Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Te 4 MWh kupione po 27 groszy mniej daje ponad 1000zl rocznie oszczednosci, ale kto bogatemu zabroni skoro to dla niego promile :)
Póki są stare zasady to są promile. Docelowo chce zejść do 20% max

A 1000zl oszczednosci to tylko bajka.
Pobrałeś więcej pradu, bo konwersja z 230 na 48 z akumulatorow swoje zabiera. A potem w drugą stronę.
Sprzęt na to kosztuje, więc to kwota pozorna, forumowa. Realna juz wcale.

Last edited:

cwireq

Posiadacz elektryka
Póki są stare zasady to są promile. Docelowo chce zejść do 20% max

A 1000zl oszczednosci to tylko bajka.
Pobrałeś więcej pradu, bo konwersja z 230 na 48 z akumulatorow swoje zabiera. A potem w drugą stronę.
Sprzęt na to kosztuje, więc to kwota pozorna, forumowa. Realna juz wcale.
Ok, jak dobrze rozumiem jesteś na starych zasadach i mimo to masz magazyn energii?

Jeśli chodzi o straty ładowanie rozładowanie to mówimy o góra 12% stratach (2% ładowanie /10% rozladowanie) . Czyli 74gr /0,82 = 84gr. Ale ok nie będę na siłę kogoś przekonywał. Skoro jesteś na starych zasadach to G11 przy nadwyzce jeszcze potrafię rozumieć

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ok, jak dobrze rozumiem jesteś na starych zasadach i mimo to masz magazyn energii?

Jeśli chodzi o straty ładowanie rozładowanie to mówimy o góra 12% stratach (2% ładowanie /10% rozladowanie) . Czyli 74gr /0,82 = 84gr. Ale ok nie będę na siłę kogoś przekonywał. Skoro jesteś na starych zasadach to G11 przy nadwyzce jeszcze potrafię rozumieć
No widzisz, roznica jest już mniejsza.
Sprawność to około 97% samego sprzętu.
Jeszcze przewody, laczenia, same baterie.
Ale przyjmijmy, że to jakos tak wyjdzie.
Bo nie powinny być to duże ilości.
Chociaz u mnie w domu powodują przegrzewanie pomieszczenia wraz z innymi sprzętami. Połączenie z nadmiarowa eksploatacja to opłacalność przy tym poziome jest dyskusyjna.

cwireq

Posiadacz elektryka
No widzisz, roznica jest już mniejsza.
Sprawność to około 97% samego sprzętu.
Jeszcze przewody, laczenia, same baterie.
Ale przyjmijmy, że to jakos tak wyjdzie.
Bo nie powinny być to duże ilości.
Chociaz u mnie w domu powodują przegrzewanie pomieszczenia wraz z innymi sprzętami. Połączenie z nadmiarowa eksploatacja to opłacalność przy tym poziome jest dyskusyjna.
Spoko, nie ma co się przekonywać na siłę. W moim przypadku jestem na Pstryku i jestem póki co zadowolony. Ponadto mam gwarancję że nie zapłacę więcej za pobrany prąd niż Ty, ponieważ do końca lutego jest gwarancja stałej ceny w formie Tarczy Pstryk. Magazyny póki co ładują się ze słońca, a jak będzie zima to będą miały za zadanie znaleźć 3 najtańsze godziny dynamiczne w ciągu doby i wtedy się podładować. Jeżeli ceny będą porównywalne do zeszłej zimy średnio powinienem zapłacić ok. 0,6zł już z dystrybucją. Pozwoli to też na dłużej zachować depozyt konsumencki. Jak będzie zobaczymy, w razie czego w Pstryku w ciągu miesiąca grzecznie wrócę na standardowe zasady, ale to nie wcześniej niż w lutym bo wciąż jest gwarancja ceny.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Spoko, nie ma co się przekonywać na siłę. W moim przypadku jestem na Pstryku i jestem póki co zadowolony. Ponadto mam gwarancję że nie zapłacę więcej za pobrany prąd niż Ty, ponieważ do końca lutego jest gwarancja stałej ceny w formie Tarczy Pstryk. Magazyny póki co ładują się ze słońca, a jak będzie zima to będą miały za zadanie znaleźć 3 najtańsze godziny dynamiczne w ciągu doby i wtedy się podładować. Jeżeli ceny będą porównywalne do zeszłej zimy średnio powinienem zapłacić ok. 0,6zł już z dystrybucją. Pozwoli to też na dłużej zachować depozyt konsumencki. Jak będzie zobaczymy, w razie czego w Pstryku w ciągu miesiąca grzecznie wrócę na standardowe zasady, ale to nie wcześniej niż w lutym bo wciąż jest gwarancja ceny.
I to też jest opcja, jeśli nie miał bym starych zasad może bym tak kombinował.
Chociaż w planach mam dorzucenie paneli do 30kWp. I Magazyn do 40kWh. Panele dalej w OFFgridzie, aby okres przejściowy był jak najszerszy. No i deszczowe pogody latem będą samowystarczalne nawet z powolnym ładowaniem samochodu.
Nadprodukcja i eksport do sieci mnie kompletnie nie interesuje. Może nie jest to rozwiązanie dochodowe czy najbardziej optymalne, ale nie wszystko takie musi być. Mój pobór z sieci ma być minimalny i tyle mnie interesuje.
Bo korzystne zasady są teraz, nie będą takie zawsze. Autokonsumpcja jest najistotniejszą korzyścią.

adamusek

Posiadacz elektryka
Rozbudowuj szybko, są plany na blokadę rozbudowy na starych zasadach - kolejna rozbudowa -> przejście na netbilling. Ja już dwa razy dokładałem, może jeszcze pare kwp na wschód-zachód dołożę...