To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ekskjuzmi, czyli to nie była prognoza? To licznik tak zawyżał?
Nie, "osoba" od odczytów wpisała co leci.

We wrześniu 2024 i teraz niedawno.

Dopiero "ekspertyza" i analiza wewnątrz wyjaśniła rozbieżności.

Mieliśmy średnie zużycie dzienne, jakieś 150-200kW :D
Absurd.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tak, dostałem rachunek z ostatnich 6 mcy wyrównujący na kwotę 25k+

Oczywiście nie zgadzało się z poprzednimi prognozami. Zużycie nagle skoczyło w góre, jakbym fabrykę uruchomił.

kaktus

Posiadacz elektryka
Nie dostałeś przypadkiem rachunku + prognozy?
Aby rozwiać wątpliwości:
1733940890892.png
1733940882674.png
Wskazanie licznika 0 i 353 są prawidłowe - to druga faktura (pierwsza gdy z prądu korzystałem). Tutaj poprzedni okres bez auta:
1733940998966.png1733940967905.png

Dzisiejszy stan licznika spisany:
Szczytowa: 8698
IMG_0583.jpeg
Pozaszczytowa: 374

IMG_0582.jpeg

Do naładowania 52% czyli 39kWh + jakieś straty - zobaczymy jaka wartość znajdzie się rano na liczniku. Najśmieszniej będzie jeśli okaże się że wszystko jest ok i będę jak Janusz chodził i spisywał stan licznika przez miesiąc co 3 dni zastanawiając się jakim cudem ten pierwszy raz jest taki niewytłumaczalny…. ;)

Last edited:

Michal

Moderator
Aby rozwiać wątpliwości:
View attachment 22745
View attachment 22744
Wskazanie licznika 0 i 353 są prawidłowe - to druga faktura (pierwsza gdy z prądu korzystałem). Tutaj poprzedni okres bez auta:
View attachment 22747View attachment 22746

Dzisiejszy stan licznika spisany:
Szczytowa: 8698
View attachment 22749
Pozaszczytowa: 374

View attachment 22748

Do naładowania 52% czyli 39kWh + jakieś straty - zobaczymy jaka wartość znajdzie się rano na liczniku.
A co Ci pokazuje aplikacja Tesli w tej sekcji?
Screenshot_20241211-192817.png

kaktus

Posiadacz elektryka
A co Ci pokazuje aplikacja Tesli w tej sekcji?
View attachment 22750
Niestety nic - nie mam tam dostępu do internetu. W piątek ogarnę ponownie hotspota ale niestety Orange/T-mobile/Plus nie łapią, a akurat Play nie mam :) jedyny który działa w tym miejscu i Tesla jakimś cudem (ciekawe czego oni używają) - szkoda że nie można z niej zrobić hotspota…

JM&JM

Posiadacz elektryka
Hmm… a ja dziś dostałam zgodę na zwiększenie mocy przyłączeniowej i w styczniu będę po ponad roku montował Wall connector Tesli. Ponieważ auto stoi pod chmurką to pytanie czy zwykły słupek 10x10 do bramy wystarczy do zamocowania?

Michal

Moderator
Niestety nic - nie mam tam dostępu do internetu. W piątek ogarnę ponownie hotspota ale niestety Orange/T-mobile/Plus nie łapią, a akurat Play nie mam :) jedyny który działa w tym miejscu i Tesla jakimś cudem (ciekawe czego oni używają) - szkoda że nie można z niej zrobić hotspota…
Moze 5x się ładowaleś od 0% do 100% i masz baterie ~70 kWh, a to by dało 350 kWh :)