Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

to_masz

Posiadacz elektryka
Kolejny rekord na giełdzie, jutro -500 zł/MWh
-63 gr/kWh brutto.
View attachment 26957
No właśnie jak to jest z VATem w takim przypadku? 😅 Chyba nie ma

Zastanawia mnie teoretyczny przypadek: 13:00-15:00 to pozaszczyt gdzie OSD kasuje mnie 16gr brutto za kWh. Pstryk dokłada 10gr brutto marży. Akcyza < 1gr, ale zaokrąglę. Więc na takim dniu zarobiłbym 50gr - 16gr - 10gr - 1gr = 23gr na kWh? Czyli 60% SOC (45kWh ~ 4h) 👉 moje saldo zwiększa się o 10 zł?

Jusand

Posiadacz elektryka

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
No właśnie jak to jest z VATem w takim przypadku? 😅 Chyba nie ma

Zastanawia mnie teoretyczny przypadek: 13:00-15:00 to pozaszczyt gdzie OSD kasuje mnie 16gr brutto za kWh. Pstryk dokłada 10gr brutto marży. Akcyza < 1gr, ale zaokrąglę. Więc na takim dniu zarobiłbym 50gr - 16gr - 10gr - 1gr = 23gr na kWh? Czyli 60% SOC (45kWh ~ 4h) 👉 moje saldo zwiększa się o 10 zł?
W Pstryk zapłaciłbyś -50 gr/kWh netto +8 gr/kWh netto marży + opłaty dystrybucyjne, dla Ciebie 36 gr/kWh brutto.
Ujemna cena netto pomniejsza dodatnią cenę netto z innych godzin, która ostatecznie obniża VAT.
Jeśli ostateczna cena energii za miesiąc jest ujemna, to Pstryk przenosi nadpłatę na następny miesiąc. Tauron liczy wtedy zero za miesiąc, a sam jest do przodu (a szkoda, bo na osobnym liczniku w garażu możnaby nazbierać saldo latem na zimę). Jeśli zerwana zostanie umowa z Pstryk z ujemnym saldem, to zwracają przelewem - wtedy nie wiem co z VAT-em. Teoretycznie powinni chyba nawet PIT-a wystawić 😂
Natomiast opłaty dystrybucyjne są nie do uniknięcia. W Tauronie G13 jest to 9 gr/kWh, w G12w 11 gr/kWh. 16 gr/kWh poza szczytem to sporo - co to, gdzie to?

niedziela

w tygodniu już tak nie będzie
Oczywiście, ale w niedziele już są dość konsekwentnie albo zerowe, albo ujemne, bo popyt na energię jest niski i jest nadpodaż OZE. Do ładowania auta idealnie.

STMS

Pionier e-mobilności
Oczywiście, ale w niedziele już są dość konsekwentnie albo zerowe, albo ujemne, bo popyt na energię jest niski i jest nadpodaż OZE. Do ładowania auta idealnie.

Zależy dla kogo
Mojego samochodu nie będzie w tym czasie w domu

Dlatego ładuje tylko w nocy

to_masz

Posiadacz elektryka
Natomiast opłaty dystrybucyjne są nie do uniknięcia. W Tauronie G13 jest to 9 gr/kWh, w G12w 11 gr/kWh. 16 gr/kWh poza szczytem to sporo - co to, gdzie to?
11,4 gr + 3,86 gr opłata jakościowa + 0,618 gr opłata kogeneracyjna
Screenshot_20250412_190520_Chrome.jpg

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Płacisz wszystko w Pstryk a on się rozlicza z Operatorem.
Chwila, czy ktoś jest to w stanie potwierdzić?
Czy kolega ma Pstryk tak krótko, że jeszcze nie dostał faktury od OSD?

Bo jeśli to prawda, to jest to dla mnie powód, żeby zmienić operatora i w garażu (dynamiczne Tauron), i w mieszkaniu (zwykłe G13).

Jeden grosz różnicy w marży względem Tauron mnie nie rusza, ale jeśli ładowaniem w ujemnych cenach w niedzielę jestem w stanie opłacić dystrybucję, w tym koszty stałe licznika, a nawet przenieść saldo w formie nadpłat z lata na zimę (o tym się dowiedziałem z Disqusa), a do tego mieć fakturę od jednego wystawcy to jest to już zauważalna przewaga. A w mieszkaniu tarcza, więc, przynajmniej latem, drożej nie będzie.

Da się w Pstryku zautomatyzować płatności? Zrobić polecenie zapłaty albo kartę płatniczą dodać?

Najnowsze dyskusje