TESLA - ciekawostki

solik

Pionier e-mobilności
Wezmę trochę spalinowców w obronę. Teslowcy mają SUC po 1,60 zł a pozostali jakieś promki po 2 zł. Daci w gazie nic nie pobije na trasie. Pomijam tu komfort podróży. Moja TM3 pokazuje zużycie 15 KW/100 km czyli 23 zl, w najtańszej wersji. Bo za 1.9 zł już się to sypie. Daćka 9 LPG 24 zł 100 km. Na Tesli oszczędzam na ładowaniu w domu. A teraz popatrzcie na biedaków co kupili coś innego niż Tesla …. Orlen ma teraz jakiś bonus na 2,02 zł reszta nie ma podejścia. A opowiadanie o jakiś szybkich ładowaniach to ceny potrafią skoczyć ponad 3 zl

takie porownania nie maja sensu

porownaj sedana segmentu D z 300KM mocy (lub wiecej w zaleznosci od wersji)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
No dokładnie. Ja dlatego zacząłem szukać nowego auta w 22. Policzyłem, ile rocznie wydaję na naprawy, wymiany silników i utrzymanie starego grata. Za niewiele więcej kupiłem nowe, na gwarancji. Jak bym doliczył koszty paliwa, to w ogóle EV był idealnym zakupem. Teraz boli tankowanie busa (400zł ostatnio, a miałem 1/3 zbiornika jeszcze) i trochę mniej motocykli. Wyjazd do Krakowa moturem: 400zł paliwo, vs 110zł SuC. PV mam zwrócone, więc ładowanie latem 100% free (autokonsumpcja).
U nas się liczy inaczej, coś przestanie działać, dpf się zapcha, to go wytnie, turbinkę się zregeneruje, jakiś ficzer przestanie działać to się machnie ręką, byle się koła kręciły.

Co do busa mieliśmy dylemat i rok temu kupiliśmy Transita Custom w pluginie, nawet w trasie w trybie hybrydowym pali toto akceptowalnie, koło 7l. Daje on trochę wygód jakie oferuje BEV, np. klima/grzanie na postoju. Niestety żaden BEV nie spełniał kryteriów zasięg/ładowność, a nie chcieliśmy podwyższonego DMC bo to jakiś cyrk, etoll, tacho...

jezile

Posiadacz elektryka
Brałeś pod uwagę również wartość rezydualną?
Tak czy inaczej, koszty prądu do BEV mogą się znacząco różnić pomiędzy użytkownikami, więc jak najbardziej dla Ciebie może to być najtańsze rozwiązanie.
Kupiłem używkę za gotówkę z planem użytkownika do końca 8 letniej gwarancji. Na wartość rezydualna starałem się nie zwracać uwagi... 🫣