lookash_c

Pionier e-mobilności
Od dziś wyświetlają przy takich przypadkach właściwą cenę przekreśloną i obok aktualną po obniżce. Tak samo jest np. na niemieckiej stronie Tesli.
Rabaty w Tesli - piekło zamarzło! ;-)
O dziwo z tego co wiem na słowo "rabat" sprzedawcy w salonach kilku marek przestali już ironicznie się uśmiechać.

SkropMe

Zadomawiam się
jakby ktoś szukał to nowy Performance jest za 267, szaleją
262260A0-EC8F-44A5-97CC-A35E57C8A41D.png

pancz

Nowy na Forum
Zamów już teraz i obserwuj stocka. Jeżeli wylosujesz VIN za wcześnie to przesunąć można kilka razy bez konsekwencji. Przynajmniej tak pisali ludzie tu na forum. Nie mniej jednak w dogodnym dla ciebie terminie do odbioru i tak skupiłbym się na tym co jest dostępne od ręki. W innym przypadku to zawsze będzie loteria związana z tym czy dokładnie takie auto jakie zamówiłeś będzie akurat obecne na statku który płynie na nasz region. Tylko stock jest w miare pewną i przewidywalną opcją chociaż pewnie czasem trzeba pójść na jakiś kompromis co do koloru lub wnętrza.

Dostawy zwykle są w ostatnim miesiącu kwartału więc czerwiec brzmi prawdopodobnie. Z drugiej strony ostatnio też się sporo zmienia, zdarzają się dwie dostawy na nasz region na kwartał. Szanse na nie bycie pominiętym przy dostawie wzrastają. Niesprzedanych aut dostępnych od ręki też jest coraz więcej.
Jeżeli weźmie auto ze stocka to traci te 1200zł za niezrealizowaną rezerwację czy jest to wliczane ( odejmowane ) i akceptowane w rozliczeniu do zakupu auta ze stocka ?

pancz

Nowy na Forum
Ja obecnie procesuję leasing z dopłatą w ING. Idzie póki co sprawnie. Przy czym w 3-4 tyg. to chyba niezależnie od firmy leasingowej będzie ciężko się zmieścić.. Na rozpatrzenie wniosku o dotację jest 20 dni, na przygotowanie umowy dotacji kolejne 10.. Dołóż do tego 2-3 dni w firmie leasingowej na ogarnięcie umowy. Poza tym całość powinna być zamknięta przed odbiorem auta.. Całość, czyli również zarejestrowanie auta przez leasing oraz oczywiście płatność z leasingu do Tesli. Moje papiery o dotację poszły tydzień temu i nijak mi nie wychodzi że się wyrobią.. Dlatego złożyłem dyspozycję pokrycia dotacji z własnych środków. Gdy przyjdzie dotacja to dostanę zwrot na konto.
Musimy czekać na decyzje o dotacji ? przecież to formalność - w każdym przypadku trzeba na to czekać z odbiorem i uruchomieniem leasingu ?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Musimy czekać na decyzje o dotacji ? przecież to formalność - w każdym przypadku trzeba na to czekać z odbiorem i uruchomieniem leasingu ?
Możesz wyłożyć swoje środki i później uzyskać zwrot gdy przejdzie dotacja. Wówczas masz bez czekania.

pancz

Nowy na Forum
Swoje środki to znaczy wpłata własna minus kwota dotacji ( potem będzie to rozliczone i wpłata do leasingu będzie pomniejszona o kwotę dotacji ? ) . Przecież wpłata początkowa w leasingu i tak właśnie zawsze jest pomniejszana o kwotę dotacji - tak najczęściej to działa .

Szymek

Fachowiec
Jeżeli weźmie auto ze stocka to traci te 1200zł za niezrealizowaną rezerwację czy jest to wliczane ( odejmowane ) i akceptowane w rozliczeniu do zakupu auta ze stocka ?
Nie tracisz. Tesla do twojego zamówienia podpina dostępne auto i automatycznie dostajesz VIN. Tak to u mnie wyglądało. Najlepiej sie z nimi dogadać telefonicznie lub mailowo. Zwłaszcza teraz będą chętni do takiej zamiany bo sporo aut zalega im na placu.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Swoje środki to znaczy wpłata własna minus kwota dotacji ( potem będzie to rozliczone i wpłata do leasingu będzie pomniejszona o kwotę dotacji ? ) . Przecież wpłata początkowa w leasingu i tak właśnie zawsze jest pomniejszana o kwotę dotacji - tak najczęściej to działa .
Swoje środki to znaczy własne pieniądze :) Wytłumaczę na przykładzie. Dotacja może pokryć część lub całość wpłaty początkowej. Do max. kwoty 27 tyś. PLN (mówimy o dotacji na firmę). Kwota netto/brutto zależy od sposobu rozliczania VAT - ale to pomijam w tym momencie jako mniej istotne. Zatem bierzesz leasing z dotacją, ustawiając wpłatę początkową np. na 30 tyś. PLN. Zatem finalnie będzie to 27 tyś. pokryte z dotacji i 3 tyś. pokryte z Twoich pieniędzy. Masz dwie opcje:

1. Poczekać na przeprocesowanie dotacji, BOŚ przyzna kasę, podpisujesz dopiero wtedy umowę leasingową i wpłacasz WYŁĄCZNIE swoją część (w tym przypadku 3 tyś. PLN).
2. Nie czekać na przeprocesowanie dotacji, podpisać od razu umowę leasingową, wpłacić całą wpłatę wstępną (czyli 30 tyś. PLN). Gdy dotacja się przeprocesuje odzyskasz 27 tyś. PLN.

Zaletą opcji nr 1 jest nie-angażowanie własnej kasy (27 tyś. PLN). Wadą jest czas. Procesowanie dotacji to oficjalnie "do 30 dni", ale jeśli coś nie pójdzie, musisz poprawić wniosek czy pojawią się jakieś inne przeszkody, ten czas się wydłuży.

Zaletą opcji nr 2 jest czas (do ogarnięcia w kilka dni). Wadą jest wyłożenie własnej kasy i dopiero później odzyskiwanie 27 tyś. PLN

Przy czym nie każdy leasing realizuje opcję nr 1. Na pewno da się tak w ING i PKO BP. W innych nie wiem, trzeba pytać.

Frunek

Fachowiec
Nie tracisz. Tesla do twojego zamówienia podpina dostępne auto i automatycznie dostajesz VIN. Tak to u mnie wyglądało. Najlepiej sie z nimi dogadać telefonicznie lub mailowo. Zwłaszcza teraz będą chętni do takiej zamiany bo sporo aut zalega im na placu.
A ciekawe czy jak ktoś już zapłacił i czeka na auto, a na stronie pojawi się dostępny egzemplarz od ręki w lepszej cenie, to czy Tesla będzie skłonna przeksięgować te płatność.
Może nawet jakieś "prawa konsumenta" mają tu znaczenie, coś jak możliwość zwrotu towaru zamówionego online?