Wallboxy dla firmy

PoznanskaPyra

Nowy na Forum
Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post. Szukałem po forum, ale nie znalazłem pewnej odpowiedzi.

Dlatego mam pytanie, czy wśród ładowarek typu wallbox są jakieś polecane i pewne marki?
Szukam ładowarek dla czterech samochodów Renault Zoe. Ładowarki stałe, najlepiej montowane na ścianie.
Ładowarka jedna podwójna (22kW) + dwie pojedyncze7.5kW (wiem, że lepiej byłoby same 22kW, ale mamy za mało przydzielonej mocy żeby pozwolić sobie na 4x22kW). Auta za dnia jeżdżą po mieście, w nocy są ładowane.
Ładowarki będą używane codziennie i lekko mieć nie będą, dlatego zależy mi na lepszych jakościowo produktach.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady w tej kwestii.

Michal

Moderator
Nie wiem czy to nie strzelanie z armaty do muchy ale może Tesla Connector gen3?
Obsługuje max 22kW i ma możliwość automatycznego podziału dostępnej mocy na kilka takich urządzeń (komunikują się przez wifi). Dzięki temu nie musisz się sam zastanawiać które auto, gdzie podłączyć - jak jedno naładuje się wcześniej, to pozostała moc zostanie rozłożona na pozostałe auta. W ten sposób możesz kupić 4 takie ładowarki i podłączać 4 auta bez martwienia się o kolejność ładowania i przepinanie pojazdów.

Ps. Nie mam takiej więc dużo więcej nie podpowiem ale kojarzę, że są tam takie fajne opcje współdzielenia mocy. A jak w przyszłości będziesz zamieniał ZOE na Tesle, to ładowarki już masz ;)

Michal

Moderator
Widzę, że wiszą jakieś ogłoszenia na allegro, ale chyba najlepiej będzie dowiedzieć się w salonie Tesla w Warszawie. Wydaje mi się, że możesz to załatwić wysyłkowo - zapłacić na konto i przyślą Ci kurierem. Spróbuj napisać na: [email protected]
Nie mam numeru, na który mógłbyś zadzwonić ale wydaje mi się, że teraz mają trochę luzu, więc powinni odpisać albo do Ciebie zadzwonić.
W razie braku odpowiedzi, może ktoś inny z forum podeślę jakiś numer.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale taką ładowarkę można kupić, tak o w sklepie? Pomysł zarządzania mocą bardzo mi się podoba.
Tak mozna kupic, podajesz vin jakiejs tesli i ci sprzedadza. Koszt ok 2800brutto.
Nie wiem czy mozna kupic 4szt.
System wspoldzielenia mocy to chyba jeszcze nie dziala, ale ustalic sztywno przez www mozesz odrazu,
Masz dowolnosc od 3 do 22kW w ustawieniach, i pelne zabezpieczenia wbudowane.

Michal

Moderator
Podobno to już działa i w Teslach dzielenie mocy bierze jeszcze pod uwagę procent naładowania baterii w autach i ładuje te z najniższym najszybciej.

PoznanskaPyra

Nowy na Forum
Tak mozna kupic, podajesz vin jakiejs tesli i ci sprzedadza. Koszt ok 2800brutto.
Nie wiem czy mozna kupic 4szt.
System wspoldzielenia mocy to chyba jeszcze nie dziala, ale ustalic sztywno przez www mozesz odrazu,
Masz dowolnosc od 3 do 22kW w ustawieniach, i pelne zabezpieczenia wbudowane.
Czyli mogę czyjś vin randomowo podać i kupić ładowarki? Ogólnie urządzają mnie tylko 4 sztuki, jedna nie ma sensu.

Cav

Pionier e-mobilności
Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post. Szukałem po forum, ale nie znalazłem pewnej odpowiedzi.

Dlatego mam pytanie, czy wśród ładowarek typu wallbox są jakieś polecane i pewne marki?
Szukam ładowarek dla czterech samochodów Renault Zoe. Ładowarki stałe, najlepiej montowane na ścianie.
Ładowarka jedna podwójna (22kW) + dwie pojedyncze7.5kW
Słaby pomysł.
Zoe bardzo źle znoszą ładowanie z jednej fazy, możesz je szybko popsuć w ten sposób.
Już chyba lepiej pomyśleć o 4*11kW - wtedy wszystkie będą trójfazowe.
No chyba że istnieje realna potrzeba ładowania akurat dwóch aut w 2h.....

krzyss

Pionier e-mobilności
Czyli mogę czyjś vin randomowo podać i kupić ładowarki? Ogólnie urządzają mnie tylko 4 sztuki, jedna nie ma sensu.
Tak, napisz do serwisu, podaj vin powinni sprzedac. Ale teraz sporo wydan aut bylo nie wiem czy beda mieli 4szt. na stanie.