Dobrze wiedzieć, bo ja byłem już zdecydowany na TMY LR ale Wasza dyskusja i sąsiedni wątek na temat TMY RWD spowodowały, że nabrałem wątpliwości. Bo po co płacić więcej za zbliżony zasięg praktyczny (oficjalnie LR jest 16% droższa od RWD a ma 17% większy zasięg WLTP). Napęd na cztery koła, jakkolwiek przydatny sam w sobie nie jest IMO tyle wart. Ale skoro LFP nie lubi zimna to nie jest dla mnie.
Mieszkam na wsi, gdzie temperatury statystycznie są niższe niż w mieście, a nie mam miejsca na garaż. Zostaje więc chmurka. Więc chyba wezmę planowaną LR (chyba, bo żona ciągle chce kolor a w dotacji jest problem z LR w kolorach, zwłaszcza, że chcę hak).
Miałem podobny dylemat jak Ty, miałem nawet zamówioną RWD. U mnie nie było problemu z temperaturą w zimie, gdyż mam ciepły garaż i raczej temperatura w zimie oscyluje w nim w okolicach 18 stopni w plusie. Pojechałem jednak na narty do Austrii swoim Stelvio i tam na miejscu stwierdziłem, że jednak zmieniam zdanie. Głównie ze względu na napęd na 4 koła ale także ze względu na baterię, która jednak zdecydowanie bardziej nie lubi oddawać z siebie elektronów kiedy jest zimna, więc musi być dogrzewana aby chciała współpracować. Zaraz po powrocie zaktualizowałem swoje zamówienie na wersję LR i praktycznie po kilkunastu dniach już nią jeździłem. Na następne narty pojechałem jeszcze Stelvio, bo nie miałem do Y kół zimowych.
Na razie mam jeszcze Stelvio i w razie czego zawsze mogę nim pojechać na narty, co jednak jeśli stwierdzę, że jednak go sprzedam? A chodzą mi takie myśli po głowie, bo od wiosny prawie nim nie jeżdżę, a trzymać samochód po to, aby nim 3-4 razy w roku pojechać na narty to bez sensu. Aktualnie mam w planach zrobić wyjazd na narty w grudniu Teslą i pewnie potem przyjdzie czas na Stelvio.
Co do LR z hakiem, to jest obecnie na Inventory biała z hakiem za 248770 co po odjęciu rabatu za refferal daje 246770 i mieści się w dotacji na 50%. Więc pozostaje tylko kwestia przekonania żony do tego koloru, co najczęściej nie jest problemem gdyż kobiety lubią biały kolor, a biała perła w Tesli jest całkiem fajna.