Ale nikt za granica nie sprzdda Ci nowego auta prywatnie w cenie netto.Zgadza się na firmę pokazujesz w salonie np w niemczech EU NIP i na podstawie tego płacisz za samochód netto a w polsce wypełniasz deklarację i płacisz podatek 23% . Tak jest jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą. A Osoby fizyczne płacą VAT w danym państwie człąkowskim i nie ma czegoś takiego jak podwójne opodatkowanie
Przy zakupie zwykłych przedmiotów jest tak jak piszesz, ale w przypadku nowych samochodów są szczególne przepisy i VAT trzeba zapłacić w kraju rejestracji (tak jak pisali koledzy wyżej), niezależnie od tego czy kupującym jest osoba fizyczna prowadząca działalność albo nieprowadząca działalności (na firmę czy prywatnie).Odnośnie Vat jako obywatele uni europejskiej możemy dokonać zakupu na terenie uni z Vatem obowiązującym w danym kraju ( chodzi o osoby fizyczne ) i nie ma czegoś takiego że w polsce trzeba dopłacić różnice Vatu. Kupujesz nowy samochód np. w Niemczech na 19% Vacie tłumaczysz fakturę zakupu i brif rejestrujesz pojazd w starostwie i z tablicami i dowodem rejestracyjnym jedziesz po odbiór samochodu . No oczywiście ubezpieczenie OC i AC trzeba zrobić w dniu rejestracji
w przypadku nowych samochodów są szczególne przepisy i VAT trzeba zapłacić w kraju rejestracji niezależnie od tego czy kupującym jest osoba fizyczna prowadząca działalność albo nieprowadząca działalności (na firmę czy prywatnie).
Nowe auto… o tym poczytajTe przepisy są z 2006 r. Ja pytałem w wydziale komunikacji i mam odpowiedź , że Vat płaci sie przy zakupie w państwie człąkowskim UE i osoba fizyczna nie jest podwójnie opodatkowana. Czyli kupujac samochód np. w niemieckim salonie jako osoba fizyczna kupuje go z niemieckim Vat 19% i sprowadzając do polski nie płacę w polce polskiego Vat 23%. Jeśli nie mam racji to proszę o numer rozporządzenia gdzie jest zapisane , że przy nowych samochodach należy zapłacić Vat w polsce .