Tesla Model Y - gadżety

KrzysztofFly

Moderator
Ja kupiłem jakiś czas temu, na Temu zresztą ;), zestaw wkrętów do naprawy opon, coś takiego jak na obrazku poniżej.
View attachment 14614
Miałem okazję skorzystać z jednego z wkrętów, po tym jak w moim dostawczaku zauważyłem gwoździa w oponie.
View attachment 14615Po dwóch miesiącach mogę potwierdzić skuteczność rozwiązania, opona trzyma ciśnienie. Więc jako rozwiązanie awaryjne na trasę mogę zdecydowanie polecić.
No to miałem dzisiaj "okazję" użyć w trasie, zakupionych uprzednio wkrętów. Wracałem dzisiaj Teslą z Warszawy, w pewnym momencie pojawia się ikonka ostrzeżenia o ciśnieniu w kołach, klikam na nią i widzę, że w tylnym lewym kole ciśnienie spadło do 2,6bar, chwilę później już było 2,5bar. Ciśnienie spadało w tempie 0,1bar na około 4-5 kilometrów. Do domu pozostało jakieś 240 kilometrów, do tego niedziela, więc szansa na szybką pomoc w najbliższej miejscowości prawie żadna. Trzeba więc albo dopompowywać koło co kilkadziesiąt kilometrów albo poszukać dziury w całym. Zatrzymałem się na pierwszej napotkanej stacji Moya, niestety kompresora brak. Oglądam więc koło, ciśnienie w nim już tylko 2,1bar, słyszę syk powietrza w nadkolu, jednak nie dostrzegam źródła problemu. Startuję więc dalej w stronę domu, na następnej napotkanej stacji BP, tym razem kompresor jest, ciśnienie w tym momencie wynosiło już tylko 1,7bar. Dopompowałem więc do 3,3 i zacząłem ponowne, dużo dokładniejsze oględziny. No i tym razem wypatrzyłem wbity pod skosem w bieżnik opony metalowy element, długości około 2 centymetry.
Zrzut ekranu 2024-02-25 203814.png
Wydłubałem więc z bieżnika winowajcę i wkręciłem najpierw mniejszy wkręt, niestety był trochę zbyt mały i dalej było słychać syk powietrza, wykręciłem więc małego i wkręciłem większy kaliber, tym razem z powodzeniem, syk zanikł. Dopompowałem koło i ruszyłem w dalszą trasę.
Tak więc wkręty do naprawy koła "robią robotę" polecam zaopatrzyć się w nie i wyposażyć swoje samochody w owe wkręty oraz śrubokręt krzyżowy jeśli auto go nie ma, aby mieć czym je wkręcać.
Ja na pewno wyposażę jeszcze Teslę w kompresor 12V (jak jechałem do Madonny, to na trasę przełożyłem z e-C4), mam nawet w garażu sztukę z Osram, jednak on ma krótki (3 metry) kabel do gniazda zapalniczki, a Tesla ma takowe w bagażniku, więc wystarczy tylko do tyłu (no w tym wypadku, problem by rozwiązał)

nabrU

Moderator
No to teraz tylko jakiś link to tych 'wkrętów' by się przydał...

KrzysztofFly

Moderator
No to teraz tylko jakiś link to tych 'wkrętów' by się przydał...
Tak jak pisałem wcześniej, ja kupowałem jakiś czas temu na Temu. Jednak to nie ma znaczenia, na jakiej platformie zakupowej preferujesz kupować, poszukaj czegoś co się nazywa "wkręty do opon" lub coś podobnego ;). Powinno to być coś takiego jak na zdjęciu.
Zrzut ekranu 2023-11-23 200313.png

nabrU

Moderator
Rozumiem, że to tylko rozwiązanie 'na dojechanie' i w sumie wizyta u wulkanizatora / oponiarza i tak jest potrzebna, aby oponę fachowo załatać.

KrzysztofFly

Moderator
Rozumiem, że to tylko rozwiązanie 'na dojechanie' i w sumie wizyta u wulkanizatora / oponiarza i tak jest potrzebna, aby oponę fachowo załatać.
Dokładnie tak, jednak w Partnerze w którym miałem wbitego gwoździa, testowo zostawiłem wkręt, nie naprawiając opony u wulkanizatora i spokój jest do dzisiaj ;). W Tesli jutro naprawię oponę, bo o ile Partnerem latam głównie w koło komina, to Teslą latam także w trasy i nie będę ryzykował.

KrzysztofFly

Moderator
Ja tylko dodam, że 3 metrowy kabel powinien bez problemu starczyć, bo w podłokietniku też jest gniazdo 12v ;-)
Tak to jest, jak się nie czyta instrukcji ;). Kiedyś zerkałem do podłokietnika w poszukiwaniu gniazda i go nie znalazłem, jednak to dlatego, że szukałem wewnątrz schowka, a nie w tak widocznym miejscu.
Zrzut ekranu 2024-02-26 083038.png

itguy

Posiadacz elektryka
Tak jak pisałem wcześniej, ja kupowałem jakiś czas temu na Temu. Jednak to nie ma znaczenia, na jakiej platformie zakupowej preferujesz kupować, poszukaj czegoś co się nazywa "wkręty do opon" lub coś podobnego ;). Powinno to być coś takiego jak na zdjęciu.
View attachment 16295
dobrze wiedzieć że działają bo też zamówiłem jakiś czas temu na Temu :D

Raf24

Fachowiec
Przekopałem forum (wyszukiwarka za dobrze nie pomaga- halogeny, przeciwmgielne, przeciwmgłowe ) i nie znalazłem sytuacji
TMY RWD montaż oryginalnych halogenów z LR -możliwość , części ,wiązka , soft , gwarancja ??

Najnowsze dyskusje