Nie mam pojęcia czym.Nie skomentuję, bo mogę rozzłościć niektórych właścicieli Tesli![]()
Problem jest taki ze poza Tesla nie znam producenta ktory ma dobrze ogarniete opcje w ekranie dotykowym
I nie tylko tacy.- tacy niech nadal robia guziki
To plus.Teraz po Tesli jezdze KIA i coz, wajchy pokretla jak w starej unitrze,
Tak - to błąd, powinny być fizyczne przyciski, a najlepiej pokrętło, przynajmniej to do ustawiania temperatury.producent czesc guzikow od klimy zrobil przyciskami, czesc dotykowo,
A po co? Bez odrywania wzroku od jezdni naciskam prawy przycisk na kierownicy i mówię "zimno mi" albo "gorąco mi" i samo się ustawia tak jak trzeba.Tak - to błąd, powinny być fizyczne przyciski, a najlepiej pokrętło, przynajmniej to do ustawiania temperatury.
Miałem na weekend KIA EV6. Wycieraczki również początkowo były zagadką. Przycisków jak w samolocie, teoretycznie to fajnie, ale w praktyce trzeba się ich uczyć, podobnie jak ekranu.Ekranu tym bardziej.
Przy np. godzinnej jeździe próbnej czasu nie wystarczy nawet na ogarnięcie podstawowych funkcji ekranowych, jeśli przycisków w ogóle nie ma...
Ale czy obecność przycisku jakoś "wyłącza" możliwość sterowania paszczowo? Masz dodatkową opcję, tyle.A po co? Bez odrywania wzroku od jezdni naciskam prawy przycisk na kierownicy i mówię "zimno mi" albo "gorąco mi" i samo się ustawia tak jak trzeba.
Wszystkie funkcje wycieraczek w Twojej tesli (M3'21) można ustawiać z manetki/pokrętła. Nie wiem, czy da się tak w highlandzie.Ekran jest ok, ale nawet w tesli sa za male pola do wciskania. Nie da sie tak szybko na wyboistej drodze zmienic ustawienia wycieraczek czy szybko wlaczyc przeciwmgielnego. Za male te pola robia.
Zawsze można sobie wmawiać, że "na automatycznym ustawieniu jest dobrze". Ale z własnego doświadczenia wiem, że na przykład granica kiedy ogrzewanie pupy jest akceptowalne dla mnie a nie jest akceptowalne dla mojej żony (ona woli zdecydowanie dłuższe i mocniejsze ogrzewanie) powoduje, że średnio wierzę w to co mówisz. Chyba, że auto jeszcze płeć i preferencje rozpoznaje.grzanie pupy - włącza się samo (nigdy nie potrzebowałem celowo włączać), wyłącza się również samo jak już ciepło
tak, zawsze włącza światła mijania, mam wrażenie że częściej niż innych marek które mijam a jadą na dziennych
Światła zewnętrzne (reflektory, światła tylne, światła pozycyjne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej) działają zawsze w trybie Auto po każdym włączeniu zasilania pojazdu Model 3. W trybie Auto światła zewnętrzne włączają się automatycznie, gdy pojazd znajduje się w słabo oświetlonym miejscu. Ustawienie to można zmienić, ale podczas kolejnej jazdy światła zawsze powracają do ustawienia Auto.
UWAGA
Tylne światła są wyłączone, gdy światła do jazdy dziennej są włączone. Należy upewnić się, że światła tylne są włączone w warunkach słabej widoczności (na przykład, gdy jest ciemno, występuje mgła, zaśnieżenie lub droga jest mokra itp.) Zlekceważenie tej czynności może spowodować szkody lub poważne obrażenia ciała.
A tutaj filmik, gdybyś nie wierzył:Ostrzeżenie
Gdy podróż odbywa się w warunkach słabego oświetlenia, należy się upewnić, że reflektory są zawsze włączone. W przeciwnym razie może dojść do zderzenia.
Czyli "prawie" nie potrzeba przyciskuwycieraczki na auto działają w 75% przypadków, jak nie działają to wymuszam z przycisku
Uwaga dokładnie jak przy fotelach.grzanie kierownicy włącza i wyłącza się samo