Ja się nie obrażam. Zdecydowanie trzeba więcej, żeby mnie obrazić. Chodzi mi o podejście do tematu,nie tylko tego.Raczej chodzi o to, że robi inaczej.
Nie ma się o co obrażać.
jesli w ustandarytowanym gniazdku dla odbiornikow 12V podaje napiecie 16V to robi to do dupyJasne, bo Tesla robi wszystko do dupy.
Ja się nie obrażam. Zdecydowanie trzeba więcej, żeby mnie obrazić. Chodzi mi o podejście do tematu,nie tylko tego.
Nawet jak by sam bóg/budda/wielki spagetti potwór zstąpił z nieba i powiedział, że Tesla ma tutaj rację i plug and charge to lepsza opcja, to i tak byś się kłócił, że ten Elon to nie jest taki mądry jak wszyscy myślą, bo nie wiem... ma za dużo pieniędzy w akcjach spółek, które stworzył ciężką pracą? ehhh...
A ty dalej nie rozumiesz o co chodzi... Nikt nie ma pretensji o to że Tesla używa aku LV li-ion, tylko o to że zamiast ogólnie przyjętego standardu na gnieździe zapalniczki nie są okolice 12V (tak żeby nie było problemu z akcesoriami na całym świecie) tylko 16V. Bez problemu można było to rozwiązać na kilka różnych sposobów, np. zastosować aku 14,4V (taki jest standard w elektronarzędziach) lub przetwornicę DC-DC obniżającej napięcie. A jak przejdą na 48V to też podadzą na akcesoria 48V i będziesz zadowolony? Bo inni producenci z aku 48V (jest już kilka takich modeli) dają przetwornicę na 12V i jakoś nie mają z tym problemu. I dokładnie tak samo jest z wieloma innymi rozwiązaniami w Teslach, nie trzymają się żadnych ustalonych standardów bo nie i ch... Czasem ich rozwiązania są lepsze, czasem gorsze ale jak to już pisałem w innym wątku - nie wszystko co wysra Musk to złoto. Za to co jest lepsze trzeba chwalić, za to co gorsze jechać jak po łysej kobyle.Bo to jest tak jak napisałem w wątku [tutaj] i dotyczy to różnych tematów i rozwiązań:
Sam miałem padnięcie accu 12V na początku jak przyszła pierwsza zima odkąd zaczęli montować pompy ciepła. Niby to jakoś tam rozwiązali częściej ładując 12V ale przecież rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki - Li-Ion zamiast kwasówki ale nieeee.... Kwasówka była potrzebna chyba tylko dlatego, że rozrusznik pobiera ogromne prądy i kwasówkę można ładować non stop i mocno się nie degraduje (czytaj trzeba wymienić po 3-5 latach). Czyli w zasadzie można powiedzieć, że potrzebna była w trabancie, bo tam nic nie sterowało ładowaniem i rozrusznik ładował ile chciał. To jest akumulator z trabanta i malucha... Identyczny - nic się nie zmieniło.
Tutaj nic nie pobiera ogromnych prądów, nie trzeba non stop doładowywać ale nieeee.... trzymajmy kwasówki, bo... no właśnie, bo co? Nie będzie się dało podłączyć jednego urządzenia starego? Co to jest za poronione patrzenie na świat...
Za chwilę Tesla przejdzie na 48V i co wtedy powie @p0li? No oczywiście też, że źle, bo nie da się podłączyć wiatraczka na 12V, a on akurat taki ma i chciałby podłączyć, bo przecież ma, to by chciał a nie może. Argumentem będzie wtedy też m.in., że wiatraczek pójdzie na śmieci, ale już, że zużytych zostanie kilka-kilkanaście kilogramów mniej miedzi na auto, to nie ważne. Później jak inni producenci też pójdą w tym kierunku, to już będzie jakoś tam do wytłumaczenia, bo oszczędności itp. ale nie Tesla... Tam to musi być jakaś głupia decyzja, bo nawet gdyby z tyłka Elona leciał lek na raka, to i tak byłby zły, bo to Elona tyłek i trzeba się buntować.
Mnie Elon też ostatnio wkurw... ale nie zmienia to faktu, że jest geniuszem i to geniuszem z jajami żeby coś zmieniać, więc przez to, ten mój wkórw, nie przesłania mi trzeźwego osądu zmian, które wprowadza Tesla i inne spółki Elona. Czasem chybi, ale w większości przypadków trafia celnie i te celne trafy dają 10-100x więcej niż te kilka zezów psują
Na szczęście za 10-20 lat nie będziesz się musiał @p0li, tym wszystkim przejmować, bo wszystkie nowe auta będą miały 48V i wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Wróżę, że nawet z Twojego Citroena.
Zobaczcie jak wygląda adopcja NACS i to samo będzie z 48V w EV.
Nie wiem czy tu pisałem ale bardzo szanuję ich za odlewy nadwozia i rozwiązania związane z efektywnością napędu - w tych dziedzinach robią super robotę i wyznaczają trendy którymi będą podążali inni (i słusznie).Podaj jakiś przykład, gdzie cokolwiek pochwaliłeś Ty albo @p0li. Jeden wystarczy.
Ja się nie spotkałem z Twoim wpisałem chwalącym Teslę za cokolwiek. Nie wiedziałem też takich od @p0li.Nie wiem czy tu pisałem ale bardzo szanuję ich za odlewy nadwozia i rozwiązania związane z efektywnością napędu - w tych dziedzinach robią super robotę i wyznaczają trendy którymi będą podążali inni (i słusznie).