Cav

Pionier e-mobilności
U mnie od razu wyświetlił się nr VIN, bez żadnych esemesów i maili, a na koncie dalsze instrukcje co do przelania pozostałej kwoty. Wczoraj im się zaksięgowała, bo pojawił się nowy komunikat o szykowaniu faktury oraz co mam robić dalej kiedy ją dostanę. Na razie czekam na cokolwiek.
Zamówienie z 13.01.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale masz zapłacić całość, ZANIM dostaniesz fakturę, auto przyjedzie do Polski i będziesz znał datę odbioru?
Czy oprócz tajnych danych technicznych, wielkości baterii i wyposażenia, jest coś jeszcze w tym stylu? ;-)

Rozumiem, że jak się nie zapłaci z góry, to auto w ogóle nie przyjedzie i zostanie np. w Chinach, gdzie jest obecnie, albo dostanie je ktoś inny?
Fajna piramida....

Last edited:

ddjacek

Nowy na Forum
Podobno najlepsze (najmniej psujace sie) modele Y wychodza z fabrykiu w Sznghaju, nie wiecie czy nie da sie jakos wymusic zeby dostac nowe auto stamtad?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Podobno najlepsze (najmniej psujace sie) modele Y wychodza z fabrykiu w Sznghaju, nie wiecie czy nie da sie jakos wymusic zeby dostac nowe auto stamtad?
Zamówić niebieską ;-)

Michal

Moderator
Zastanawiam się właśnie nad Y SR+ niebieska z hakiem. Czyli na pewno szłaby z Chin? Jakie są terminy z fabryki w Szanghaju?
Czekaj zadzwonię tam i zapytam:
- No no, taka niebieska dla Pawła z Polski.
- Z hakiem, no no...
- Aha... Na stronie po wyklikaniu zamówienia pokazujecie przybliżony termin?
- Ok przekaże.
;)

pluto

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się właśnie nad Y SR+ niebieska z hakiem. Czyli na pewno szłaby z Chin? Jakie są terminy z fabryki w Szanghaju?
Na tą chwile wszystkie Y RWD idą z Chin (niezależnie od koloru).

Jaceq

Pionier e-mobilności
We wtorek byłem na jeździe testowej w Ząbkach i zamówiłem niebieską TMY RWD. Wg sprzedawcy taka wersja przyjeżdża tylko z Chin. Mówił też, że białe i czarne są szybciej bo przyjeżdżają z Berlina. Ale czy to dotyczy wszystkich wersji to już nie dopytywałem.. Być może jest tak jak pisze @pluto, że np. wszystkie RWD idą z Chin a inne modele z Berlina lub z Chin? Kto to może wiedzieć.. W sumie to pewnie bez znaczenia jeśli chodzi o jakość, za to ma znaczenie jeśli chodzi o termin ;-) Póki co mam w aplikacji tylko szacunkowy termin: luty-marzec, identycznie jak podczas składania zamówienia.

TeslaYStandard

Zadomawiam się
Czy ktoś z was zastanawiał się jaka będzie różnica po 4 czy 5 latach w wartości Tesla Y Standard Range a Long Range? Wybrałem Standard ale gdzieś człowiek zastanawia się czy nie lepiej Long :) zasięg wystarczy jak w standard ale Long jest trochę szybszy ale czy warty dopłaty 30K to już średnio. Tym bardziej, że prawie 100% robię w dojazdach do miasta i po mieście, ruch nie pozwala na lepsze przyspieszenie. Oczywiście jak pojechaliśmy po testową Long to na trasie fajnie przyspieszała :) tylko może dla kilku chwil w miesiącu warto dopłacić? Dlatego zastanawiam się jaka będzie później różnica w wartości, oczywiście jest tez opcja, że zostanie dla żony i nie będziemy go tak szybko sprzedawać 😂 na dodatek gdzie nie czytam to bateria LFP ma mieć mniejsza degradacje co pewnie tez przełoży się na ceny. Widziałem porównanie 3 z LFP i Y Long to 3 po 17 tysiącach mil miała 3,1% spadek a Long po 44 tysiącach mil chyba 13%. Po pierwszych spadkach baterie już dalej nie tracą tak szybko, spadki wypłaszczają się. Może wiec być tak, że standard po 4 latach bardzo zbliży się zasięgowo do Long 🤔