pmlody

Pionier e-mobilności
To - to robi samo Teslamate i to bardzo dokładnie i np z podziałem na poziomy prędkosci, temp i mnostwo innych.
Pytanie jest co mozna zyskac dodajac plugin ABRP do Teslamate? Realnie - jaka jest z tego wartośc dodana?
Tak, i dzięki temu, jak używasz abrp, to liczy trasy uwzględniając dane twojego auta, a nie statystycznego.
Tu masz przykład, statystyczny i zintegrowany z tesla(akurat u mnie) logger:
Screenshot_20240227_215051_ABRP.jpg

Screenshot_20240227_215101_ABRP.jpg

Last edited:

refi1234

Posiadacz elektryka
Dla mnie Teslamate to idealne narzedzie do poznawania specyfiki auta. Analizy co pożera prąd, kiedy śpi i jakie ma apetyty na prąd w róznych warunkach, to też idealne narzedzie do sumowania kosztów.

Doceniam także możliwość recznego wprowadzania kosztów z faktur w sytuacjach gdy jest to potrzebne (np. rózne stawki w róznych godzinach, udział abonamentu w kosztach zakupu pradu itd).

Niesamowita jest też szczegółowość trasy, chociaż np. historia zmiany cisnienia w prawym przednim lub lewym tylnim kole w zalezności od predkości, wysokosci npm itd może wydawac sie juz przegieciem :)

inter

Pionier e-mobilności
Mam pytanie, ile się czeka na pierwsze dane w Teslamate?

inter

Pionier e-mobilności
Sa od reki od momentu akceptacji tokena, za wyjatkiem czesci zwiazanej z estymacjami baterii (to wymaga kilku ladowan aby pojawily sie statystyki).
Jeszcze raz sie zalogowałem i jest OK.

refi1234

Posiadacz elektryka
Last edited:

gkas

Zadomawiam się
To naprawde nie jest az tak skomplikowane jak wyglada, uwierz na słowo, a przy kilku problemach o ile wystapia sporo sie nauczysz. Z pomoca forum z pewnościa sie uda :)

1/ Sciagnij program imager, nie polecam wersji na mac (u mnie powodowal bledy, moze dlatego ze mam starszy OSX), dziala poprawnie na Windows nawet starym. W ten sposob zainstalujesz (okienkowo) system na karcie, wszystko jest na klik i z podpowiedziami. Jezeli w imagerze podczas instalacji wprowadzisz juz ustawienia jak nazwe maszyny, haslo do Wifi i konta to czesc tutoriala pominiesz przechodzac od razu do p-tu 2 tutoriala.

2/ Najwiecej problemow sprawia zawsze czesc docker i docker-compose. Glowny problem to niezgodnosci software-owe i interpretery python-a.

3/ Majac zainstalowane poprawnie docker i docker-compose (co mozna sprawdzic w konsoli z linii polecen) reszta to juz szczegol.

Alternatywnie wez w reke malinke i karte sd i niech ktos ci to zrobi kto sie na tym nieco zna (system, oraz komponenty docker i docker-compose). Podepniesz wtedy malinke na kablu do swojego routera, zalogujesz sie poprzez terminal.po ssh na nazwa.local (slowo nazwa zamieniasz na swoja nadana nazwe, domyslnie jest to raspberrypi.local,) i swoje dane login i pass admina jaki podales przy instalacji
(np. ssh [email protected] i potem wpisujesz pass) ,
a reszte sam zainstalujesz i ustawisz raczej bez problemu.

4/ Pozniej instalka wszystkich wymaganych 4 komponentow (baza danych, interfejs grafana, mosquito, teslamate) jest automatyczna tworzac i edytujac jeden plik tekstowy yml w prostym edytorze systemowym nano, token aby podlaczyc swoja tesle i wszystko.
I lipa.
Ok, zalogowalem się ponownie na pi. Poprzednia komenda
usermod -aG docker pi
dalej nie działała, więc wpisałem zgodnie z poleceniem:
sudo usermod -aG docker pi
nie było błędu, ale też żadnej innej informacji, więc zacząłem realizować kolejne punkty. Na tym się posypał:
sudo pip3 install docker-compose
Problem mnie przerasta

Attachments

• 29-02-2024 08-26-31.jpg
    29-02-2024 08-26-31.jpg
    61,6 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • 29-02-2024 08-26-53.jpg
    29-02-2024 08-26-53.jpg
    118,1 KB · Liczba wyświetleń: 10

dawidgora

Posiadacz elektryka
Zainstaluj dockera według tej dokumentacji: https://docs.docker.com/engine/install/raspberry-pi-os/
docker-compose V2 jest już teraz wbudowany i nie trzeba go oddzielnie instalować.

Po instalacji zrób tylko:

Bash:
sudo usermod -aG docker $USER

Powyższe jest również opisane na podstronie "Next Steps", podlinkowanej na dole strony z linku.

slaveq

Pionier e-mobilności
I lipa.
Ok, zalogowalem się ponownie na pi. Poprzednia komenda
usermod -aG docker pi
dalej nie działała, więc wpisałem zgodnie z poleceniem:
sudo usermod -aG docker pi
nie było błędu, ale też żadnej innej informacji, więc zacząłem realizować kolejne punkty. Na tym się posypał:
sudo pip3 install docker-compose
Problem mnie przerasta
Tak jak kolega wyżej napisał przed komendą musi być „sudo”

Szybkie Google i jeśli masz taki błąd jak powyżej to spróbuj:

sudo apt install docker-compose

Najnowsze dyskusje