Tesla najbardziej awaryjnym samochodem z raportu TÜV 2025

cooler

Pionier e-mobilności
Miałem kilka aut od nowości:
1. Renault Laguna 2003 - o dziwo się nie popsuła "królowa lawet", wszyscy naokoło mocno narzekali na nowe. Ze mnie się śmiali, że akurat nie było strajku w fabryce. Przy 130tys. uległa wypadkowi - kasacja.
2.Mitsubishi Outlander 2007 diesel z silnikiem VW - od nowości permanentnie tracił moc - ponoć to problem EGR - nikt nie umiał rozwiązać. Regularnie serwisowany w ASO. Przy 130tys. rozjebała się dwumasa i poszła skrzynia biegów.
3. Audi Q5 2016r - po 10tys. poszły wtryskiwacze, potem kolejne 10tys. problemy z AdBlue w sumie pół roku w serwisie. Na szczęście był to leasing z oddaniem auta.
4. Audi Q5 2019r. - nie psuł się ale tez mało zrobił , czas pandemii większość stał w garażu, przy sprzedaży miał 60tys km.
5. Tesla M3 - 2022 - najechane 105tys, żadnych awarii i serwisów. Przy 75tys. dokładne sprawdzenie zawieszenia i hamulców - stwierdzili że jak nówka. Przy tym przebiegu dodatkowa robota profilaktyczna przy zmianie opon smarowanie zacisków hamulcowych - wszystko bez problemów.
Dokładnie odwrotnie jak ja :) Wszystkie poprzednie samochody bezproblemowe więc trochę się do tego przyzwyczaiłem. Zaczynałem od Merca 123 250E, potem 124 E320 więc poprzeczkę miałem zawieszoną wysoko :)

cwireq

Posiadacz elektryka
Dokładnie odwrotnie jak ja :) Wszystkie poprzednie samochody bezproblemowe więc trochę się do tego przyzwyczaiłem. Zaczynałem od Merca 123 250E, potem 124 E320 więc poprzeczkę miałem zawieszoną wysoko :)
W sumie faktycznie aż tak nie krytykujesz tesli skoro w stopce masz link polecający ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Takie lepsze, że jak mam kupić następne auto to na wejściu m.in. odrzucam ten koncern właśnie przez brak OPD (One Pedal Drive) :p
Dokładnie, OPD to najfajniejsza funkcja elektryków jakiej mi brakuje w ICE. Ja dodatkowo odrzucam Stellantis przez konszachty z Francuzami, ich auta są dobijające awaryjnością. Znajoma 208 ICE miała przez parę miesięcy więcej awarii niż moja Tesla w rok (nie to żebym chwalił Teslę ale STLA to level wyżej w awaryjności) a słynne 1.2 PureTech to już legenda, nikt z takim doświadczeniem w psuciu nie zrobi dobrego elektryka.

cooler

Pionier e-mobilności
W sumie faktycznie aż tak nie krytykujesz tesli skoro w stopce masz link polecający ;)
Oczywiście, jak ktoś pomimo moich ostrzeżeń kupi z mego linka to znaczy że zrobił to świadomie, więc niech moja żmudna praca uświadamiania ma jakiś praktyczny wymiar dla mnie :)

Co innego gdyby mi się ciągle psuła ale bym tu zachwalał: kup z mego linka! Nie pożałujesz! Tesle są super i się nie psują!

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Czekałem kiedy o tym napiszesz @cooler, serio (wiem o tym raporcie już chyba z tydzień, jest również na głównej EW od jakiegoś czasu).
Sorry za opóźnienie - dopiero wróciłem z prawie miesięcznych wakacji... Postaram się nadrobić :)
Dla pewności na szybko sprawdziłem czy nikt nie napisał, jeżeli żałujesz że to nie Ty to... Trzeba było nie zwlekać i opisać te wyniki przede mną 😛

kubatar

Pionier e-mobilności
Oczywiście, jak ktoś pomimo moich ostrzeżeń kupi z mego linka to znaczy że zrobił to świadomie, więc niech moja żmudna praca uświadamiania ma jakiś praktyczny wymiar dla mnie :)
Co innego gdyby mi się psuła ale bym tu zachwalał: kup ode mnie! Tesle są super i się nie psują!
Ale że co? Krytykujesz na prawo i lewo ale referala to chętnie? 😭

cooler

Pionier e-mobilności
Ale że co? Krytykujesz na prawo i lewo ale referala to chętnie? 😭
Oczywiście. A dlaczego nie? Szczerze piszę co mnie boli, dlaczego miałbym nie skorzystać? Okłamuję kogoś by dostać referala? Chwalę Teslę że się nie psuje wbrew faktom?

Michal

Moderator
ehh - standardowa odpowiedz zaslepionego fanatyka:
nie masz,
nie znasz sie,
zazdroscisz,
jezdzisz gownem,
zobacz co oni podczas wojny robili,
nie kupuje aut na f....
itd ...

nudne to juz jest, dlatego podziwiam @paradox ze mu sie jeszcze chce dyskutowac
Podstawowa różnica jest taka, że nie kojarzę żadnego wątku na forach innych marek, gdzie ktoś nie jeżdżący np. e-C4, tylko właśnie Teslą wlazł i natrząsał się jakie to beznadziejne auto.
Ale niech się tylko cokolwiek pojawi w dziele Tesli... Niech tylko coś jest źle... Zaraz banda hejterów standardowych murem się pojawia i.... jeeeest... naaareszczieee.... Po 4 latach czekania mogę w końcu napisać:
A NIE MÓWIŁEM????!!!!??!?!?!??!!?!111 MÓWIIIIIIŁEMMMM!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAA JEDNAK JA WIEM NAJLEPIEJ!!!!! AAAAAAAAAAAA!!!!!1111!!!!11 HAHAHAHAHA!!!111
A po cichu jeszcze pod nosem - "dobrze wam tak!" ("wam" specjalnie z małej litery napisze jeszcze, żeby taki finalny prztyczek w nos dać, że oni są gorsi a ja lepszy).
Ale przecież nie może tak napisać, bo wyszedłby na zaślepionego hejtera, a nie może tak wyjść, bo przecież to oni są fanatykami, a nie ja hejterem... To napisze inne głupoty, tylko żeby inni mieli gożej, bo za dobrze mieli... Wyrzyga wszystkim po kolei co mu na odcisk nadepnęli, żeby nie myśleli, że są tacy mądrzy... ale z imienia ich nie wymieni, bo przecież jestem kulturalny ale będą wiedzieli o kogo chodziło...

Teraz ja sobie pofilozofuję:
My to mamy po prostu w dupie, bo jeździmy fajnymi autami, zapłaciliśmy za nie dużo ale stać nas i dupa nas nie boli. Między innymi dlatego, że mamy poczucie bycia na przedzie stada, bo to jednak Tesla nadal ciągnie większość innowacji na polu EV, a co najważniejsze powoduje utrzymanie / obniżanie cen EV. Bez tesli, to te inne EV kosztowały by teraz 100% więcej, bo producenci ICE wyssali by z Was każdą ostatnią złotówkę, czy tam euro. Natomiast moim zdaniem Wy niestety macie kompleks bycia na tyle i jak świat światem, zawsze Ci na tyle obgadywali tych na przedzie, tylko kiedyś robili to po cichu w swoich małych grupkach, żeby nie dostać wpierd..., a teraz pseudo anonimowość Internetu pozwala mieć niewyparzoną gębę.
Oczywiście są wyjątki, jak wszędzie, ale takie jest moje przemyślenie w kontrze do Twojego.

cwireq

Posiadacz elektryka
ehh - standardowa odpowiedz zaslepionego fanatyka:
nie masz,
nie znasz sie,
zazdroscisz,
jezdzisz gownem,
zobacz co oni podczas wojny robili,
nie kupuje aut na f....
itd ...

nudne to juz jest, dlatego podziwiam @paradox ze mu sie jeszcze chce dyskutowac
Skrytykowalbym eC4 lub smarta, ale nigdy nie jeździłem I nie mam pojęcia nic o tych wozach. W kwestii awaryjności to już w ogole :) Z tego samego powodu też ich za bardzo pochwalić nie mogę...

Z powyższych powodów też nie udzielam się na innych zakładkach niz tesla :p

Last edited:

nabrU

Moderator
Panowie (z obu stron właśnie tworzącej się 'barykady') - dajcie se spokój. W innym dziale piszecie, że to Forum jeszcze trzyma poziom. Uszanujcie to...

Zamiast potraktować ten test i artykuły wokół niego jako anty EV FUD (Porsche czy Honda na czele , Tesla - w końcu EV - na szarym końcu) to się tutaj boksujemy. Nikt nie wspomniał jakoś, że najwyższy w rankingu z BEV e-Golf wyprzedził Audi A6/A7, Merca E-klasse czy kilka BMW, a wśród 5-latków ID.3 wyprzedziło tą bezawaryjną Hondę Jazz ;)

Najnowsze dyskusje