W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Zgadza się na firmę pokazujesz w salonie np w niemczech EU NIP i na podstawie tego płacisz za samochód netto a w polsce wypełniasz deklarację i płacisz podatek 23% . Tak jest jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą. A Osoby fizyczne płacą VAT w danym państwie człąkowskim i nie ma czegoś takiego jak podwójne opodatkowanie
Ale nikt za granica nie sprzdda Ci nowego auta prywatnie w cenie netto.
Wiec … kupujesz brutto w DE, przy rejestracji w PL oplacasz polski vat 23%
Wystepujesz do niemieckiego urzedu o zwrot podatku 19% vat.

Lupus

Posiadacz elektryka
Odnośnie Vat jako obywatele uni europejskiej możemy dokonać zakupu na terenie uni z Vatem obowiązującym w danym kraju ( chodzi o osoby fizyczne ) i nie ma czegoś takiego że w polsce trzeba dopłacić różnice Vatu. Kupujesz nowy samochód np. w Niemczech na 19% Vacie tłumaczysz fakturę zakupu i brif rejestrujesz pojazd w starostwie i z tablicami i dowodem rejestracyjnym jedziesz po odbiór samochodu . No oczywiście ubezpieczenie OC i AC trzeba zrobić w dniu rejestracji
Przy zakupie zwykłych przedmiotów jest tak jak piszesz, ale w przypadku nowych samochodów są szczególne przepisy i VAT trzeba zapłacić w kraju rejestracji (tak jak pisali koledzy wyżej), niezależnie od tego czy kupującym jest osoba fizyczna prowadząca działalność albo nieprowadząca działalności (na firmę czy prywatnie).

Na stronie UE tak to jest wyjaśnione:

chrome_2024-01-23_17.11.44.272.png

Last edited:

Lupus

Posiadacz elektryka
w przypadku nowych samochodów są szczególne przepisy i VAT trzeba zapłacić w kraju rejestracji niezależnie od tego czy kupującym jest osoba fizyczna prowadząca działalność albo nieprowadząca działalności (na firmę czy prywatnie).

Te szczególne przepisy można przeczytać poniżej:

DYREKTYWA 2006/112/WE RADY
z dnia 28 listopada 2006 r.
w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej

chrome_2024-01-23_17.26.35.524.png

Sebastian P.

Nowy na Forum
Te przepisy są z 2006 r. Ja pytałem w wydziale komunikacji i mam odpowiedź , że Vat płaci sie przy zakupie w państwie człąkowskim UE i osoba fizyczna nie jest podwójnie opodatkowana. Czyli kupujac samochód np. w niemieckim salonie jako osoba fizyczna kupuje go z niemieckim Vat 19% i sprowadzając do polski nie płacę w polce polskiego Vat 23%. Jeśli nie mam racji to proszę o numer rozporządzenia gdzie jest zapisane , że przy nowych samochodach należy zapłacić Vat w polsce .

Michal

Moderator

to_masz

Posiadacz elektryka
A tak w ogóle to Teslę kupujesz przez Internet i tam mogą być jeszcze inne przepisy 😅 jak zamawiasz z amazon.de, to Ci naliczają podatek VAT z kraju do którego zamawiasz

Belkot

Posiadacz elektryka
Nie wiem jak z nowymi autami ale jak sprowadzasz auto ze stanów i odbierasz w porcie w niemczech to tam jest placony vat 19% i clo. W Polsce tylko akcyza. Vatu juz sie nie placi

Michal

Moderator
Nabycie wewnątrz wspólnotowe, to coś innego niż z poza EU.
Tak samo (zapłacić VAT w DE) możesz zrobić sprowadzając auto z CH, NO, ...

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Te przepisy są z 2006 r. Ja pytałem w wydziale komunikacji i mam odpowiedź , że Vat płaci sie przy zakupie w państwie człąkowskim UE i osoba fizyczna nie jest podwójnie opodatkowana. Czyli kupujac samochód np. w niemieckim salonie jako osoba fizyczna kupuje go z niemieckim Vat 19% i sprowadzając do polski nie płacę w polce polskiego Vat 23%. Jeśli nie mam racji to proszę o numer rozporządzenia gdzie jest zapisane , że przy nowych samochodach należy zapłacić Vat w polsce .
Nowe auto… o tym poczytaj :)