Auchan jest w Jankach - blisko S8, a przy okazji jedno z największych centrów handlowych w Europie.
Ale z jakiegoś powodu wybrali inną lokalizację. Nie wiem czy gorszą, dla osób mieszkających w okolicach Ursynowa to będzie lepsza miejscówka. Tak czy siak, decyzję chyba podjęli, nie ma co się boksować o to.
Jeśli trzeba czekać - korzystasz z alternatywy. Jeśli nie ma - zawsze korzystasz z alternatywy
Ja tak. Przeciętny Kowalski wyznaczy trasę i jak go tam zaprowadzi, to będzie tam czekał wkurzony. To jest akurat normalne - jeśli masz zapewniać złą usługę, to lepiej nie dawaj jej w ogóle. Na pewno wygeneruje to mniejszy hejt choćby z tego powodu, że SuC jest mało i jak gdzieś ich nie ma, to jest to traktowane jako normalka. A zobacz, ile się ludzie na FB produkują o tym, że po raz n-ty Ząbki, Lublin czy Katowice dają 30 kW zamiast 150 czy 200. To jest właśnie ten efekt.
Chyba niezbyt bym ufał, że AI od Elona nie będzie koloryzowało.

Jaki pan, taki kram?

Ale tak poważnie, Grok wydaje mi się być dość obiektywny i ma mniejsze ciągoty do koloryzowania/fantazjowania niż ChatGPT przynajmniej w moich zastosowaniach.
Open AI twierdzi:
Polska: W ciągu całego roku zarejestrowano 4 461 nowych samochodów Tesli
Niemcy: W styczniu 2025 roku zarejestrowano 1 277 nowych Tesli, co stanowi spadek o 59,5% w porównaniu z tym samym miesiącem poprzedniego roku. W lutym 2025 roku liczba rejestracji wyniosła 1 429, co oznacza spadek o 76,3% w porównaniu z lutym 2024 roku
Załóżmy, że w pozostałe miesiące sprzedaż jest o 30% większa. Styczeń i luty 2024 to średnio 2000 samochodów miesięcznie. Daje to jakieś 30 000 rocznie
Czyli sprzedali w 2024 r. ok. 6-7x więcej Tesli w Niemczech niż w Polsce.
W takim razie sprzedaż rozwój ich sieci w Niemczech jest 2x szybszy niż na to wskazuje różnica w sprzedaży.
Niby tak. Ale u nich SuC jest otwarty na wszystkich. Siłą rzeczy ma do obsłużenia większy ruch - przyznaję, teoretyzuję, bo nie mam bladego pojęcia jak duży jest to ruch.
Wg Perplexity za lata 2022-2024 mówimy o jakiś 105-110k szt w Niemczech vs ok 6-6,5k w Polsce. Nie chce mi się głębiej kopać
Cóż. Za 5 lat, jak się Tesla nie poprawi, to kupię chińczyka.