Tesla model Y, dostawy II kwartał 2024

ELuk

Pionier e-mobilności
Jakie portale /strony /czy inne byś polecił , mogą byś internetowi pieniacze też
Ja bym się nie spieszył z publikacją tych informacji. Dopóki masz straszak w ręku to on działa. Wykorzystaj to i staraj się wycisnąć co się da. 👍
Jak już użyjesz „broni” to będzie po temacie, stracisz narzędzia hipotetycznego nacisku.
A Tesla będzie się bronić na pewno.
Media są chętne do publikacji złych informacji o Tesli, tyle że to już coraz mniej działa, bo generalnie „wszyscy” uważają że to badziew, a Ty jesteś sam sobie winny, bo przecież ostrzegali. 🤣

Raf24

Fachowiec
Na cztery maile dwa portale opowiedziały od razu że są zainteresowane.
Po wczorajszym telefonie informującym o tym że cierpliwość się skończyła+media+prawnik+ numer pozwolenia na broń 😃, dzisiaj jadę po demówkę , niby na tydzień bo zaraz będzie mój?!? Uwierzę jest zobaczę.

Michal

Moderator
Na cztery maile dwa portale opowiedziały od razu że są zainteresowane.
Bo portale to spod siebie zjedzą żeby tylko źle napisać o elektrykach... bo to się klika
Szczególnie niektóre portale.
Jak już skończysz tą przygodę i jednak Ci się zacznie auto podobać to możesz napisać które były takie chętne żeby obsmarowywać Teslę

kubatar

Pionier e-mobilności
Media to często hieny i lubią wykorzystywać sytuację ale strach korporacji przed publicznym wyciąganiem nieprawidłowości lub pokazywaniem ich w złym świetle potrafią zdziałać cuda.
Myślę że nagłośnienie tej sprawy może wszystkim wyjść na dobre. Jakaś refleksja się pojawi i poprawą się procesy i podejście do klienta.

Michal

Moderator
Media to często hieny i lubią wykorzystywać sytuację ale strach korporacji przed publicznym wyciąganiem nieprawidłowości lub pokazywaniem ich w złym świetle potrafią zdziałać cuda.
Myślę że nagłośnienie tej sprawy może wszystkim wyjść na dobre. Jakaś refleksja się pojawi i poprawą się procesy i podejście do klienta.
Ale co się może poprawić? Że jeden na pięć tysięcy samochodów im zaginął w transporcie? No weź... Gdyby nie zapłacił wcześniej faktury to nie byłoby żadnego problemu. Spokojnie by sobie teraz czekał na termin odbioru. W innym wątku jest dokładnie taka dyskusja - gość pyta czy czy ma opłacać już teraz zamówienie, ja mu mówię że nie, żeby czekał do ostatniej chwili a on i tak chcę opłacić. Może trzeba nagłośnić żeby ludzie za wcześnie faktur nie płacili i wtedy nie będzie problemów... Jako ludzie mam na myśli też leasingi.

Last edited:

kubatar

Pionier e-mobilności
Ale to nie jest mowa o zgubieniu auta bo to się może zdarzyć. Ale jak już się zdarzy to grają z klientem w otwarte karty i sami wychodzą z inicjatywą. "Nawaliliśmy, masz tu papiery na nowe auto i zwracamy koszty operacyjne związane z zarejestrowaniem, ubezpieczeniem, wyrejestrowaniem/przerejestrowaniem i leasingiem.
Tesla jest chłopcem do bicia w automotive i wszystkie bzdety są wyciągane jako niewiadomo co. Co ujdzie płazem BMW czy toyocie w przypadku Tesli rośnie publicznie do burzy medialnej.
Jeśli to ma poprawić procesu obsługowe to chyba warto.

yarrker

Fachowiec
Tak jak wspomniał @KrzysztofFly miałem podobną historie . Tylko u mnie od telefonu "za dwa dni bedzie na miejcu wiec szybko przelac i szybko rejestrować" finalnie mineły prawie 3 tygodnie w nerwach . A to auto było w transporcie , a to na placu przeładunkowym ( dostałem sms'a z lokalizacja auta - miałem 50km z domu wiec pojechałem , Żadnej tesli pod tą pinezką nigdy nie było ) Zrobiłem awanturę bo to nie o to chodzi że auto sie zgubiło czy że jest opóznienie ale niech graja w otwarte karty . Niech wyjdą z inicjatywą a nie maja w dupie . Ja po tej akcji z pinezką pisałem notatke w mailu w każdym dniu w którym był kontakt z tesla ( co jak po co itp ) na maila tesli oraz na maila holenderskiego tesli . Finalnie auto przyjechalo cale i był update do rozrszezonego autopilta .

Ps. Przy okazji dzieki mojej ambicji udało mi sie wyrzucić z pracy osobe która mnie okłamała z informacjami na temat lokalizacji auta

daniel

Señor Meme Officer
Może trzeba nagłośnić żeby ludzie za wcześnie faktur nie płacili i wtedy nie będzie problemów... Jako ludzie mam na myśli też leasingi.
Co takiego? Uważam się za fana Tesli, ale takie gówno które odwalają w serwisach to jest skandal.

Doradzasz nie płacić faktur? To mamy do czynienia z oszustami, którzy chcą nas naciągnąć na kasę?

To że znasz system dostarczania aut to nie znaczy, że przeciętny człowiek zna. Nie każdy chce się w to bawić. Chce odebrać samochód bez wad i już. Nie wiem kiedy kupowałeś samochód, ale chyba dawno temu. Drugi masz używany, więc nie miałeś kontaktu z serwisem chyba dawno. W samym salonie kolejka jak do baru na imprezie gdzie musisz się dobijać, bo pierwszy obsługiwany jest klient, który najbardziej zawraca dupę.

Przed kupnem, gdzie to pierwszy kontakt z Teslą dzwonią do Ciebie, grożą, że nie będzie samochodu jak nie zapłacisz w terminie, dają dwa dni na załatwienie papierów i cisną bardziej i bardziej im bliżej końca kwartału. Tutaj zgubili samochód na miesiąc i udają niewiniątka.
Oczywiście, że kolega powinien im zrobić czarny PR, żeby się ogarnęli. UOKiK może się przyjrzy praktykom przy sprzedaży? Wyceny napraw już chyba poprawili.

Michal

Moderator
Mimo, że nie odbierałem nowego auta od 3 lat, to uważam, że moja instrukcja jest nadal aktualna:

Ps. Przy odbieraniu używanego auta rok temu był podobny burdel, więc nie widzę, żeby cos się zmieniło.
Ps. 2. Ja nie piszę, że Tesla robi dobrze - ja piszę co robić, żeby się mniej denerwować. Tesla oczywiście robi źle i te ich odbiory są do dupy ale podstawowym narzędziem żeby nas to nie zamęczyło jest wpłacanie jakichkolwiek pieniędzy dopiero na sam koniec, bo niestety zwłaszcza przy leasingach jesteśmy jednak przedsiębiorcami, a nie konsumentami i przez to można się tylko sądzić jeśli coś nam się nie podoba.
Ps. 3. Śmiesznie w sumie, że według Daniela, to moje rady są już mało warte bo dawno nie kupiłem nowego auta... hehe... no sorry, że nie kupuje nowego co rok :p Obiecuje poprawę i już zmawiam plaida, ale wtedy pewnie mnie lepiej obsłużą, więc mi napiszesz, że nie mam doświadczenia, bo wziąłem najdroższe :p

Last edited: