Tesla Model Y - wallbox

Michal

Moderator
Czyli jak rozumiem w tańszym o 1000 zł Zencarze nie ma jedynie funkcji otwierania portu ładowania z wtyczki? Port jak rozumiem i tak otworzy się jak na niego nacisnę palcem?
Tak

krzyss

Pionier e-mobilności
Czyli jak rozumiem w tańszym o 1000 zł Zencarze nie ma jedynie funkcji otwierania portu ładowania z wtyczki? Port jak rozumiem i tak otworzy się jak na niego nacisnę palcem?
Tak, ale zeby wyjac wtyczke po skonczonym ladowaniu bedziesz musial albo wsiasc do auta i odblokowac albo wyjac telefon i z jego poziomu kliknac odblokuj gniazdo.

Mauden

Zadomawiam się
Tak, ale zeby wyjac wtyczke po skonczonym ladowaniu bedziesz musial albo wsiasc do auta i odblokowac albo wyjac telefon i z jego poziomu kliknac odblokuj gniazdo.
Dzięki za info. Nie brzmi to jak coś bardzo uciążliwego a 1000 zł mogę przeznaczyć np. na dywaniki. Albo waciki :)

ELuk

Pionier e-mobilności
Ten umc gen1 lub inną mobilną evse to warto kupić jak rzeczywiście będziesz ją mobilnie wykorzystywał (jak np Michał).
Jeżeli zamontujesz ją w garażu na stałe, w wygodny sposób, to nie będzie Ci się chciało jej demontować.
Wtedy Wallbox Tesli gen 3 jest ciekawszą opcją, zważywszy ze ma komplet zabezpieczeń i do tego fajnie wygląda 😎😉

krzyss

Pionier e-mobilności
Dzięki za info. Nie brzmi to jak coś bardzo uciążliwego a 1000 zł mogę przeznaczyć np. na dywaniki. Albo waciki :)
Zdziwisz sie :)
Ale kazdy ceni sobie co innego.
Ja codziennie raczej podlaczam auto i irytowalo mnie wyciaganie telefonu zeby odblokowac.
Zeby nie bylo tez tak rozowo z tesla ladowarkami…
Jak moja tesla spi po nocy to tez nie daje sobie wyjac ladowarki mimo guzika… bo ksiezniczka Tola spi i nie bede jej przeszkadzal.
Dopiero otwarcie drzwi wybudza auto, wtedy wciskam guzik na ladowarce i mozna wyjac ladowarke.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ten umc gen1 lub inną mobilną evse to warto kupić jak rzeczywiście będziesz ją mobilnie wykorzystywał (jak np Michał).
Jeżeli zamontujesz ją w garażu na stałe, w wygodny sposób, to nie będzie Ci się chciało jej demontować.
Wtedy Wallbox Tesli gen 3 jest ciekawszą opcją, zważywszy ze ma komplet zabezpieczeń i do tego fajnie wygląda 😎😉
ale nie pali mu sie napis tesla ! I to uwazam za duza wade ? 👀

ciastek

Pionier e-mobilności
Wygląda na prosty demontaż:
1521226-00-A_1_2000.jpg

Michal

Moderator
U mnie wisi po prostu na wtyczce trójfazowej, a kabel i tak muszę ciągnąć przez pół garażu, bo instalacja z jednej, a auto z drugiej :p
Do wieszania wtyczki przy aucie służy mi wertykulator (coś w stylu kosiarki), a wcześniej taką rolę spełniało (w sumie tylko taką) drugie auto 😂
Poniżej schemat 😂😂🤣
20220219_092026.jpg

Bobtech777

Nowy na Forum
Jaki wallbox do ładowania TMY 21' polecacie? Czy faktycznie model Y można ładować z max mocą 11kW AC? wg tego kalkulatora tak https://evcompare.io/charging-calculator/
Kupiłem Wallboxa Tesli do TMY RWD 23. Niestety RWD maksymalnie przyjmuje tylko 7kW z ładowarki Wallbox podłączonej do trzech faz. Jest to ograniczenie auta tego konkretnie modelu, potwierdza instrukcja (USA) i moje doświadczenie. Tylko 10A na faze i 7kW w sumie więc trochę lipa... Jak ustawię 11A to jest błąd overcharging i auto się wyłącza.

"*All charge speeds are approximate.
†Maximum charge rate for Model 3 Rear-Wheel Drive and Model Y Rear-Wheel Drive is 32A (7.7kW) - up to 30 miles of range per hour"

piotr_ev

Fachowiec
Kupiłem Wallboxa Tesli do TMY RWD 23. Niestety RWD maksymalnie przyjmuje tylko 7kW z ładowarki Wallbox podłączonej do trzech faz. Jest to ograniczenie auta tego konkretnie modelu, potwierdza instrukcja (USA) i moje doświadczenie. Tylko 10A na faze i 7kW w sumie więc trochę lipa... Jak ustawię 11A to jest błąd overcharging i auto się wyłącza.

"*All charge speeds are approximate.
†Maximum charge rate for Model 3 Rear-Wheel Drive and Model Y Rear-Wheel Drive is 32A (7.7kW) - up to 30 miles of range per hour"
W momencie gdy pisałem tamtego posta nie istniały Model Y RWD, wiec chodziło mi o Long Range / performance :)
Niestety. RWD maja słabsza(?) ladowarke pokładową i chyba konstrukcja tej baterii nie pozwala na więcej. Ten typ raczej już tak będzie miał. Software update raczej tego nie zmieni.