W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

TomS

Zadomawiam się
Dzwoniłem w różne miejsca i nowe auto (poniżej 6 m-cy LUB poniżej 6000km przebiegu) kwalifikuje się do VAT w PL

No i wszystko jasne, do tej pory kupiłem 3 auta używane w DE (jedno w 2014, później 2018 i później 2019) w autokomisach na fakture VAT, ale to auta kilkuletnie, dlatego nikt nie kazał nic dopłacać.

krzyss

Pionier e-mobilności
No i wszystko jasne, do tej pory kupiłem 3 auta używane w DE (jedno w 2014, później 2018 i później 2019) w autokomisach na fakture VAT, ale to auta kilkuletnie, dlatego nikt nie kazał nic dopłacać.
Ale pytales o nowe :)

TomS

Zadomawiam się
Ale pytales o nowe :)

Tak, teraz czas na nowe .... a z tym doświadczenia nie mam. Jako osoba prywatna płacę VAT z chwilą zakupu. Trudno mi uwierzyć, że jeśli VAT w DE jest niższy to mam później dopłacić VAT w PL... czy tak jest to nie wiem, dlatego mam tylko analogię do zakupu używanych.

Michal

Moderator
Jako osoba prywatna płacę VAT z chwilą zakupu. Trudno mi uwierzyć, że jeśli VAT w DE jest niższy to mam później dopłacić VAT w PL...
Jest gorzej, bo musisz zapłacić tu i tu, a później dostaniesz zwrot z DE ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
No i problem Ci się rozwiązał - w całej EU te same ceny 😉

Michal

Moderator
No nie do końca, bo rzeczywiście wydaje się, że w BE da się obecnie TMYRWD kupić o 13 tys netto taniej niż w PL - 145 vs 158 w PL. Ten VAT z BE raczej Ci zwrócą tylko całość jest jednaj trochę bardziej skomplikowana niż myślałeś. Dolicz 3000 zł na lawetę, 1000 na lot , 1000 na tłumacza, przegląd, itp. a przy 50% VAT powinno Ci zostać jakieś 9000 w kieszeni.

Tylko jeszcze tak sobie pomyślałem, że skoro do tej pory kupowałeś używane auta, to może nie wiesz, że:
  • Nowe za gotówkę amortyzuje się 5 lat, a nie 2,5 roku tylko leasing pozwala na większą/krótsza amortyzację ale zapłacisz odsetki i będziesz miał inne upierdliwości. To oznacza, że jeśli jednak będziesz chciał sprzedać auto po 2,5 roku, to zamortyzowane (odliczone) będziesz miał tylko pół ceny, a po 3 latach 60%, po 4 latach 80%, itd ...
  • Finalnie też przy zakupie odliczysz 50% VAT, ale przy sprzedaży oddasz 100% VAT :p
  • Przy odsprzedaży albo będziesz się bawił w oddawanie auta teściowi / ojcu / żonie, albo zapłacisz podatek.

Last edited:

TomS

Zadomawiam się
No i problem Ci się rozwiązał - w całej EU te same ceny 😉
dokładnie, mój dyemat rozwiązał się razem z dzisiejszą obniżką ceny w PL :)
1705477201841.png

Sebastian P.

Nowy na Forum
Odnośnie Vat jako obywatele uni europejskiej możemy dokonać zakupu na terenie uni z Vatem obowiązującym w danym kraju ( chodzi o osoby fizyczne ) i nie ma czegoś takiego że w polsce trzeba dopłacić różnice Vatu. Kupujesz nowy samochód np. w Niemczech na 19% Vacie tłumaczysz fakturę zakupu i brif rejestrujesz pojazd w starostwie i z tablicami i dowodem rejestracyjnym jedziesz po odbiór samochodu . No oczywiście ubezpieczenie OC i AC trzeba zrobić w dniu rejestracji

Michal

Moderator
Odnośnie Vat jako obywatele uni europejskiej możemy dokonać zakupu na terenie uni z Vatem obowiązującym w danym kraju ( chodzi o osoby fizyczne ) i nie ma czegoś takiego że w polsce trzeba dopłacić różnice Vatu. Kupujesz nowy samochód np. w Niemczech na 19% Vacie tłumaczysz fakturę zakupu i brif rejestrujesz pojazd w starostwie i z tablicami i dowodem rejestracyjnym jedziesz po odbiór samochodu . No oczywiście ubezpieczenie OC i AC trzeba zrobić w dniu rejestracji
Na firmę jest inaczej ;)

Sebastian P.

Nowy na Forum
Zgadza się na firmę pokazujesz w salonie np w niemczech EU NIP i na podstawie tego płacisz za samochód netto a w polsce wypełniasz deklarację i płacisz podatek 23% . Tak jest jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą. A Osoby fizyczne płacą VAT w danym państwie człąkowskim i nie ma czegoś takiego jak podwójne opodatkowanie