TomS
Zadomawiam się
W tym roku chciałem kupić nową Teslę Y. Kilka razy oglądałem, kilka razy jeździłem. Zakup prywatny za gotówkę.
Od dość dawna przyglądam się polityce cenowej Tesli.
Rozumiem że VAT w krajach EU może być różny, w jednym 18% a w drugim 23%, etc, ale różnice w cenach Tesli są większe.
W tej chwili najtańsza, nowa Y RWD jest w Belgii za 39 990 Euro (do wyboru biała lub czarna).
Ewidentnie cena ustalona pod dotacje w Belgii (5000E), które obejmują auta tańsze niż 40 000 Eur.
Jeśli zdecyduję się na zakup w Belgii (to wyjdzie około 172 tys PLN brutto) to jakie jeszcze koszty muszę wziąć pod uwagę? Na pewno tłumaczenie dokumentów zakupu na PL. Cło w EU to 0%, akcyza na BEV w PL to też 0%, więc nie widzę dodatkowych kosztów oprócz kosztów odbioru, czyli pojechać po auto.
Czy ktoś już kupował Teslę przez ich stronę WWW w innym kraju EU?
Jak wygląda proces, czy poniższe jest poprawne?
Od dość dawna przyglądam się polityce cenowej Tesli.
Rozumiem że VAT w krajach EU może być różny, w jednym 18% a w drugim 23%, etc, ale różnice w cenach Tesli są większe.
W tej chwili najtańsza, nowa Y RWD jest w Belgii za 39 990 Euro (do wyboru biała lub czarna).
Ewidentnie cena ustalona pod dotacje w Belgii (5000E), które obejmują auta tańsze niż 40 000 Eur.
Jeśli zdecyduję się na zakup w Belgii (to wyjdzie około 172 tys PLN brutto) to jakie jeszcze koszty muszę wziąć pod uwagę? Na pewno tłumaczenie dokumentów zakupu na PL. Cło w EU to 0%, akcyza na BEV w PL to też 0%, więc nie widzę dodatkowych kosztów oprócz kosztów odbioru, czyli pojechać po auto.
Czy ktoś już kupował Teslę przez ich stronę WWW w innym kraju EU?
Jak wygląda proces, czy poniższe jest poprawne?
- Zakup przez stronę, wpłata rezerwacji
- wystawienie faktury przez sprzedawcę, wpłata za całość.
- Otrzymanie pocztą dokumentów do rejestracji
- Tłumaczenie dokumentów
- Rejestracja w PL
- Wyjazd z tablicami po odbiór samochodu
- Wniosek w PL o dofinansowanie z programu "mój elektryk".