[Tesla Model 3 HL RWD LFP] degradacja baterii

inter

Pionier e-mobilności

cooler

Pionier e-mobilności
Ni
Mało jasno napisałeś ;) i nie tylko ja się nabrałem.
Nici z auta dla mnie :(
Gdybym dał sobie rękę za Elona uciąć, to... Już bym nie miał ręki :(
Po co komu większy zasięg w PL jak w Niemczech mają dobrą infrastrukturę?

nabrU

Moderator
Po co komu większy zasięg w PL jak w Niemczech mają dobrą infrastrukturę?

O patrz, wreszcie zaczynasz rozumieć. :p
Jak dodasz jeszcze, że na Zachodzie nikt normalny na 'szczała' nie jedzie 1000km to będziesz wiedział, dlaczego masz problem ze znalezieniem takiego BEV (jak lata temu mówiłem w pracy, że jadę samochodem (ICE) do PL to się dziwnie na mnie patrzyli o_O)

cooler

Pionier e-mobilności
O patrz, wreszcie zaczynasz rozumieć. :p
Jak dodasz jeszcze, że na Zachodzie nikt normalny na 'szczała' nie jedzie 1000km to będziesz wiedział, dlaczego masz problem ze znalezieniem takiego BEV (jak lata temu mówiłem w pracy, że jadę samochodem (ICE) do PL to się dziwnie na mnie patrzyli o_O)
A czy ty rozumiesz że małe baterie powodują że wpadamy z jednego uzależnienia (ropa) w drugie (dostawcy infrastruktury ładowania)?
Duże baterie pozwalały by więcej jeździć na własnym tanim prądzie, tylko jak wtedy zarabiały by korporacje gdyby ludzie konsumowali coś co sami sobie wytwarzają? Tyle się na początku mówiło o tym, jak BEV zrewolucjonizują życie, uniezależnia nas od tych złych dostawców ropy...
A szczególnie to widać u Muska - prawdziwy konflikt interesów - jeżeli chinole nie dadzą większych baterii to mu się nie opłaca dać od siebie większych, bo zarabia na prądzie.

inter

Pionier e-mobilności
I naładowany, km wróciły. I ciekawa sprawa, 96% i nagle skoczyło do 100%.
1735394957502.png
1735395023842.png
Taka była degradacja przy zniknięciu 80 km.

nabrU

Moderator
A czy ty rozumiesz że małe baterie powodują że wpadamy z jednego uzależnienia (ropa) w drugie (dostawcy infrastruktury ładowania)?

Ja widać tego nie rozumiem. Ale ważne, że są dwie osoby na Forum co myślą za wszystkich (y)

zibizz1

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności
A ile weszło kWh? Moim zdaniem jak było 50% skumał ze za dużo pokazuje i obniżył za bardzo do 36% w tak naprawdę było ~40%
Weszło 36,3 kWh, ale było 10 minut dogrzanie baterii.
Tylko że przy spadku 80 km znikło.
Teraz też dziwnie ładował, nagle z 96% skoczyło na 100%, i prognozowanych 355 km skoczyło na 432 km.
Przypuszczam, że coś jest z najnowszym oprogramowaniem 45.32.

EDIT: Okazuje się że na niemieckim forum, też jest osoba która doznała spadku zasięgu.

Last edited: