TESLA - ciekawostki

rawier

Posiadacz elektryka
Kup sobie x to będziesz miał steam
kupiłes sobie po taniości trójkę to nie płacz
jak kupowałem 3'kę to X nie można było nawet zamówić. po drugie, nikt nie mówił wtedy o steamie, a mi się w najśmielszych snach nie śniło. A 3 to taki fajny, rodzinny gokart 😁 nowy X w wersji 6 osobowej, w białym kolorze z czarnymi dodatkami wygląda mega. ale najpierw trzeba się nacieszyć gokartem 😇

rawier

Posiadacz elektryka
mmm po taniości niech ci będzie no ale nie dowiedziałem się co w tych "budżetowych" modelach 3 i Y jest. Możesz napisać z czego będę mógł skorzystać podczas ładowania ?
Doprecyzuj może pytanie. Jeśli chodzi o ładowanie dostaniesz kabel ze złączami Type2 służący do ładowania się na słupkach AC (takich z reguły do 22kW, przy czym w 3 ładowarka wewnętrzna AC jest 11kW). Do tego dostaniesz mobilną ładowarkę (różne nazwy obowiązują) jednofazową z wtyczką standardową (do normalnego gniazdka), co pozwoli na ładowanie z mocą ok 3kW. Jeżeli chcesz coś mocniejszego to możesz dokupić różne końcówki do tej ładowarki. Ja np. używam niebieskiej, jednofazowej 32A, co umożliwia mi ładowanie mocą ok 7 kW. I jak na razie w zupełności mi wystarcza.

Kameleon

Zadomawiam się
Może kogoś zainteresuje - otrzymałem zwrot "zadatku" od tesli. Z tego co do tej pory przeczytałem na forum szansa na odzyskanie wstępnej wpłaty jest nikła jeżeli zrezygnuje się z zamówienia bez konkretnego uargumentowania (pomijam odmowę leasingu/kredytu). Zrezygnowałem z zakupu (oczywiście z uwagi na fakt, że wcześniej zamówione EV6 jest w drodze a nie dlatego, że z teslą się przestałem lubić), zadzwoniłem do polskiego supportu i poprosiłem o zwrot przedwstępnej wpłaty (przy czym podkreślam, że poprosiłem. Nie zażądałem. Nie symulowałem zdarzeń losowych itp). Pani stwierdziła, że oczywiście nie ma takich kompetencji ale pchnie sprawę wyżej. Minęło kilkanaście dni, stwierdziłem, że wpłata nie do odzyskania i zapomniałem o sprawie. Po jakiś trzech tygodniach od wspomnianej rozmowy wpadło mi uznanie 1200zł. Miły gest ze strony tesli zważywszy na to, że według umowy jaką z nią zawarłem w momencie dokonania zamówienia "zadatek" powinien zostać po ich stronie w przypadku rezygnacji z zamówienia przez nabywcę.

Informacja raczej nie zasługuje na osobny temat dlatego wrzucam to tutaj - do ciekawostek.

pluto

Pionier e-mobilności
Tak mi także zwrócili bez problemu za auto które zamówiłem rok temu ;)