W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

TomS

Zadomawiam się
W tym roku chciałem kupić nową Teslę Y. Kilka razy oglądałem, kilka razy jeździłem. Zakup prywatny za gotówkę.
Od dość dawna przyglądam się polityce cenowej Tesli.
Rozumiem że VAT w krajach EU może być różny, w jednym 18% a w drugim 23%, etc, ale różnice w cenach Tesli są większe.
W tej chwili najtańsza, nowa Y RWD jest w Belgii za 39 990 Euro (do wyboru biała lub czarna).
Ewidentnie cena ustalona pod dotacje w Belgii (5000E), które obejmują auta tańsze niż 40 000 Eur.
Jeśli zdecyduję się na zakup w Belgii (to wyjdzie około 172 tys PLN brutto) to jakie jeszcze koszty muszę wziąć pod uwagę? Na pewno tłumaczenie dokumentów zakupu na PL. Cło w EU to 0%, akcyza na BEV w PL to też 0%, więc nie widzę dodatkowych kosztów oprócz kosztów odbioru, czyli pojechać po auto.
Czy ktoś już kupował Teslę przez ich stronę WWW w innym kraju EU?
Jak wygląda proces, czy poniższe jest poprawne?
  1. Zakup przez stronę, wpłata rezerwacji
  2. wystawienie faktury przez sprzedawcę, wpłata za całość.
  3. Otrzymanie pocztą dokumentów do rejestracji
  4. Tłumaczenie dokumentów
  5. Rejestracja w PL
  6. Wyjazd z tablicami po odbiór samochodu
  7. Wniosek w PL o dofinansowanie z programu "mój elektryk".

Attachments

• Tesla_Be.JPG
    Tesla_Be.JPG
    121 KB · Liczba wyświetleń: 8

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że nie da się zarejestrować w PL auta, które jest poza granicami PL.
Wydaje mi się, że musisz przywieźć auto na lawecie do kraju, bo do dotacji mój elektryk nie może mieć przebiegu i nie może być wcześniej zarejestrowane.
Ceny dostępnych na stronie tesli aut uwzględniając już różnice w VAT możesz sprawdzić na mojej aplikacji - opis jak się tam dostać w mojej stopce.
Wpisz w filtrach:
Range: km
Var: y
Status: new

TomS

Zadomawiam się
Nie sprzedadza Ci nowej bez vat.
Wiec musisz kupic z vat, potem ovatowac u nas 23% i ewentualnie domagac sie zwrotu w Belgii ale to trwa.
Planuje zakup z VAT. Cena 39 990 Euro zawiera 6940 Euro podatku VAT.
Jako osoba prywatna płace VAT w miejscu zakupu. Już dwa razy kupowałem auto w DE z ich niskim Vatem i w PL nikt mi nie kazał dopłacać VATu.

TomS

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że musisz przywieźć auto na lawecie do kraju, bo do dotacji mój elektryk nie może mieć przebiegu i nie może być wcześniej zarejestrowane.

Program "mój elektryk" obejmuje nowe samochody kupione za granicą.
Na stronie programu mój elektryk:
1705405791958.png

Michal

Moderator
Program "mój elektryk" obejmuje nowe samochody kupione za granicą.
Na stronie programu mój elektryk:
View attachment 15585
Dzwoniłem do NFOŚiGW i pytałem - dostałem informację, że kupić za granicą można, ale trzeba przywieźć na lawecie do kraju.

TomS

Zadomawiam się
Dzwoniłem do NFOŚiGW i pytałem - dostałem informację, że kupić za granicą można, ale trzeba przywieźć na lawecie do kraju.

ciekawe.
Zastanawiam się skąd będą wiedzieć czy auto przejechało granicę na kołach czy na lawecie? będą wymagać zdjęć? czy robią inspekcję w PL pod urzędem? dziwne. Zadam im pytanie e-mailem.

Michal

Moderator
Nie może być wcześniej zarejestrowane i nie może mieć przebiegu większego chyba niż 50 km. Ciężko przejechać granicę nie łamiąc tych warunków ;)
Daj znać jak dostaniesz odpowiedź - może jeszcze komuś się przyda.

Jogur

Fachowiec
Planuje zakup z VAT. Cena 39 990 Euro zawiera 6940 Euro podatku VAT.
Jako osoba prywatna płace VAT w miejscu zakupu. Już dwa razy kupowałem auto w DE z ich niskim Vatem i w PL nikt mi nie kazał dopłacać VATu.
To, że nikt Ci nie kazał dopłacać VAT, to nie znaczy, że nie trzeba ;) - byłbym tu ostrożny.

Dzwoniłem w różne miejsca i nowe auto (poniżej 6 m-cy LUB poniżej 6000km przebiegu) kwalifikuje się do VAT w PL
Krajowa Administracja Skarbowa "przekazała" mi telefonicznie, że jest to obowiązkowe (VAT w PL dla nowego auta)
A VAT za granicą musisz zapłacić, więc ja sprawę odpuściłem (miałem już zakup we Francji, ale zrezygnowałem)