Traktorek kosiarka na prund :), ktoś coś?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Na większym jest z rolki na mniejszym siana.(Dwa zdjęcia w poprzednim poście) Na sianym więcej chwastów i tylko taka różnica. Ludzie też twierdzą że ta siana jest z rolki. Gdyby nie chwasty to wizualnie nie ma różnicy. Wszystko robi podlewanie koszenie i trochę nawozu. W sumie ponad 400m2. Mam jeszcze 2 obszary zmapowane co daje w sumie ponad 1000m2 tylko ten mam taki trochę dziki trawnik zasiany parę lat temu bez nawodnienia i bez siatki na krety. Tam startuje manualnie po tym jak rozgarne kretowizny. Wygląda to tak.

W zależności od prędkości koszenia i odległości między ścieżkami może lepiej lub gorzej dokaszać. Gęstość trawy nie na znaczenia bo robot ścina tylko te nowe odrosty. Wiem że jeśli jest pod spodem taka ususzona darń I zejdziemy za nisko to kosiarkom brakuje mocy. Przy pierwszym koszeniu w tym roku tego trawnika ze zdjęcia raz dostałem komunikat że ostrza się zablokowały w wysokiej trawie i to była jedyna taka sytuacja. Oczywiście rozwiązaniem jest skoszenie pierwszy raz większa kosiarka

Model AWD 5000, napęd na 4 koła więc radzi sobie w każdym terenie.

Też widziałem na grupach narzekanie na GPS np fragment trawnika między dwoma budynkami. Nigdy nie miałem z tym problemu.
Dzięki.
Opinia z pierwszej ręki jest najlepsza.

Czy Model AWD 5000 ma większą baterię niż ten 2000 lub 1000?
No i jak w przypadku wymian baterii? Tylko producent?

Bronek

Pionier e-mobilności
Zasięgi a wielkość baterii nie ma takiego znaczenia. Najwyżej częściej będzie wracać do bazy czyli zamiast 2x wyjedzie trzy. Zresztą jak spadnie pojemność po dwóch np latach to i tak będzie to robić.
Baterie każdą z regenerują spec firmy. Ja na ok 10,lat 1x wymieniałem. Mam nową ale lata jeszcze na starej.
Nieważne jaki model i marka. Zasada ta sama

Czari

Nowy na Forum
Ta moja Alpina, czyli Stiga e-rider 300 nie ma trybu eco. Co do czasu koszenia, to nie mierzyłem czasowo, ale to zależy od bardzo dużej ilości zmiennych. Np ja jak koszę, to wykoszę na jednym ładowaniu znacznie więcej niż jak kosi żona, czy córka. Zależy, czy trawa ma tydzień, czy dwa, albo trzy :)
Co do baterii, to jest ona zabudowana w traktorku, nie wyjmuje się jej, ładuje się dedykowaną ładowarką, w traktorku jest złącze, nie da się tego naładować w inny sposób. Do samych akumulatorów (ogniw) pewnie by się można dostać, bo są schowane w rozkręcanej obudowie. Obok gniazda ładowania jest usb do ładowania telefonu :)
View attachment 17533View attachment 17534View attachment 17535View attachment 17536
Ja się skusiłem na promkę w obi. Sprzedawcy powiedzieli, że stoi i nie ma zainteresowania, stąd wyprzedaż. Mam pierwsze koszenie za sobą, póki co rewelka, ogarnąłem trawnik ok 2000m. Alpina ciężko wspina się pod górkę, zwalnia ale daje radę, trochę długo się ładuje a w instrukcji nie ma podanego numeru części do szybkiej ładowarki, może ktoś coś wie? Fajnie by było też nie mieć kretowisk, ale to już nie jest kwestia traktora tylko trawnika. Bateria trochę postała w sklepie, bo jest z 2022, dlatego też obi to wypycha. Ale po pierwszym koszeniu ciężko stwierdzić jak była utrzymywana w sklepie. Zakładam że była doładowywana, bo egzemplarz z wystawy.
Ergonomia super, jazda bez koszenia jak w meleksie, po prostu cisza. Przy koszeniu też nie jest strasznie głośno, ale już słychać pracę noży. Fajny system z koszem, mega wygodny i praktyczny.

consigliero

Pionier e-mobilności
A jaki to model, bo ja mam makitę akumulatorową i niezbyt jestem zadowolony

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dzięki.
Opinia z pierwszej ręki jest najlepsza.

Czy Model AWD 5000 ma większą baterię niż ten 2000 lub 1000?
No i jak w przypadku wymian baterii? Tylko producent?

@krzyk

Chciałbym kupić rok wcześniej na kick starterze ale akurat z kasą się nie przelewało wiec odłożyłem. Rok później w PL pojawił się dystrybutor i zamówiłem z pierwszej dostawy sztukę.

Chyba nie różnią się baterią.(3000 vs 5000) Z tego co widziałem na YouTube to ograniczeniem jest ilość terenu jaki można zmapować. Wszystkie obszary w sumie musza mieć poniżej tej liczby m2, żeby kosić więcej trzebaby usuwać obszar i objechać drugi na nowo ręcznie więc bez sensu.

Ogólnie to mam działkę ~15000m2 i w planach jest jeszcze dodawanie kolejnych obszarów do koszenia dlatego taki model.

Jakby był ładny prostokącik to ok 500m2 może zrobić na raz, zawsze można sobie troszkę zwiększyć prędkość albo odstęp to wykosi więcej, ale mniej dokładnie. Mam ustawione koszenie w 3 strony żeby ładnie wyglądało i nie jeździła cały czas tak samo. I gdy kosi na skos to w tym roku zaczęło brakować baterii na parę metrów( wraca gdy na 20%), może rozbije na 2 osobne zadania żeby nie jeździł kawał drogi na mały trawnik 2x
Te trawniki po prawo maja w sumie 417m2 według aplikacji.

Gdy będzie trzeba to sobie wymienie baterie, ale spodziewam się że oryginalna wytrzyma 5-10 lat. Bateria może mieć dużo mniejsza pojemność i będzie ok, byle starczyło energii na powrót do bazy. W odkurzaczu po 5 latach wysiadła i potrafił się wyłączyć ale tam zaczęła wariować już.

Jakby ktoś się przymierzał do zakupu Luby to raczej nie liczyłbym na kamery w wersji drugiej bo działają podobno jak w Tesli. Raczej stawiałbym na to że wersja druga może być bardziej dopracowana i mieć mniej problemów. Wersja pierwsza jest też spoko a może obecne serie mają już takie dodatki jak uszczelka na panel które lepiej zabezpieczaja kosiarkę. Ja mam też daszek do ładowarki żeby deszcz jej nie zalewał więc może dlatego u mnie narazie bezawaryjnie. Jeszcze mam rok gwarancji

Attachments

• Screenshot_2024-05-05-16-59-14-714-edit_com.agilexrobotics.jpg
    Screenshot_2024-05-05-16-59-14-714-edit_com.agilexrobotics.jpg
    73,7 KB · Liczba wyświetleń: 35
Last edited:

zxcvbnm

Nowy na Forum
Ja się skusiłem na promkę w obi. Sprzedawcy powiedzieli, że stoi i nie ma zainteresowania, stąd wyprzedaż. Mam pierwsze koszenie za sobą, póki co rewelka, ogarnąłem trawnik ok 2000m. Alpina ciężko wspina się pod górkę, zwalnia ale daje radę, trochę długo się ładuje a w instrukcji nie ma podanego numeru części do szybkiej ładowarki, może ktoś coś wie? Fajnie by było też nie mieć kretowisk, ale to już nie jest kwestia traktora tylko trawnika. Bateria trochę postała w sklepie, bo jest z 2022, dlatego też obi to wypycha. Ale po pierwszym koszeniu ciężko stwierdzić jak była utrzymywana w sklepie. Zakładam że była doładowywana, bo egzemplarz z wystawy.
Ergonomia super, jazda bez koszenia jak w meleksie, po prostu cisza. Przy koszeniu też nie jest strasznie głośno, ale już słychać pracę noży. Fajny system z koszem, mega wygodny i praktyczny.
Szybka ładowarka 278031808/ST1.
W którym obi kupiona ?
Akumulator prawdopodobnie
10.2021
Recharge 16.2022

Czari

Nowy na Forum
Szybka ładowarka 278031808/ST1.
W którym obi kupiona ?
Akumulator prawdopodobnie
10.2021
Recharge 16.2022
Obi Gdansk Przywidzka. Btw. odradzam te centrum handlowe 2.05, totalnie zakorkowane.
Dzięki za model ładowarki.
Edit: ło matko, jaka cena, to wyjdzie 30% ceny traktora ze standardową ładowarką.

Najnowsze dyskusje