TMY się powinna bać - Xpeng G6 zadebiutował w UK i PL

nabrU

Moderator
Ehh... Już któryś raz piszesz to samo (jako mieszkaniec Anglii), a ja już któryś raz odpowiem (jako mieszkaniec Polski), że nie ma z tym problemu. A na pewno nie na zachód od Warszawy.

Ehh... Przecież dałem uśmieszek. Ciężko się niewerbalnie przebić z przekazem.

Patrizio17

Fachowiec
Mi się podoba bardziej niż Y pre fl, do tego ma 800v i na pewno bardziej komfortowe zawieszenie. Yuniper wygląda i zakładam, że jeździ dużo lepiej, więc tutaj to może być już inna historia.

Euronymous

Fachowiec
Korekta...

Wersja performance, w innym niż białym kolorze (wybrałbym pomarańczową - bo nie cierpię szarości wszędzie), jest tańsza o ~12k.
Tylko Performance się jakoś broni, bo pozostałe RWD Standard czy RWD LR Xpeng vs TMY to różnice tysiąc euro. Mało kto to kupi przy tak znikomej różnicy, co zresztą widać w statystykach.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Tylko Performance się jakoś broni, bo pozostałe RWD Standard czy RWD LR Xpeng vs TMY to różnice tysiąc euro. Mało kto to kupi przy tak znikomej różnicy, co zresztą widać w statystykach.

Masz rację.

Najtańszy MY LR RWD - biały, koła 19", czarny środek - wychodzi mi 49970 €.
Najtańszy G6 LR RWD - wychodzi do zapłaty po rabacie od dealera 45000 €.

Jak chcesz inny kolor i inne wnętrze, to różnica szybko rośnie - w tesli dopłata do koloru i białego środka to 2500-3200€. W G6 tylko 800€.

nabrU

Moderator

Anton

Fachowiec
Porozmawiamy za kilka lat, ładowanie tak dużym prądem degraduje akmulatory.
Nie ma znaczenia czy są takie czy siakie, tam jest elektrolit. Elelektrolit wyparuje z biegiem czasu. Należy pamiętać, że każde ogniwo ma zawór bezpieczeństwa.
A zatem nie jest szczelne.
Pytanie? czy za kilka lat Xpeng G6 będzie jeszcze na rynku?

nabrU

Moderator
Elektrolit? Wyparuje? Bardzo to wszystko ciekawe ;)

nabrU

Moderator
Bateria w EV i bateria w laptopie: idealne porównanie.

A słyszałeś o czyms takim jak gwarancja na baterię? 8 lat lub 160k km w Xpeng G6.

Pewnie też słyszałeś o e-tron 55 z 2020 roku i jego krzywej. Jakoś cicho o problemach z tą baterią