Tesla 3 SR koła 19 kilka pytań

ciastek

Pionier e-mobilności
Więcej bo prawie 10% (tak słyszałem) traci się po założeniu zimówek.
Pewnie to zależy od opon, ale ja swojej testowej pętli 2 x 10 km różnicy nie zauważyłem. Patrz: #462
Letnie: Michelin Pilot Sport 4. Zimowe: Michelin Pilot Alpin 5.

eimi

Pionier e-mobilności
Hankooki ion to opony o klasę wyższe od tych michelinow. Dodatkowo sporo osób zgłasza problemy z biciem kierownicy właśnie na 18". Poczytaj zagraniczne fora, nie suche testy, ja bym szedł w hankooki ion , bardzo dobre i ciche opony.

nabrU

Moderator

miczi65

Zadomawiam się
Hankooki ion to opony o klasę wyższe od tych michelinow. Dodatkowo sporo osób zgłasza problemy z biciem kierownicy właśnie na 18". Poczytaj zagraniczne fora, nie suche testy, ja bym szedł w hankooki ion , bardzo dobre i ciche opony.
W moim obecnym samochodzie jak założyłem Michelin wielosenozowe kilka lat temu objawy były bardzo podobne. Jak tylko wyjechałem od wulkanizatora i wjechałem na ekspresówkę, od 100 km/h w górę było głośne bicie w okolicy kół, przy ponad 120 km/h dodatkowo odczuwalne wibracje na kierownicy. Przez kilka miesięcy próbowałem dosłownie wszystkiego, zmarnowałem sporo kasy i nerwów odwiedziłem wiele serwisów i nic. Pomogła dopiero zmiana opon na inną markę, to momentalnie rozwiązało problemy z biciem i wibracjami.

miczi65

Zadomawiam się
Dziękuję za udostępnienie. Powiem szczerze to trochę ostudziło mój entuzjazjm do Tesli 3. Jeszcze dwa dni temu byłem w 100% zdecydowany na zakup a teraz zaczynam trochę się wahać.

nabrU

Moderator
Nie przesadzaj, na forach piszą zazwyczaj ludzie którzy mają jakieś problemy. Nikt nie pisze codziennie przy śniadaniu, że ubiegłego dnia nic się nie stało złego z samochodem. Choć problem trzeba obserwować i zapewne zaraz napiszą o własnych doświadczeniach (lub ich braku) koledzy mający HL.

Jeszcze dwa dni temu byłem w 100% zdecydowany na zakup a teraz zaczynam trochę się wahać.

Tak, poczekaj aż Elon wznowi polecenia i użyj mojego referrala ;)

nabrU

Moderator
Problem w 3 z zawieszeniem jest, a rozwiązania póki co nie ma.

Ja problemów żadnych nie mam, ale ja mam 'starą' trójkę z 2023 na 18", a HL ma chyba jakieś nowości / zmiany w zawieszeniu.

Pleśniak

Posiadacz elektryka
Problem wydaje się większy niż tylko opony, które mają prawo wibrować jak auto stoi ponad miesiąc na statku - niektórzy wymienili na nowe i wibracje znikały, ale nie wszystkim. Niektórzy na zupełnie nowym komplecie dalej to czują, więc chyba coś w zawieszeniu.