TESLA - ciekawostki

nnnnn

Pionier e-mobilności
No to gość jest odważny że nie boi się kogoś w maseczce w kapturze z kluczami blisko jego karoserii.
Ale dlaczego? Kogo miałby się obawiać, zwolenników EV i zielonego prądu czy petrolheada? Nie przesadzajmy, trzeba mieć dystans, mnie tam to nie razi, bo taki jest realizm.

elektryk

Pionier e-mobilności
Ale dlaczego? Kogo miałby się obawiać, zwolenników EV i zielonego prądu czy petrolheada? Nie przesadzajmy, trzeba mieć dystans, mnie tam to nie razi, bo taki jest realizm.
Jednych i drugich.

Realizm jest taki że już od wielu dni mamy konsumpcję ponad 50% w dzień z OZE.

Realizm jest taki że na początku 2020 roku mieliśmy poniżej 1 GW zainstalowanej mocy na mikroinstalacjach PV (154 tys instalacji), a z końcem marca 2023 mamy 9,6 GW (1,24 miliona instalacji).

Dokładając instalacje małe/średnie/duże i mamy już 13 GW zainstalowanej mocy tylko z fotowoltaiki (do tego dochodzi 9 GW z wiatraków), zapotrzebowanie na moc w PL w szczycie to 24 GW, zainstalowana moc OZE Solar/Wind/Hydro to ~23 GW.

To jest imponujący wzrost mocy i jesteśmy jednym z najszybciej się rozwijających się rynków w zakresie fotowoltaiki i pomp ciepła. Patrząc na kontrakty na wielkoskalowe magazyny energii wygląda też na to że i tutaj nie będziemy w tyle.

Nie lubię jak ktoś nie zna danych i powtarza głupoty z mediów kontrolowanych przez ropę.

nnnnn

Pionier e-mobilności
JA cię rozumiem, temat i dyskusja "skąd mamy prąd" (źli kierowcy EV) jest długa i IMHO bezsensowna. Zdaje sobie sprawę że mam jakąś cześc z OZE a jakąś z węgla i nie martwi mnie to bo to co wydostaje się z komina elektrowni czy elektrociepłowni jest dużo mniej szkodliwe niż to co z diesla bez dpfa czy kozy/starego pieca odpalanego w domu. Nie ma co się obruszać za takie naklejki.

elektryk

Pionier e-mobilności
Nie ma co się obruszać za takie naklejki.
Tylko że te naklejki służą tylko jednemu:

Rozprzestrzenianiu fałszywej informacji, że "samoładujące" hybrydy lepsze.

To jest próba opóźniania elektromobilności, zyskują na tym producenci samochodów którzy nie mogą sobie pozwolić na wygaszenie fabryk spalinówek i producenci ropy.

Przez takie naklejki później muszę ludziom tłumaczyć, że energetyka staje się coraz bardziej zielona, a spalinowa hybryda nie.

nnnnn

Pionier e-mobilności
W Polsce elektromobilność masową możemy osiągnąć tylko pokazując, że ludzie będą mieli z tego finansowe korzyści. I najlepiej tu i teraz. Pasjonaci tacu jak ja czy Ty mogą sobie gadać. "Mgliste" przekazy, że ograniczanie ruchu samochodów spalinowych, wymiana kopciuchów na pompy ciepł itd ograniczają smog i przyczynią sie do poprawy jakości życia przemawia do niewielu.

elektryk

Pionier e-mobilności
W Polsce elektromobilność masową możemy osiągnąć tylko pokazując, że ludzie będą mieli z tego finansowe korzyści. I najlepiej tu i teraz. Pasjonaci tacu jak ja czy Ty mogą sobie gadać. "Mgliste" przekazy, że ograniczanie ruchu samochodów spalinowych, wymiana kopciuchów na pompy ciepł itd ograniczają smog i przyczynią sie do poprawy jakości życia przemawia do niewielu.
Oczywiście że ekonomia jest najważniejsza, zawsze była i będzie.

Tylko że zakup hybrydy nie jest już ekonomiczny, są one droższe od zwykłych spalinówek, a za kilka lat będą tak samo tracić na wartości jak samochody spalinowe.

Przy obecnych obniżkach cen elektryków i uwzględniając dopłaty opłaca się już przejść na elektryka nawet przy mniejszych przebiegach. Oczywiście nie w najtańszych segmentach rynku, ale w wyższych już tak.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mi dali niepotrzebną przejściówkę ładowania, chcieli zabrać ale im nie dałem, nie dali dywanika, ale potem go dostałem. Radar mam, czujniki mam,, to w Xie.
Trójka była też w serwisie i nic nie zabrali.
To jakieś durne chyba newsy. Po kiego dodatkowa robota? I to raczej czasochłonna. Kompletne chyba przekłamanie.. Komuś wyjęli bo np dawał jakieś zwarcie i nie zamontowali bo i tak nie działał i jest afera.
Ale ciekawe, czy to prawda