Wojtek Wawa
Tesla Model 3 LR RWD 2025
Jestem pod wrażeniem chat gpt! Niby używałem, ale nie do tego. WOW!Witam,
Od jakiegoś czasu śledzę forum, ale w końcu przyszedł czas na pierwszy wątek!!
Do rzeczy! Jestem już prawie pewien (95%), że moim następnym samochodem za kilka miesięcy będzie Tesla Model 3. Dalej jedna mocno się zastanawiam między SR a LR RWD. Otóż, do pracy będę miał ok 85km w jedną stronę, autostradą, więc mocny zasięg będzie ważny. W domu samochód będzie w garażu i będzie ładowany z paneli i magazynu energii. W pracy, bez ładowarek i parkowany na dworze. I tu mój dylemat: czy SR wystarczy nawet srogą zimą (potencjalnie 8 godzin na ostrym mrozie, więc bateria zimna przed podróżą do domu)? Mam też dylemat nad rodzajem baterii: LPF czy NMC? Mam zamiar samochód zatrzymać na jakieś 10 lat, więc to jaki będzie wtedy stan baterii też ma znaczenie.
ChatGPT zrobił mi ciekawą i na moje oko dogłębną analizę tematu (w załączniku po angielsku), po której skłonny jestem pójść w kierunku LR RWD. Zgadzacie się z tym? Wolałbym wydać mniej pieniędzy i kupić SR, ale nie chcę mieć sytuacji, gdzie w zimie będę się martwił o zasięg w drodze do domu z pracy.
Sam, jako chłopak z bloków, wybrałem LR RWD, ale w Twoim wypadku szedłbym w LFP. Pewnie już ktoś przede mną napisał, rzeczy pominięte przez AI:
1. LFP w domu ma większy sens - mniejsza szansa pożaru (a raczej zerowa, podobno naładowane na 100% LFP można przestrzelić i dalej zero wyrzutu energii); mniejsza degradacja na przestrzeni 8 lat, w zimne noce będziesz i tak stał w garażu
2. LFP zyskało 2.5 kWh, czyli dostajesz do użytku 60 kWh (62.5 kWh), to nawet latając zimą z wysokimi prędkościami nie przekroczysz zużycia 35kWh na 100 km, a to Twoja typowa trasa
3. poza temperaturami poniżej zera, LFP będzie miało bardzo duży zasięg, np w ciepłym lipcu po 2 h moich testowych zabaw zniknęło raptem kilka % baterii.
4. utrata wartości - nie wierzę, że za tych 8 lat odzyskasz 20 k zł + odsetki za LR RWD, zwłaszcza, że samochód będzie bardziej zdegradowany niż LFP.
5. LR RWD niby 0.8 s do 100 kmh przyśpiesza szybciej (to już mi było dośc obojętne), ale przy seryjnych oponach prawie nie udaje się szybko ruszyć, nawet na rozgrzanym asfalcie. Odnoszę wrażenie, że LFP lepiej ruszał od zera przez niższą ciut moc.
Zalety LR RWD są dla Ciebie nieistotne, a dla mnie były decydujące
1. lepiej znosi długotrwałe postoje na mrozie, mniej bierze % baterii na rozgrzanie (tu chat gpt wprowadził w błąd, sam pakiet LR jest z 80 kg lżejszy od pakietu LFP)
2. większy maksymalny zasięg (zawsze grubo ponad 300 km ekspresówką, nawet gdy zimno i pod wiatr, a trasa Warszawa-Kraków jest dla mnie ważna i dokładnie tyle ma km). Pamiętaj, że przy obecnych temperaturach (i tych sporo niższych) te 300+ km zrobisz na luzie nowym RWD. Nie mam dużych doświadczeń z autostrad, więc rozumiem, że tam zużycie prądu będzie sporo wyższe, ale z 300 km nie zrobi się mniej niż 200, jako rzecze chat gpt.