refi1234

Posiadacz elektryka

refi1234

Posiadacz elektryka
Nie czuję się na siłach, ale podejmę próbę.

To naprawde nie jest az tak skomplikowane jak wyglada, uwierz na słowo, a przy kilku problemach o ile wystapia sporo sie nauczysz. Z pomoca forum z pewnościa sie uda :)

1/ Sciagnij program imager, nie polecam wersji na mac (u mnie powodowal bledy, moze dlatego ze mam starszy OSX), dziala poprawnie na Windows nawet starym. W ten sposob zainstalujesz (okienkowo) system na karcie, wszystko jest na klik i z podpowiedziami. Jezeli w imagerze podczas instalacji wprowadzisz juz ustawienia jak nazwe maszyny, haslo do Wifi i konta to czesc tutoriala pominiesz przechodzac od razu do p-tu 2 tutoriala.

2/ Najwiecej problemow sprawia zawsze czesc docker i docker-compose. Glowny problem to niezgodnosci software-owe i interpretery python-a.

3/ Majac zainstalowane poprawnie docker i docker-compose (co mozna sprawdzic w konsoli z linii polecen) reszta to juz szczegol.

Alternatywnie wez w reke malinke i karte sd i niech ktos ci to zrobi kto sie na tym nieco zna (system, oraz komponenty docker i docker-compose). Podepniesz wtedy malinke na kablu do swojego routera, zalogujesz sie poprzez terminal.po ssh na nazwa.local (slowo nazwa zamieniasz na swoja nadana nazwe, domyslnie jest to raspberrypi.local,) i swoje dane login i pass admina jaki podales przy instalacji
(np. ssh [email protected] i potem wpisujesz pass) ,
a reszte sam zainstalujesz i ustawisz raczej bez problemu.

4/ Pozniej instalka wszystkich wymaganych 4 komponentow (baza danych, interfejs grafana, mosquito, teslamate) jest automatyczna tworzac i edytujac jeden plik tekstowy yml w prostym edytorze systemowym nano, token aby podlaczyc swoja tesle i wszystko.

Last edited:

refi1234

Posiadacz elektryka
Tylko uwazaj :)
Ja zainstalowalem sobie na karcie 256 GB. Walczylem z tym instalujac system, a raczej dockera kilkanascie razy bo wciaz mialem bledy.

Jak juz wszystko ustawilem chcialem zrobic backup i wtedy zrozumialem ze ten backup to bedzie obraz calosci, czyli musze przeprocesowac cale 256 GB na inny nosnik :)) -> za kazdym razem.
Tak wiec na moj kazdorazowy backup - nawet cala noc nie starczy.

refi1234

Posiadacz elektryka
Wpadłem na fajny pomysł. Poszukam jakichś narzędzi do tworzenia gotowych kart z teslamate - ściągasz obraz, nagrywasz za pomocą imagera i wrzucasz na malinkę i jazda :). Zobaczymy co się da zrobić.

A wiesz ze to super pomysł i z pewnoscia wiele osob by skorzystalo nawet odplatnie za taka pomoc.
To jest dosc proste.

1/ Wez karte np 32 GB.
2/ Zainstaluj system (najpopularniejszy np. dla Pi4, 32 Bit, czysty) na dane domyslne
3/ Zainstaluj docker i docker-compose i sprawdz czy sa poprawne.
4/ Stworz i ustaw podstawowy yml na domyslne dane zapisujac juz go na miejscu.
5/ Zrob obraz na inna karte.
6/ Stworz prosta instrukcje jak komendami z terminala zalogowac sie i zmienic dane usera, hasla itd na swoje wlasne oraz uruchomic yml, pozmieniac dane na wlasne i zrestartowac dokera z wpisanymi nowymi ustawieniami w yml aby rozpoczal download komponentow i finalna instalacje.

Nie wiem jak na windzie ale na mac backup wyglada tak jak zalacznik:

Attachments

• Pi_Backup.jpeg
    Pi_Backup.jpeg
    255,7 KB · Liczba wyświetleń: 7
Last edited:

refi1234

Posiadacz elektryka
Co do innych narzędzi sprawdź te:

1/ Kopiowanie obrazow na karte:

2/ Dysk rozruchowy:

3/Ustawianie jako startowy na USB. Wtedy masz obrazki w ISO i mozna z jednego USB uruchamiac rozne ISO: