Wallbox w garażu podziemnym i nieprzychylna wspólnota

Energetic_Mkay

Zadomawiam się
Witam serdecznie,

Chcialbym zamontować w garażu podziemnym ładowarkę naścienna do 11 kW. Miejsce postojowe znajduje się w części wspólnej i mam je wpisane w akcie notarialnym do użytku wyłącznego. Konsultowałem sprawę z zarządem wspólnoty, jednak są bardzo mocno na nie (bo nie - niestety żadnych merytorycznych argumentów, nawet montaż samego gniazdka to rzecz nie do wykonania) i nie wygląda jakby się to miało zmienić. Moim jedynym ratunkiem jest wykorzystanie możliwości jakie daje ustawa o elektromobilności. W związku z tym mam parę pytań:

1. Czy ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem i może poradzić jak do tego podejść?
2. Czy składając wniosek o przeprowadzenie ekspertyzy na mój koszt mogę wskazać firmę do jego przeprowadzenia?
3. Jeśli tak to czy mimo to zarząd wspólnoty może zdecydować o wybraniu innej firmy, która skasuje mnie 5x drożej niż stawka rynkowa?
4. Czy zarząd wspólnoty może w jakiś inny sposób utrudnić realizację przedsięwzięcia?
5. Pytanie dodatkowe - lepiej podciągnąć się do licznika w domu czy złożyć wniosek o nowe przyłącze? Przy ładowarce chciałbym mieć dodatkowo gniazdko - możliwe będzie zamontowanie go przy okazji czy może to być pretekst do uwalenia przez zarząd mojego wniosku?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

jgal

Posiadacz elektryka
U mnie zarząd powiedział, że ekspertyzy i projekt mam załatwić sam, a oni dadzą je do zaopiniowania przez inspektora nadzoru, który współpracuje ze wspólnotą. Inspektor trochę się podroczył, zarządał kilku zmian w projekcie zgodnie ze swoją "wizją", zarządał dodatkowej ekspertyzy pożarowej i finalnie wszystko przyklepał.

aadamuss

Pionier e-mobilności
Chore te podchody z zarządami 😞
Z drugiej strony w prosty sposób zarządy mogłyby wysłać na drzewo kogoś kto chce mieć swoją ładowarkę. Na szczęście jeszcze tego nie stosują.
Zrób swoją ekspertyzę na swój koszt i im przedstaw. Jak będą mieli coś do zarzucenia to niech zrobią drugą ekspertyzę na swój koszt. Przepychanie będzie trochę trwało.

Bronek

Pionier e-mobilności
Takie drogie "gniazdko" szczególnie 3 f i 11 lub 22 kW, podnosi wartość miejsca.
Do tego gdy jesteśmy jedni z pierwszych, to szanse że zabraknie mocy w przyłączu budynku są mniejsze.
Owszem trzeba szukać wykonawcy który jest tani, ale i inflacja i wzrost elektryków jest działaniem niekorzystnym.
Z drugiej strony może doprecyzują przepisy aby nie było odpowiedzi "nie bo nie" lub w stylu że auta ev się palą.
Jednak moim zdaniem i z powodu wygody i tych ewentualnych moich wydumanych zagrożeń dążył bym aby jak najszybciej mieć własne gniazdko.

Olecki

Pionier e-mobilności
Czekam az ktos to ogarnie w rozsadnych pieniadzach. Jakos nie widzi mi sie gniazdko za 12000.- PLN :(
Ogarnij papierki a montaż pomogę załatwić w rozsądnej cenie. Kopanie się z biurokracją zniechęca wielu potencjalnych wykonawców więc ci którzy się tym zajmują liczą sobie odpowiednio.

jgal

Posiadacz elektryka
Jak chodzi o biurokrację w Warszawie, to dodam, że w Stoenie i eONie wszystko idzie mega sprawnie. Chyba wyczuli, że to dodatkowa kasa i nie robią żadnych problemów. Firm od projektów i ekspertyz też już trochę jest, są tacy, co zrobią taniej, jak samemu załatwi się część formalności. Tak więc problemem pozostaje zazwyczaj tylko zarząd. Cóż, z czasem pewnie i tu sytuacja zacznie się poprawiać i może przepisy też

Energetic_Mkay

Zadomawiam się
Jak chodzi o biurokrację w Warszawie, to dodam, że w Stoenie i eONie wszystko idzie mega sprawnie. Chyba wyczuli, że to dodatkowa kasa i nie robią żadnych problemów. Firm od projektów i ekspertyz też już trochę jest, są tacy, co zrobią taniej, jak samemu załatwi się część formalności. Tak więc problemem pozostaje zazwyczaj tylko zarząd. Cóż, z czasem pewnie i tu sytuacja zacznie się poprawiać i może przepisy też
Eon Foton ma w ofercie ładowarki, ale nie wiem czy zajmują się też ekspertyzami i cała resztą. Ktoś ma jakieś doświadczenie?

Stiv32

Nowy na Forum
Zastanawiam się nad tym uporem by montować WallBoaxa z całą tą otoczka badań, pozwolen itp? A dlaczego zwyczajne gniazdko nie wystarcza? U mnie wspólnota nie miała żadnych problemów z wyrażeniem zgody po prostu na gniazdko bez całej tej sensacji "oo samochód elektryczny"

elektryk

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się nad tym uporem by montować WallBoaxa z całą tą otoczka badań, pozwolen itp? A dlaczego zwyczajne gniazdko nie wystarcza? U mnie wspólnota nie miała żadnych problemów z wyrażeniem zgody po prostu na gniazdko bez całej tej sensacji "oo samochód elektryczny"
U mnie napisałem do administracji wynajętej przez zarząd, napisali jeśli elektryk wspólnoty się zgodzi to rób Pan.

Przy miejscu parkingowym mam gniazdko 220V (każde miejsce ma), chciałem tylko do hybrydy PHEV max 2kW ale gość się uparł że trzeba zrobić nową instalację przez pół garażu (kable, korytka, licznik) zamiast zamontować licznik na obecnej. Co ciekawe chciał tylko 1000 zł 5 lat temu, więc jak na obecne warunki to tanio. Wtedy olałem bo szkoda było zachodu dla PHEV.