ypl

Pionier e-mobilności
Ale tak swoją drogą, oglądałem ciut bliżej tą jedną lotkę od jednego ziomka z Wołomina co się zgadaliśmy w salonie, on dla Mamy kupił Ygreka Performance, sam jeździ BMW M3 G80, pozdro dla Ciebie, w sumie nie spytałem czy tu na forum bywasz. No i wracając do rzeczy to ta lotka to taka kurczę trochę doklejka, miałem wrażenie, że klej tam widzę, ale szybko rzuciłem okiem tylko. Na pewno wygląda bajerancko, plus mam wrażenie, że performane niżej na zawiasie siedzi, dużo fajniej nadkole wygląda i lepiej koło je wypełnia. Taki detal, jakby ktoś się wahał między jedną czy drugą wersją. Wizualnie performance dużo fajniej niż long range.

kristof46

Fachowiec
no tak pechowa wersja, która jest mało popularna, tak samo byłoby gdybyś zamówił X albo model S, ale inne modele są raczej dostępne od ręki albo dostarczane migiem. Ja gdybym kupował za gotówkę albo miał wcześniej dograny leasing to odebrałbym auto w 15 dni, szybciej chyba się nie da.
X czy S jeszcze rozumie. Inne auta. Ale Performance? To tylko lekka modyfikacja. Ktoś tu nawet twierdził ze od pewnego czasu jest to auto prawie identyczne jak LR. Zatem czemu muszę czekać tak długo. Loteria. Tesla robi to co im spokojnie zejdzie ze stanu. Jak się trafiło w ich klucz to chwila moment i auto do odbioru. W przeciwnym razie trzeba czekać. Najgorsze są te przestrzelone daty potencjalnej dostawy.

kristof46

Fachowiec
Ale tak swoją drogą, oglądałem ciut bliżej tą jedną lotkę od jednego ziomka z Wołomina co się zgadaliśmy w salonie, on dla Mamy kupił Ygreka Performance, sam jeździ BMW M3 G80, pozdro dla Ciebie, w sumie nie spytałem czy tu na forum bywasz. No i wracając do rzeczy to ta lotka to taka kurczę trochę doklejka, miałem wrażenie, że klej tam widzę, ale szybko rzuciłem okiem tylko. Na pewno wygląda bajerancko, plus mam wrażenie, że performane niżej na zawiasie siedzi, dużo fajniej nadkole wygląda i lepiej koło je wypełnia. Taki detal, jakby ktoś się wahał między jedną czy drugą wersją. Wizualnie performance dużo fajniej niż long range.
To nawet na stronie Tesli przeklinając miedzy LR a Performance widać ze się trochę model auta obniża.

Piti

Zadomawiam się
W czwórce u żony były Goodyear Eagle F1 Assymetric 3 na lato, na zimę nie pamiętam. Ja też jeździłem na dokładnie tych samych Goodyearach, ale wymieniłem rok temu na Michelin Pilot Sport 4 i jest dużo lepiej, ciszej i lepszy grip, a na zimę mam setup u siebie Pirelli Winter Sottozero 3. Opony to jedno, ale nie wiem po co musk te bezramkowe szyby robi, w czwórce u żony też były i sorry ale to zawsze będzie głosniej niż w klasycznych drzwiach. Plus wiadomo, masa pojazdu więc nadkola pewnie słabo wyciszone żeby masy pojadu nie nabijać, to słychać powyżej 120 na godzinę. Ja w piątce przy 180 na niemieckiej autostradzie to tak na moje ucho mam jak przy 120 na godzinę w ygreku.
Nadkola można wyciszyć naklejkami bitumicznymi.. ciekawe ile to kosztuje

Piti

Zadomawiam się
Autopilot musisz uruchomicz ponownie po stworzeniu profila. Auto zatrzyma się na czerwonym po zakupie FSD (40k pln).
Mam taki samy problem z kierunkowskazami. W BMW jest lepiej albo musze to ugryźć. Z mojej obserwacji problem z kierunkowskazami występuje wyłącznie w sytuacji z namalowanymi strzałkami (wlewo, wprawo) na drogie. Przy przemieszczeniu ze smugi na smugę wszystko u mnie gra. Wygląda tak jakby komputer odczytuję info namalowane na pasach i postępuje zgodnie ze wskazówkami.
Dzisiaj je wyłączyłem z automatu. Pojechałem na przejażdżkę w nocy zobaczyć światła i już kierunki działają tak jak chce. Lekkie naciśnięcie - 3 mignięcia, mocniejsze do skrętu kierownicą.

Światła automat - bajeczka.
Nie wiem czy macie/mieliście to w swoich autach spalinowych (ja nie mam), ale długie przełączają się z mijania idealnie, nie oślepia.
Światła bardzo dobrej jakości

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Coś mi się wydaje, że nici z odbioru jutro, dokumenty wiszą w Ząbkach… Pisałem maila do obydwu Pań, bez odbioru.

Trochę średnio opłaca mi się jechać rano i rejestrować w Warszawie, zreszta nawet nie wiem czy to możliwe poza miejscem zameldowania.
Możesz w dowolnym miejscu w Polsce o ile napiszesz oświadczenie z paragrafem o adresie zamieszkania i wskażesz ten który podlega pod dany urząd.

EmJey

Zadomawiam się
Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja z czujnikami parkowania? Wiem że ich nie ma i przy cofaniu działa tylko kamera a jak się dojeżdża przodem to nie ma nic co było mierzyło odległość. Jak to się ma do newsów ze są jakieś Update i liczy na podstawie kamer? Jest mnóstwo filmików a u mnie a w aucie nie ma nic

ypl

Pionier e-mobilności
Dzisiaj je wyłączyłem z automatu. Pojechałem na przejażdżkę w nocy zobaczyć światła i już kierunki działają tak jak chce. Lekkie naciśnięcie - 3 mignięcia, mocniejsze do skrętu kierownicą.

Światła automat - bajeczka.
Nie wiem czy macie/mieliście to w swoich autach spalinowych (ja nie mam), ale długie przełączają się z mijania idealnie, nie oślepia.
Światła bardzo dobrej jakości
No to fajnie, że da się jak w bejcy kierunki ustawić. Co do świateł, ja w obu autach i czwórce i piątce miałem, matrycowe, ledowe, skrętne z dwoma kamerami w szybie frontowej. Bajecznie to działa, strefowe wygaszanie długich, w zasad ie zawsze na długich jedziesz, nawet jak ktoś jedzie z naprzeciwko, wtedy lampa strefę wygasza. Mnie to najbardziej headup display brakuje, niech kurde elon robi innowacje i doda porządnego headup'a.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja z czujnikami parkowania? Wiem że ich nie ma i przy cofaniu działa tylko kamera a jak się dojeżdża przodem to nie ma nic co było mierzyło odległość. Jak to się ma do newsów ze są jakieś Update i liczy na podstawie kamer? Jest mnóstwo filmików a u mnie a w aucie nie ma nic
Musisz poczekać, każda nowa funkcjonalność wchodzi powoli, najpierw rynek A (USA) 5% wszystkich aut, potem 10%, 20%, 50%, kolejny rynek 10%, 20%. Działa to tak tylko dlatego, aby pierwsze osoby przetestowały na skalę masową, wchodzą poprawki, czytane są komentarze i następnie wypuszczana kolejna wersja dla większej ilości użytkowników. Wszyscy dostaną, kwestia czasu i szczęścia, kiedyś może będziesz w pierwszych 5% :) i zdasz nam relacje.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Panowie to się dzieje, paczka poszła!
1680123276402.png
widzimy się jutro w Ząbkach :)

Last edited: