gkas

Zadomawiam się
Mam auto odebrane. Ale jak klikam Dashbord to mnie przekierowuje do Grafana, ale to może z powodu, że w ustawieniach Teslamate w pozycji: Pulpity nawigacyjne wpisałem to co mi wyskoczylo jak się rejestrowałem na Grafana. Chyba, że tam trzeba wpisać coś innego. Na razie nie wiem

gkas

Zadomawiam się
Ok, ale jak wejdę poprzez: http://raspberrypi.local:3000/login to nie mogę się zalogować.
Wcześniej zarejestrowałem się na stronie Grafana, wpisuję te same dane w różnej konfiguracji, hasło dobre, ale nie loguje mnie. Na stronie Grafany jestem zalogowany w trybie darmowej wersji Trial 14sto dniowej. Coś nie ogarniam. Moze cos z poziomu dokera trzeba dograć. Może zaktualizować w docerze Grafanę? Brne dalej

gkas

Zadomawiam się
Czy da się te dane które są wyświetlane w Grafanie w jakiś sposób eksportować, żebym mógł je przeglądać także poza domem?

Troszkę się jeszcze w tym wszystkim gubię. Spróbuję podsumować:
1) Tesla sama w sobie prowadzi jakieś statystyki ale domyślam się, że dosyć ubogie (dla niektórych użytkowników nie wystarczające)
2) Są dostępne platformy/chmury/strony, które to ogarniają lepiej ale trzeba za to zapłacić i jeszcze mieć na uwadze, czy aby te dane są odpowiednio chronione i co oczywiste nie zostaną komuś "przekazane"
3) Teslamate rówież jest takim programem, ale dostępnym za darmoszkę, jedyny problem to, że trzeba zainwestować w hardware oraz pewnie poświęcić na ogarnięcie tego, trochę życia; plus koszt prądu. Ale tutaj, dane są u nas na dysku/karcie i nikt teoretycznie nie ma do nich dostępu
4) nie ma rozwiązania idealnego, w każdym z nich decydujemy się na jakieś ustępstwa (np. trzeba aktualizować samodzielnie Teslamate, lub nagle Elon coś wymyśli i z Tessie też będzie problem)
5) Czy aby napewno jest to, aż tak potrzebne?
Pozdro
Koszt HW+prądu odpada jeśli postawimy to np. na darmowym Oracle Cloud, ale oczywiście postawienie tego w sensowny sposób kosztuje czas + umiejętności.

Tylko uwazaj :)
Ja zainstalowalem sobie na karcie 256 GB. Walczylem z tym instalujac system, a raczej dockera kilkanascie razy bo wciaz mialem bledy.

Jak juz wszystko ustawilem chcialem zrobic backup i wtedy zrozumialem ze ten backup to bedzie obraz calosci, czyli musze przeprocesowac cale 256 GB na inny nosnik :)) -> za kazdym razem.
Tak wiec na moj kazdorazowy backup - nawet cala noc nie starczy.
docker-compose exec -T database pg_dump -U teslamate teslamate > teslamate_$(date +%Y%m%d).bak
To polecenie zrzuci zawartość bazy danych (czyli tego co realnie się zmienia, reszta plików sama z siebie się nie zmienia).

Rozmiar takiego eksportu bez żadnej kompresji po 2 latach i ~60kkm to 1.3GB.

Ew. w customowym formacie 158M.
docker-compose exec -T database pg_dump -F c -U teslamate teslamate > teslamate_$(date +%Y%m%d).bak

Last edited:

refi1234

Posiadacz elektryka
docker-compose exec -T database pg_dump -U teslamate teslamate > teslamate_$(date +%Y%m%d).bak
To polecenie zrzuci zawartość bazy danych (czyli tego co realnie się zmienia, reszta plików sama z siebie się nie zmienia).

Rozmiar takiego eksportu bez żadnej kompresji po 2 latach i ~60kkm to 1.3GB.

Ew. w customowym formacie 158M.
docker-compose exec -T database pg_dump -F c -U teslamate teslamate > teslamate_$(date +%Y%m%d).bak

A jak przywrocic to do np. nowej instalacji teslamate (aby tą wcześniejszą historie zawierała) ?

Last edited:

Najnowsze dyskusje