Tesla 3 opony całoroczne. A jesli nie to jakie felgi i czujniki TM3 2021

chewbacca

Posiadacz elektryka
Chciałbym odświeżyć temat.
Chcę kupić opony całoroczne do 3.
W związku z tym zapytałem na Oponeo.pl jakie by mi polecili opony całoroczne i ku mojemu zdziwieniu odpisali mi że żadne opony całoroczne nie mają homologacji Tesli i kupując jakieś opony całoroczne bez homologacji moge stracić gwrancję na pojazd.
Czy coś wiecie może na ten temat? Bo ja w gwarancji się nic takiego nie doczytałem.
Bzdura, tak jak wspomniał @intertype. Na pewno nie stracisz gwarancji na samochód za brak "homologacji" opon dla danego producenta.
Jeśli o całoroczniaki chodzi to (będąc ich fanem od wielu lat) mam cztery modele, które wygrywały w wielu testach (naprzemiennie, idą łeb w łeb) i zawsze przy zmianie wybieram te, które są po prostu obecnie dostępne lub w promocji:
- Continental AllSeason Contact
- Goodyear Vector 4seasons Gen-3
- Pirelli Cinturato All Season SF2
- Michelin CrossClimate
Każdy z powyższych czterech modeli mogę szczerze polecić.

Picek7

Zadomawiam się
Bzdura, tak jak wspomniał @intertype. Na pewno nie stracisz gwarancji na samochód za brak "homologacji" opon dla danego producenta.
Jeśli o całoroczniaki chodzi to (będąc ich fanem od wielu lat) mam cztery modele, które wygrywały w wielu testach (naprzemiennie, idą łeb w łeb) i zawsze przy zmianie wybieram te, które są po prostu obecnie dostępne lub w promocji:
- Continental AllSeason Contact
- Goodyear Vector 4seasons Gen-3
- Pirelli Cinturato All Season SF2
- Michelin CrossClimate
Każdy z powyższych czterech modeli mogę szczerze polecić.
A które z nich były najcichsze i najlepiej radziły sobie na śniegu.
Mi na oponeo na "moją odpowiedzialność ze względu na niby homologację" doradzili
Vredestein Quatrac Pro EV
https://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-quatrac-pro-ev-235-45-r18-98-w-xl#424438624

danielm

Pionier e-mobilności
Chciałbym odświeżyć temat.
Chcę kupić opony całoroczne do 3.
W związku z tym zapytałem na Oponeo.pl jakie by mi polecili opony całoroczne i ku mojemu zdziwieniu odpisali mi że żadne opony całoroczne nie mają homologacji Tesli i kupując jakieś opony całoroczne bez homologacji moge stracić gwrancję na pojazd.
Czy coś wiecie może na ten temat? Bo ja w gwarancji się nic takiego nie doczytałem.
tesla to nie audi :)

inter

Pionier e-mobilności
Ja przejechałem ponad 2 sezony około 20.000km, Goodyear Vector 4seasons Gen-3, w zimie nie było problemu na kopnym śniegu. Latem nawet lepiej pracowały na mokrej powierzchni, nie buksowały jak poprzednie Micheliny. Hałas porównywalny z letnimi.

solik

Pionier e-mobilności
Ja mam wspomniane Pirelli i po niecalych 30k juz na deszczu trakcje gubi a w zimie roznie to bylo ze sniegiem. Ale 30k to raczej sporo dla wielosezonowych, byly rotowane przod/tyl, styl jazdy umiarkowany

chewbacca

Posiadacz elektryka
A które z nich były najcichsze i najlepiej radziły sobie na śniegu.
Wszystkie z wymienionych radziły sobie w testach na śniegu równie dobrze co przeciętne opony śniegowe i na suchym równie dobrze co przeciętne opony letnie. Tym właśnie się wyróżniały spośród innych opon. Jeśli chodzi o głośność to najlepiej spojrzeć na etykiety EU. Trzeba mieć jednak na uwadze, że wszystkie z nich są oponami kierunkowymi, asymetrycznymi co po czasie może skutkować ząbkowaniem i głośniejszą pracą. Coś za coś... :)

inter

Pionier e-mobilności
Wszystkie z wymienionych radziły sobie w testach na śniegu równie dobrze co przeciętne opony śniegowe i na suchym równie dobrze co przeciętne opony letnie. Tym właśnie się wyróżniały spośród innych opon. Jeśli chodzi o głośność to najlepiej spojrzeć na etykiety EU. Trzeba mieć jednak na uwadze, że wszystkie z nich są oponami kierunkowymi, asymetrycznymi co po czasie może skutkować ząbkowaniem i głośniejszą pracą. Coś za coś... :)
Praktycznie wszystkie opony markowe, są kierunkowe i asymetryczne.