TESLA - ciekawostki

p0li

Pionier e-mobilności
A co do kierownic to była to swego czasu popularna przypadłość w Tavriach, mój sąsiad też miał taki przypadek w swoim egzemplarzu.
czyli co? mamy sadzic ze tesla doszla do jakosci tavrii ? czy spadla?
bo to ze takie rzeczy sie zdarzaja nie mozna tlumaczyc jako "wypadku przy pracy" - nie ma tam zadnej kontroli jakosci?

Olecki

Pionier e-mobilności
czyli co? mamy sadzic ze tesla doszla do jakosci tavrii ? czy spadla?
bo to ze takie rzeczy sie zdarzaja nie mozna tlumaczyc jako "wypadku przy pracy" - nie ma tam zadnej kontroli jakosci?
Na pewno jest jakaś kontrola jakości ale wątpię żeby dokładnie było sprawdzane 100% egzemplarzy. Po przeczytaniu newsu na głównej elektrowozu nasuwa mi się jedną możliwość (oczywiście jeśli to rzeczywiście nie był fake) - w fabryce został nałożony klej ale ktoś zapomniał o nakrętce. W takiej sytuacji na kierownicy mogło nie być luzu ale przy mocniejszym szarpnięciu klej puścił i kierownica zeszła. Taka wada byłaby trudna do wyłapania przy wyrywkowej kontroli.

ciastek

Pionier e-mobilności
w fabryce został nałożony klej ale ktoś zapomniał o nakrętce
Klej jest na gwincie śruby, nie na sworzniu kolumny kierownicy.
Ale to nieważne. Jak mówi Jason - nie zdejmiesz kierownicy przypadkiem, jednym ruchem.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Odkręcałem i 1 m przedłużka jest konieczna, a śruba tak trzyma ze trzeba uważać aby gdy puści, krzywdy sobie nie zrobić. Do tego drobniutki wielowpust, ze nawet bez śruby zdjecie to szarpanie z delikatnymi rucham i łatwo nie schodzi... Nie wiem jak to możliwe?

Jogur

Posiadacz elektryka
ten też wymuszał odkup, bo była potem obniżka?
stary przypadek, ale też możliwe, że nie było to przykręcone jak nalezy
nowy przypadek - a bo to nie moze sie zdarzy raz na milion, że nie dadzą zakrętki?
a zdarzyło sie, ze w samolotach zapominali o srubkach podczas super-duper ostrej kontroli podczas ich wymiany? tak, wielokrotnie i wypadków było przez to sporo.

Jogur

Posiadacz elektryka
a w ogóle to jest GUPIE czepianie ! - miało być robotaxi??? to się ujawniło przez przypadek, no bo dopiero fsd BETA jest ...

reklama była, pamiętam coś w ten deseń (nie dosłowna reklama, tylko Musk się wypowiadał), że będzie możliwe zamówienie modelu 3 i po wszelkich formalnościach z wykupionym pakietem auto samodzielnie podjedzie pod dom swego właściciela z tej lokalizacji/serwisu/salony, w którym stoi.