Tesla app 4.25 - wall connector!!1

Michal

Moderator
Napisałem ostatnio post w złym dziale o tym :p

elektryk

Pionier e-mobilności
ChatGPT ma dość wysoko ustawioną temperaturę odpowiedzi. To parametr generatora decydujący o tym czy ma ściemniać i odpowiadać na siłę nawet jeśli w modelu nie ma jednoznacznej wiedzy. Zwróć uwagę na to jak rzadko od ChatGPT dostaniesz odpowiedź „nie wiem”.

Można zrobić czata na tym samym modelu GPT (komercyjnym) i ustawić temperaturę na 0 i wtedy na Twoje pytanie być może odpowiedź byłaby ”nie wiem”, ale w ChatGPT musi być zabawnie, by ludzie z niego korzystali.

Byłbym ostrożny z takimi pytaniami do ChatGPT - a raczej z wnioskami z odpowiedzi 😉.
Dlatego w GPT-4 używają panelu eksperckiego "Mixture of Experts" - wynik jest uzgadniany przez wiele modeli, co zmniejsza ryzyko halucynacji. Dokładna architektura GPT-4 nie jest ujawniona i co gorsza ulega zmianie w czasie ze względu na optymalizacje wydajności energetycznej inferencji (m.in. dlatego model dostępny przez API nie jest deterministyczny nawet przy tym samym seed), ale to zupełnie inna jakość niż GPT-3.5-turbo znane obecnie jako ChatGPT.

Pytam o wszystko GPT-4, z moich obserwacji wynika że mniej błędów mają wyniki z GPT-4 niż artykuły w mediach.

Oczywiście wyniki należy zweryfikować co też teraz robię w moim wpisie, w programowaniu jest prościej bo wynik weryfikuje mi automatycznie kompilator Rust oraz testy jednostkowe i integracyjne.

DużyŁoś

Fachowiec
Co robię nie tak, że z poziomu aplikacji Tesli, jak ustawię w "zaplanuj" czas końca ładowania poza godzinami szczytu na 6:00, to i tak mi nie przerywa ładowania o godzinie 6:00, tylko ładuje do czasu osiągnięcia limitu ładowania lub przerwania ładowania ręcznie?
Bo pewnie nie do końca da radę zaplanować koniec ładowania :( i priorytetem jest naładowanie do żądanego poziomu. do 6.00 nie zdąży i ładuje dalej ...

Michal

Moderator
Chyba jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie zdążył, przecież to jest najprostsza możliwa matematyka.
Ustawiasz do ilu ma naładować, jakim prądem i on z tego wylicza jak długo będzie musiał się ładować +/-10% na wahania napięcia w sieci, ale te też zna, więc raczej nie ma tej niepewności.
Sprawdzam jeszcze teraz u siebie i mimo ustawienia końca ładowania na 6:00, kończy się ono u mnie codziennie około 5:30 (z ostatnich 5 dni: 5:37, 5:32, 5:31, 5:34, 5:31).

DużyŁoś

Fachowiec
Chyba jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie zdążył, przecież to jest najprostsza możliwa matematyka.
Ustawiasz do ilu ma naładować, jakim prądem i on z tego wylicza jak długo będzie musiał się ładować +/-10% na wahania napięcia w sieci, ale te też zna, więc raczej nie ma tej niepewności.
Sprawdzam jeszcze teraz u siebie i mimo ustawienia końca ładowania na 6:00, kończy się ono u mnie codziennie około 5:30 (z ostatnich 5 dni: 5:37, 5:32, 5:31, 5:34, 5:31).
ale tu problem jest inny - mam ustawione godziny "taniej" 22-6 a chce mieć samochód gotowy na 7.00. i wg mojej jedynej myśli to ładowanie powinno skończyć się przed 6.00 :) a tak nie jest. przed 7.00 co najwyżej przygotowanie do jazdy.

Michal

Moderator
A masz godziny ustawione w zakładce statystyki ładowania? Auto ma szansę wiedzieć, kiedy energia jest tania?

daniel

Señor Meme Officer
A masz godziny ustawione w zakładce statystyki ładowania? Auto ma szansę wiedzieć, kiedy energia jest tania?
Chciałbym ustawić taki schedule, ale nie potrafię się doliczyć ile kosztuje energia w poszczególnych taryfach. o_O

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Pytam o wszystko GPT-4, z moich obserwacji wynika że mniej błędów mają wyniki z GPT-4 niż artykuły w mediach.

Oczywiście wyniki należy zweryfikować co też teraz robię w moim wpisie, w programowaniu jest prościej bo wynik weryfikuje mi automatycznie kompilator Rust oraz testy jednostkowe i integracyjne.
😂
Stąd tylko krok do RustGPT, który zada pytanie, napisze odpowiedź i ją zweryfikuje. 👍
Nam pozostanie czytanie.

DużyŁoś

Fachowiec
Chciałbym ustawić taki schedule, ale nie potrafię się doliczyć ile kosztuje energia w poszczególnych taryfach. o_O
Qrde to jest tajemnica - możesz tylko estymować - właśnie zużyta przez Ciebie 1kWh ma cenę tylko prawdopodobną :)
Zużyłeś energię zapłaciłeś więcej a od 1.10 będą Ci zwracać - to jest cud.
Wpisać możesz co chcesz np 1PLN i 1,20PLN przy przekroczeniu limitu.
Piszę o zużyciu w domu.