CyanAppl16
Posiadacz elektryka
Cześć,
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Które z tych trzech aut byście wybrali?
Ja jeżeli już to brałbym na kołach 20" i właśnie nie wiem czy jest sens dopłacania do xDrive60.Mamy wprawdzie IX50, IXM60 mieliśmy tylko na testy, ale nie wiem jak zrobić zużycie na poziomie 50 kWh, trzeba moim zdaniem utrzymywać 190-200 jak tylko się da, w przypadku m60 można też podpić sprintami powyżej 200. Porównując IX 50 na kołach 22 cali vs Y Juniper Lr awd na kołach 20 cali nie ma szans na taką olbrzymią różnicę w zużyciu. Jak Y Lr zużyje 30 to Ix weźmie jakieś 38-40 kWh, a jest dużo cięższy i zdecydowanie szybszy niż LR bez boosta, ma identyczne osiągi jak Juniper z boostem (0-200).
Ix jest mało oszczędny w mieście, gdzie zużywa więcej niż Kia EV9 i podobnie jak Jag I-pace, ale w trasie naprawdę nie ma tragedii.
Sprawdziłem nawet test Sport Verbrauch w Auto Motor und Sport dla Ix 50 oraz M60:
![]()
![]()
Limit finansowy to rata maks 4-5tys brutto przy wpłacie własnej 25-30%.Masz jakiś twardy limit finansowy?
Ile lat planujesz je miec?
Jak jeździsz w trasy itd? Długość, częstość, z jaką prędkością lubisz jeździć?
Jakie auto masz teraz/wcześniej?
7 lat sporo na elektryka. 2 moje poprzednie ICE też miałem 7 i po 7 latach w cale nie czułem presji zmiany, bo biorąc full wypas,dlatego byłem wybredny. Teraz myślę że elektryk po 5 latach będzie wołał o zmianę. Ale co z tego wynika, że bierz max na jaki Cie stać i na ile się da future proof.Limit finansowy to rata maks 4-5tys brutto przy wpłacie własnej 25-30%.
Planuję je mieć minimum 7 lat.
W trasy kilka razy w roku ale takie do 500km, ale może to by się zmieniło mając komfortowe auto.
Lubię jeździć przepisowo, więc autostradą maks 140, ewentualnie dynamicznie wyprzedzić.
Teraz w porównaniu do omawianych tutaj aut mam słabe auto, ale kupowałem je 10 lat temu na innym poziomie życia.
Tak tylko dodam, żeby może nie pchać się na siłę w BEV z dużą baterią jeśli chce się robić trasy do 500km kilka razy w roku.W trasy kilka razy w roku ale takie do 500km, ale może to by się zmieniło mając komfortowe auto.
Lubię jeździć przepisowo, więc autostradą maks 140, ewentualnie dynamicznie wyprzedzić.
Osobiście robię trasy 500-1000km co 1-1,5 miesiąca na standardowej baterii TM3 tj. 50kWh
Jam ma starą 3-kę z użyteczną pojemnością 50,4 dokładnie.Tylko przypomnę, że TM3 RWD to 60kWh brutto (a w najnowszej podobno 64kWh)
Zgodnie z Norodowym Duchem Tej Ziemi...Izerę .Które polskie auto mam w takim razie kupić?
Mysle podobnie.7 lat sporo na elektryka. 2 moje poprzednie ICE też miałem 7 i po 7 latach w cale nie czułem presji zmiany, bo biorąc full wypas,dlatego byłem wybredny. Teraz myślę że elektryk po 5 latach będzie wołał o zmianę. Ale co z tego wynika, że bierz max na jaki Cie stać i na ile się da.
Nie chce miec nic wspolnego z grupa VAG.- Porsche/Audi (sportback lub nie) - no tu masz najnowszą technologie dzisiaj. Porsche sporo droższe, chyba się nie zmieścisz w cenie. Prowadzenie jak w BMW, audi, sporo tańsze, troche brzydsze, ta sama technologia
iX3 bedzie za male.Na 7 lat to zastanowił bym sie czy nie czekać na nowego iX3, ale wtedy trafi Cie coś z wieku dziecięcego, jak niektórych na forum- dramatyczne problemy z Q6 z zeszłego roku. Odbiór wtedy pewnie w marcu i rabatu nie będzie przez rok. Sporo czekania.
Raczej mysle w strone bmw.Każde z ww. auto możesz pożyczyć od dealera na dobe/weekend. Brałeś? Mercedes vs BMW to pomijając technologie jedno z nich powinno po prostu CI nie leżeć, są oba świetne ale z innej bajki,
Duzo juz ogladalem i poczatkowo mialem juz zamawiac, ale im wiecej ogladalem tym wiecej pytam zaczalem sobie zadawac i bezawaryjnosc jest dla mnie wazniejsza.Tesla: najtańsza, najlepsza wartość do ceny, ale też jej awaryjność (zobacz filmy na YT pt sprawdzenie auta przed końcem gwarancji i wyrób sobie opinie), która mnie odrzuciła.
Az tak mi sie nie spieszy.PS. Wallboxa w domu już masz? Zamontowanie schodzi chwile, warto już działac
Zalezy od kwoty wykupu, są też rabaty.Wszedłem teraz na otomoto - i chyba przy wpłacie 25-30% i rata <5k brutto na iX nawet wersja 45 się nie załapiesz. Najtańsze 375, i to bez decydowania o wyposażeniu