TMY się powinna bać - Xpeng G6 zadebiutował w UK i PL

nabrU

Moderator
Tesle to nadał świetne samochody, wielu to wie. Wielu odpowiada. Nie musi wszystkim, teraz inni mają już jakiś wybór. A ten wybór wcale gorszy już nie jest.

Myślę, że to nie tylko to. Rynek EV w Polsce krzepnie, kiedyś synonim EV w PL = Tesla. Patrząc na to z zewnątrz już to kiedyś tutaj opisałem. Obecnie coraz więcej ludzi w Polsce przekonuje się do EV i jasnym jest, że jakby nawet Tesla była idealna (a nie jest) to i tak wszyscy nie jeździliby (z wielu względów tą marką). I dobrze bo jakaś równowaga musi być i na tym Forum też (y) Będzie zdrowiej dla nas wszystkich :p

Ronin78

Posiadacz elektryka
Tesla przede wszystkim powinna się bać Elona, jeszcze kilka hitlerowskich gestów i jakichś dziwacznych wypowiedzi i sprzedaż zaryje kotwicą o dno.

Anton

Fachowiec
Tesla przede wszystkim powinna się bać Elona, jeszcze kilka hitlerowskich gestów i jakichś dziwacznych wypowiedzi i sprzedaż zaryje kotwicą o dno.
Wiesz tak czytam i czytam co piszą o Elonie...
Bo co by nie mówić to nie dorastamy mu do pięt!
Bo to on zmienił "bieg" w XXI wieku, poczytaj o Edisonie i innych też nie byli święci.
Niestety trzeba mięć skrzywiony kapelusz aby widzieć to co inni nie są w stanie zobaczyć.
Bo Elon, to nie tylko Tesla. Tesla jest dla mas.
Sprzedaż nie zaryje!, może spadnie, może wzrośnie. Jak to w życiu raz pod wozem raz na wozie.
I to on szarpie kasę a nie my. Jak nie z Tesli to z "Marsa", a jak to się skończy to pewnie pogoni i wymyśli coś nowego!

umcus

Pionier e-mobilności
Z tego Marsa co mu właśnie trzecia rakieta eksplodowała? Tesla to wydmuszka na akcjach i w każdej chwili bańka może nie wytrzymać.
Trzecia? Coś źle liczysz. Bardzo zaniżasz, czy ty czasem nie próbujesz wybielać Elona? Hmmm, kolejny nawiedzony zwolennik ;)

A tak poważnie, SpaceX uczy się na błędach. Przy tak ekstremalnych warunkach inaczej się nie da. Robienie z tego zarzutu nie ma najmniejszego sensu. Postęp techniczny ma to do siebie, że aby dokonać jednego przełomu, po drodze napotkasz 1k porażek - patrz lotnictwo. A lotnictwo jest w sumie proste i przewidywalne. Tym bardziej, jeśli chodzi o działkę, w której tylko mocarstwa mogłyby coś zdziałać (finansowanie).

Co do wydmuszki: szklana kula mi się zepsuła. A chłopski rozum w tej kategorii jakoś średnio się sprawdza. Czemu? A sam nie wiem... Tak mi się tylko wydaje ;)

1748410018718.png
W styczniu prognozowano upadek Tesli. Potem w marcu to już wszyscy już pochowali Elona. Tylko ci "wszyscy" zapomnieli poinformować o tym samą Teslę, bo ta jak zwykle dała zarobić kosztem tzw. ulicy. Może w końcu ktoś ruszy tyłek i powie im, że martwa spółka powinna zostać tam, gdzie jej miejsce? ;)

A tak poważnie... To, że komuś się coś wydaje (bo bardzo tego pragnie - np. upadku Tesli), to najczęściej ma rację, wydaje mu się. Ni mniej, ni więcej.

Bo bez urazy, ale kim my jesteśmy, żeby pouczać gościa, który zbudował gigantyczne firmy, dające zatrudnienie grubo ponad 100k pracowników, jak robić biznes i wytykać mu błędy jakie popełnia? Znaj proporcjum, mocium panie :) Rozumiem, gdybyś był Brzoską czy innym Gierszewskim, miałbyś wtedy pewną perspektywę, która pozwalałaby Ci w sensowny/merytoryczny sposób komentować poczynania /porażki Muska. A tak? Takie komentarze mają równie dużo sensu, co moje bajania o perowskitach.

Acha. Nikogo nie atakuję. W szczególności @Ronin78. To tylko takie luźne przemyślenia po dekadzie rozmawiania z ludźmi o tym, że PC i PV to nie jest zło wcielone. Znudziła mi się walka z wiatrakami. Jak ktoś chce, to nadal odpowiadam, ale przyzwyczaiłem się, że nawet to, że mam od wielu lat opomiarowany dom i podaję na tacy realne dane, zużycie, temperatury (dostępne też na www) oraz faktury, to większość zawsze wychodziła z założenia, że tam gdzieś jest haczyk, o którym nie mówię. No i chu*, on wie lepiej ;) Bo tak ;) Naprawdę, miałem wrażenie, że niektórzy wierzyli, że chciałoby mi się codziennie fałszować dane i skrupulatnie wrzucać do bazy tylko po to, żeby ich oszukać :) Ludzie są niereformowalni.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ta bańka już nie długo drugą dekadę niby pęka i pękniąć nie może.
Wielu cieszą takie wahania nie związane z istotą firmy a z nastrojami . .
Dwa razy zarobilem co nie co, będąc ciemniakiem giełdowym i widzę że trzeci raz też coś mi kapnie.
Rynek EV po prostu się zwiększa i normalnieje .Tesla nie jest już jedyną dużą firmą produkujaca elektryki
Oczywiście Ci co od dawna mieli zaleganie afektu w postaci lekkiej zadrosci, że inni wsiedli do pociągu zwanego Elektromobilność a tam lokomotywą byla Tesla dalej będą szukać w tej marce problemów , bo to im daje spokojny sen .
Czas brylowania Tesli się jednak kończy z "przyczyn naturalnych" , nawet jak da te 800v i 800km zasięgu . Co powinno wszystkich cieszyć ale wg mnie to dalej jest marka która i tak wzbudza póki co największe zaufanie w święcie ev z racji doświadczenia i jej i użytkowników.
My w Kraju węgla i stali.... wódy i konwalii , mamy lekko spaczoną ocenę ev w ogóle , bo i ladowarek jest mniej a SCh szczególnie , a to bylby chyba ostatni i najwiekszy argument Tesli do jej nabycia , w sumie w nie bogatym społeczeństwie, jakby Superczerdżery byly w "ilości Brytyjskiej" np i do tego z obecnymi cenami .

Last edited:

Halisep

Posiadacz elektryka
W styczniu prognozowano upadek Tesli. Potem w marcu to już wszyscy już pochowali Elona. Tylko ci "wszyscy" zapomnieli poinformować o tym samą Teslę, bo ta jak zwykle dała zarobić kosztem tzw. ulicy. Może w końcu ktoś ruszy tyłek i powie im, że martwa spółka powinna zostać tam, gdzie jej miejsce? ;)
Obecnie nie mogę siebie uważać za wielkiego fana Tesli, ale nikt normalny nie mówił o upadku. Jako producent samochodów mają się dobrze. To, że konkurencja podgoniła/przegoniła technologicznie, nie znaczy, że ludzie całkowicie przestaną kupować tesle i, że firma zmierza ku upadkowi.
Co do wyceny, to Tesla podaje się za firmę technologiczną i tak też jest traktowana na giełdzie. Natomiast z mojego podwórka: znajomi, fani krypto i amatorskiego inwestowania mówią mi, żebym kupował TSLA, bo FSD i roboty i akcje teraz polecą w kosmos...
Jakie FSD? Od 10 lat jest w fazie "już pod koniec roku". Roboty? Czy już jest coś więcej niż makiety sterowane na pilota? Zero konkretów i kolejny Elon Time.
Ale dopóki masa takich ludzi za każdym razem wierzy w te obietnice, to będzie hype i cena akcji też będzie się miała dobrze. A realna wartość to nie to samo co kapitalizacja rynkowa. Ale okej, nich rośnie, niech moi znajomi sobie teraz dorobią. Ja w to nie wchodzę, bo nie ufam CEO. Już wystarczy to, że swego czasu akcje Tesli kupiły mi m.in. Taycana.

Ta bańka już nie długo drugą dekadę niby pęka i pękniąć nie może.
Akcje mocno urosły w 2020, więc maksymalnie pół dekady. Ale kiedy się bańka zaczęła? Albo czy faktycznie jest? Nie wiem.

umcus

Pionier e-mobilności
Obecnie nie mogę siebie uważać za wielkiego fana Tesli, ale nikt normalny nie mówił o upadku.
[...]
A realna wartość to nie to samo co kapitalizacja rynkowa. Ale okej, nich rośnie, niech moi znajomi sobie teraz dorobią. Ja w to nie wchodzę, bo nie ufam CEO. Już wystarczy to, że swego czasu akcje Tesli kupiły mi m.in. Taycana.
I to jest zdrowe podejście.
Akcje mocno urosły w 2020, więc maksymalnie pół dekady. Ale kiedy się bańka zaczęła? Albo czy faktycznie jest? Nie wiem.
W tym rzecz. Wiem, że nic nie wiem. A niektórzy wypowiadają się tak, jakby wszystko wiedzieli. Czasami zazdroszczę tej pewności. To tak, jak przepowiadaniem kolejnego kryzysu. Za którymś razem w końcu uda się trafić i wtedy wychodzi się na wielkiego eksperta, "bo przewidział" :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Źle sie wyraziłem może? Nie tyle bańka co Firma , ktorej od początku zwiastowano upadek ..

Akcje Tesli zadebiutowały na nowojorskiej giełdzie NASDAQ 29 czerwca 2010 roku, ceną 17 dolarów za akcję i juz po roku dwóch uwazano że jest przegięcie z wyceną
A gielda to nie tylko miejsce gdzie działa rozsądek , prawda itp ,, to dla takich jak jest jak poker , a nie loteria . Ale znamy tylko część kart i nie wszystko co zrobi inny gracz . Nie jest to jednak czysta loteria gdzie nic nie wiemy a tylko liczymy tylko na szczescie .