbiera niewykorzystaną energię,(powodując jednocześnie że panele pracują na 100 % a nie wyłączają się przez nadmierne napięcie) a w godzinach (srednio) 18-21 wypycha prawie wszystko do sieci (zostawiając tylko tyle aby starczyło na autokonsumpcję do następnego dnia ). Dlaczego ?
Zamist oddawać tauronowi prąd po cenach rzędu 10 groszy lub mniej za kWh sprzedaję po 1 do nawet 2,7 zł za kWh. (i żeby było śmieszniej - często ładuję auto w nocy 22-4 prądem pobieranym z sieci po 67 groszy za kWh bo cały zapas został sprzedany wieczorem
Zima - magazyn pracuje na pełnych obrotach - w nocy 21-4 ładuje się prądem po 67 groszy za kWh (cena brutto z przesyłem i wszystkimi opłatami "pobocznymi") do 80%(żeby był bufor na ewentualna nadwyżkę energi w ciągu nastęonego dnia ), w godzinach 7-13 w zależności od pogody zbiera prąd lub zasila odbiornik, 13-16 jak jest nadmiar energi to ładuje baterie, 16-21 zasila wszytko dzięki czemu nie płacę 1,6 zł za kWh.

Czyli...... na jednej kWh przepuszczonej przez magazyn jestem "do przodu" min 90 groszy.
Przy kosztach 1500 zł za kWh (prawie dwa lata temu koszt całego systemu na zasadzie - "tu ma stać i działać" - za chwilę rozbudowa o kolejne 120kWh za jakieś 700 zeta za kWh) wychodzi trochę ponad 1600 cykli baterii.

Po przejściu na taryfy dynamiczne szacuję że magazyn zwróci się po 1000 cyklach bateri - czyli jakeś 4 lata - no niech będzie 1300 cykli i sześć lat
Wartość dodana i niewyliczalan to : MAM TAURON W DUPIE, i zasilanie awaryjne całego gospodarstwa przez prawie dwa dni bez grama słonca - lub dłużej jeżeli cokolwiek świeci.

BEZ ŻADNYCH DOTACJII

arnoldd

Posiadacz elektryka
i 25-30% strat na zmianie ze zmiennego na stały i z powrotem na zmienny, a za przesył cały czas płacisz i cały czas żyjesz tym, że zaoszczędzisz 2-3 zł
Nie wierzę, że są systemu które tym będą sterować, na podstawie notowań cen giełdowych, a jeżeli nawet są to kosztują tyle, że to co zaoszczędzisz zapłacisz za cały ten bajer, moim zdaniem jeszcze jest to troche fanaberią
Zrestą jak zakup samochodu elektrycznego😀😀😀😀😀

Straty z AC na DC to jakieś 4 procent - w drugą stronę 6%

67 groszy za kWh plus - niech będzie 15 procent strat- 77 groszy kontra 1,6 zł daje prawie 50 procent oszczędności - w liczbach bezwględnych 83 grosze - i to są oszczędności w najgorszych możliwych dzisiaj założeniach. Mało ???????????????

Zakładany koszt 1kWh z PV (dla 20 lat życia instalacji) to 20 groszy - plus straty- 23 grosze.
1,6 minus 0,23 = 1.37 zysk na kWh - ilość cykli potrzebych do spłacenaia ME spada :)

I tak - są już systemy które sterują pracą takich magazynów na podstawie notowań giełdowych i prognoz nasłonecznienia dla konkretnej lokalizacj na dwa dni do przodu.
I nie - nie kosztują majątku - a nawet więcej - taki VICTRON daje w zestawie do swojego sprzętu.
LUB można bardzo proste sterowanie zrobić np W NODE-RED (home assistant)

nabrU

Moderator
To ja jeszcze dodam swoją sytuację bo mnie się to 'spina' przy taryfie nie dynamicznej

Mam w UK taryfę Intelligent Octopus czyli coś jak G12 (z stałymi 6 godzinami w nocy za 35gr/kWh) plus każde ładowanie BEV w dowolnej porze jest liczone również po 35gr/kWh (operator 'ma dostęp' do mojego EVSE, które sygnalizuje mu fakt podłączenia samochodu i operator sam dobiera mi kiedy ładuje mi samochód - ja tylko podaję ile % i na kiedy chcę mieć samochód gotowy). Cena w szczycie to jakieś 4 razy tyle co poza szczytem czyli 1,35zł/kWh. Zdarza się, gdy ładuję BEV w dzień to mam 10 czy 12h ceny pozaszczytowej (plus cały dom ma przecież taką samą stawkę). I wtedy właśnie ładuje mi się też magazyn.

Dodatkowo mój operator płaci mi za eksport 76gr / kWh czyli 2 razy tyle co za import pozaszczytowy. Więc to idealne zastosowanie dla magazynu. Pobrać za 35gr, coś tam zużyć, a nadmiar (przed godzinami pozaszczytowymi) wyeksportować do sieci za 2 razy drożej - no brainer ;)

Wszystko to robi się automatycznie bo: operator udostępnia API, EVSE udostępnia API i producent falownika i baterii też udostępnia API. Stąd już prosta droga sterować tym z poziomu Home Assistant, co niniejszym od ponad roku czynie z dużym sukcesem za pomocą integracji Predbat.

Integracja ta obsługuje też taryfę dynamiczną (o nazwie Agile) u mojego operatora, więc to jest za darmo. Warunek: operator musi takie dane gdzieś udostępniać (najlepiej poprzez API):

Future Agile energy rates​

In the energy market it's possible to calculate the Octopus Agile rates from around 10am UK time using public data, you can enable this in apps.yaml for Import, Export or both. This will approximate next day's rates based on the spot prices. The approximation is only used until the real Octopus Agile rates are released around 4pm.

• futurerate_url - URL of future energy market prices; this should not normally need to be changed
  • futurerate_adjust_import and futurerate_adjust_export - Whether tomorrow's predicted import or export prices should be adjusted based on energy market prices or not. Set these depending upon whether you have an agile tariff for import, export or both
  • futurerate_peak_start and futurerate_peak_end - during the peak period Octopus apply an additional peak-rate price adjustment. These configuration items enable the peak-rate hours to be adjusted

Mój powyższy opis jak widzisz nie uwzględnia w ogóle słońca i tak naprawdę (w tych warunkach) może się opłacać przy samym magazynie (bez FV).

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
@arnoldd
Ja to liczyłem zawsze tak ze 1kWh magazynu kosztuje w promocji 1000zl, 3 lata mają ~1000dni. Wiec jeśli tak w miare codzienne zarobimy na kadej kWh przepuszczonej przez magazyn 1zł to w 3lata sie zamortyzuje. Taka amortyzacja zuzyje ~1000cykli i po niej zostanie jeszcz 90% pojemności magazynu. I to ma wtedy sens

Jednak jak patrze na liczby to nie widzę możliwości zarobienia aż tyle co twierdzisz (rozpatruje G12)
- 67 groszy za kWh to cena energii w taniej taryfie z przesyłem brutto (policzyłem że w 2025 to 0.648 ale może coś jescze pominałem)
- natomiast nie wiem co to jest to 1.6? Bo z cennika wychodzi że droga energia to 1.115 brutto

Zajrzałem też na ceny TGE fixing 1 (po tej cenie sie sprzedaje?)
10.01
min 216 max 603
09.01
min 390 max 700
08.01
min 177 max 628
07.01
min 50 max 578 (w godzinach 10-15 450)
06.01
min 61 max 380
05.01
min 160 max 501

Jak widać tylko w jednym dniu mozna było naładowac magazyn po 0.648 i sprzedać po 0.7 czyli 5gr/kWh
Gdy pracuje fotowoltaika to cena jest bliżej tej maksymalnej czyli np 7 stycznia łapiąc nadwyżke po .45 gr i tracąc 10% z tej energii wyślemy ją po 58gr to zarobimy 8gr/kWh. Najlepiej wyjdziemy ładując po 0.65 w nocy i w 2h w środku dnia zeby w pozstałych godzinach nie brać po 1.115zł wtedy na każdej zużytej kWh zarobimy 46,5gr(-straty), tutaj możemy użyć magazynu 2x dziennie bo sa po 2 okienka tanie i drogie ale żeby tyle zarobić to musimy w czasie drogiej energii zuzyć 2x pojemnosc magazynu, wiec musiałby on być bardzo mały.

No i nie wykorzytujemy zawsze 100% magazynu bo
- wykorzystujac 80% ma on ponad 2x dłuższa trwałość
- nie trafimy dokładnie z ilością energii której potrzebujemy, albo nie zostawimy miejsca na energie z PV, np doładujemy 80% np o 6 rano i do pochmurnego południa zjedziemy do 30% czyli tylko 50% pojenosci użyjemy
- może chcemy sobie zostawić troche na wypadek braku zasilania jako UPS
- z czasem po 3 latach bedzie miał juz mniejsza pojemność o te 5%

Podsumowując to nie jest tak że to sie nie opłaca, tylko trzeba się nagimnastykować żeby zarobić. Może lepiej kupic obligacje i po 8 latach za wydany 1000zł miec 1600zł i sie niczym nie przejmować