W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

Lupus

Posiadacz elektryka
Te przepisy są z 2006 r. Ja pytałem w wydziale komunikacji i mam odpowiedź , że Vat płaci sie przy zakupie w państwie człąkowskim UE i osoba fizyczna nie jest podwójnie opodatkowana. Czyli kupujac samochód np. w niemieckim salonie jako osoba fizyczna kupuje go z niemieckim Vat 19% i sprowadzając do polski nie płacę w polce polskiego Vat 23%. Jeśli nie mam racji to proszę o numer rozporządzenia gdzie jest zapisane , że przy nowych samochodach należy zapłacić Vat w polsce .

Broszura ministerstwa finansów na temat VAT przy zakupie nowego auta z innego kraju UE:
"Wewnątrzwspólnotowe nabycie nowych środków transportu"
https://www.cirf.gov.pl/documents/766655/3160814/Broszura_nabycie_sr_transp.pdf

Generalnie interpretacja tych przepisów jest taka:
- podatek VAT należy zapłacić w kraju, do którego pojazd będzie dostarczony,
- kraj dostarczenia to ten, gdzie pojazd będzie zarejestrowany.

Last edited:

Luby17

Nowy na Forum
Witam, chciałbym podbić temat i spytać na czym stanęło? Co z tym VAT, ja jako osoba fizyczna kupuje od firmy samochód i dostaje fakturę czy w Polsce muszę zapłacić cały VAT czy tylko no różnice?

Michal

Moderator
Nowe auto jako firma od Tesli - płacisz VAT tu i tu ale z miejsca zakupy powinni Ci zwrócić.

krzyss

Pionier e-mobilności
Witam, chciałbym podbić temat i spytać na czym stanęło? Co z tym VAT, ja jako osoba fizyczna kupuje od firmy samochód i dostaje fakturę czy w Polsce muszę zapłacić cały VAT czy tylko no różnice?
Jesli nowe to placisz vat za granica.
Potem placisz vat w polsce od kwoty netto z faktury. Nastepnie z potwierdzeniem zaplaty vat w polsce zwracasz sie do US kraju z ktorym kupiles o zwrot vat.
Trwa to w przypadku DE 6-12 miesiecy.

Luby17

Nowy na Forum
Z tego co czytałem to w idealnym świecie wygląda to tak że podczas zakupu samochodu informujesz sprzedawcę że samochód będzie zarejestrowany w innym kraju, wtedy płacisz za samochód tylko kwotę netto, a przywożąc go do kraju w którym będziesz go poraz pierwszy rejestrował wtedy płacisz VAT i nie trzeba się prosić o żaden zwrot itp.
dziękuję za wyjaśnienie teraz już wszystko jasne.

Ironeska

Fachowiec
Hmmmm też myślę nad sprowadzeniem nowego elektryka z Niemiec do Polski, jako osoba prywatna i myślałem że tylko różnice w vacie będę musiał dopłacić.

Napisze maila do mojej skarbówki ciekawe jak oni to widzą

TomaszNow

Zadomawiam się
Hmmmm też myślę nad sprowadzeniem nowego elektryka z Niemiec do Polski, jako osoba prywatna i myślałem że tylko różnice w vacie będę musiał dopłacić.

Napisze maila do mojej skarbówki ciekawe jak oni to widzą
Daj znać jak dostaniesz odpowiedz. Ostatnio na fb jeden kolega , który kupował Tesle w Czechach opisywał, iż "ogolnie to polska skarbowka uwaza ze powinno sie zaplacic polski vat od calkowitej kwoty z faktury, czyli od pelnej ceny"

prebek

Posiadacz elektryka
Troszkę się wtrącę. Pomagałem pewnemu Słowakowi kupować Citroena w Polsce. (Było to jakieś 10 lat temu , ale zasady są chyba nadal takie same)
Citroen był nowy kupowany w salonie w BB
Oni mu - osobie fizycznej, sprzedali bez VATu a ten VAT musiał odprowadzić - zapąłcić na Słowacji ( u nas 23% na Słowacji 20%) - i tak za najbardziej „wypasionego Citroena z dieslem zapłacił mniej niż za wersję podstawową na Słowacji.
Ale znowu z Fordem ( bo przeliczał ) to była tylko różnica 3% (VAT na Słowacji mniejszy)
Od tego czasu się chyba nic z VATem nie zmieniło

krzyss

Pionier e-mobilności
Troszkę się wtrącę. Pomagałem pewnemu Słowakowi kupować Citroena w Polsce. (Było to jakieś 10 lat temu , ale zasady są chyba nadal takie same)
Citroen był nowy kupowany w salonie w BB
Oni mu - osobie fizycznej, sprzedali bez VATu a ten VAT musiał odprowadzić - zapąłcić na Słowacji ( u nas 23% na Słowacji 20%) - i tak za najbardziej „wypasionego Citroena z dieslem zapłacił mniej niż za wersję podstawową na Słowacji.
Ale znowu z Fordem ( bo przeliczał ) to była tylko różnica 3% (VAT na Słowacji mniejszy)
Od tego czasu się chyba nic z VATem nie zmieniło
I tak to dziala. Ale prywatnej osobie nie chca sprzedac bez vat.
Trzeba kupic z vat, potem vat zaplacic u nas i starac sie o zwrot w kraju zakupu.

Ironeska

Fachowiec
Daj znać jak dostaniesz odpowiedz. Ostatnio na fb jeden kolega , który kupował Tesle w Czechach opisywał, iż "ogolnie to polska skarbowka uwaza ze powinno sie zaplacic polski vat od calkowitej kwoty z faktury, czyli od pelnej ceny"
Więc........ dopiero pracownik Krajowej Informacji Skarbowej był w stanie udzielić mi dokładnej informacji.

Kupując samochód za granicą np Niemcy musimy salon poinformować ze samochód będzie wywieziony za granicę bez jego rejestracji w Niemczech (prawdopodobnie pisemne oświadczenie) i sprzedadzą nam go w cenie netto (o ile będą chcieli).
Po odebraniu faktury na niego, mamy 14 dni aby zgłosić się do urzędu skarbowego z wypełnionym drukiem vat-10 i vat-23 oczywyście z opłaconym vatem 23% dla właściwego urzędu skarbowego

Oczywiście w/w procedura dotyczy osoby prywatnej

Proste pytanie a dwie skarbówki wyłożyły się i odesłały mnie do KIS