Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

pluto

Pionier e-mobilności
Największe zaległości w dostawach ma Rumunia i tam dziś rano pojawiły się pierwsze viny, ale także zgłoszono w Holandii oraz Irlandii.
U mnie także cisza (sierpień) :( nie mnie jeśli ktoś dostanie dokładniejszą datę niż "sierpień" jest szansa na odbiór w tym kwartale.

pobierz111.jpg

dawson

Fachowiec
U mnie jest tak:

"Voraussichtlicher Auslieferung: September 20 - September 30

Die Lieferzeiten werden je nach Verfügbarkeit der Konfiguration aktualisiert. Wir werden Sie kontaktieren, um die Auslieferung zu planen, sobald Ihre Fahrgestellnr. (VIN) zugewiesen ist."
Tłumacz google:
"Przewidywana dostawa: 20 września - 30 września
Czas dostawy zostanie zaktualizowany w zależności od dostępności konfiguracji. Skontaktujemy się z Tobą, aby zaplanować dostawę, gdy tylko numer Twojego podwozia. (VIN) jest przypisany."

Ten statek Morning Chorus ma kurs na Singapur ?

Last edited:

tomik

Zadomawiam się
Ja nadal mam:

Przewidywany termin dostawy: do ustalenia​

Termin dostawy będzie dostępny wkrótce - kiedy Wam się na sierpień zmienił termin dostawy?

pluto

Pionier e-mobilności
U mnie jest tak:

"Voraussichtlicher Auslieferung: September 20 - September 30

Die Lieferzeiten werden je nach Verfügbarkeit der Konfiguration aktualisiert. Wir werden Sie kontaktieren, um die Auslieferung zu planen, sobald Ihre Fahrgestellnr. (VIN) zugewiesen ist."
Tłumacz google:
"Przewidywana dostawa: 20 września - 30 września
Czas dostawy zostanie zaktualizowany w zależności od dostępności konfiguracji. Skontaktujemy się z Tobą, aby zaplanować dostawę, gdy tylko numer Twojego podwozia. (VIN) jest przypisany."

Ten statek Morning Chorus ma kurs na Singapur ?
Czyli jest szansa że samochód jest w drodze, niedługo powinien pojawić się numer vin.
Z drugiej strony to z Teslą nigdy nie wiadomo, aczkolwiek odbierałem już 2 modele i nie miałem żadnych zmian po nadaniu vinu.

Obecnie dwa statki płyną z Szanghaju do Europy z Teslami:
- Glovis Summit - docelowy port → ZEE 08/17 (Belgia) lub KOP 08/12 (Słowenia)
- Morning Chorus - docelowy port → SOU08/15 (Anglia) i ZEE 08/18 (Belgia)

Bez nazwy.jpg

Statki mają kurs na Singapur gdzie zwykle jest przystanek techniczny w drodze do Europy.

Last edited:

Szymek

Fachowiec
VINy z tego drugiego statku wkrótce powinny się ukazywać w kodzie strony. Z pierwszego wydaje się ze już wszystko rozdane ale to głównie RHD. Tak czy inaczej rozpoczynamy loterie VINowa - kto pierwszy dostanie VIN wygrywa samochód osobowy zagranicznej marki;)

pluto

Pionier e-mobilności
Numery VIN są przydzielane normalnie po opuszczeniu portu przez statek.
Tesla ma sporo zaległości w wydawaniu aut, bo w Q2 było tylko 5 transportów do Europy (zamiast normalnie ok. 10) i np. Irlandia wcale nie dostała aut. Rok temu w Q3 było 16 statków a teraz na razie tylko 2 (chodź to początek kwartału) ale i zapasy samochodów za dużo nie mają.
Miejmy nadzieję że kłopoty organizacyjno- techniczne już minęły i będą powoli nadrabiać opóźnienia., tym bardziej że przydzielane/uzupełniane są auta zamówione w październiku 2021 roku.
Mój termin (Q3) pewnie będzie nie dotrzymany więc dostawa pod koniec roku coraz bardziej realna - chyba że będzie "złoty strzał" i ktoś zrezygnuję z zamówienia w mojej konfiguracji.

Michal

Moderator