Welcome package - Jakie adaptery w standardzie? Pakiet powitalny

Michal

Moderator
Ja pisałem o:
1058220-00-EUNIVERSAL MOBILE CONNECTOR, 3P
Rzeczywiście to jest UMCv1 - przepraszam za wprowadzanie w błąd - zmieniam poprzednie wpisy.

W takim razie radzę kupić używkę na allegro v1.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Może chodzi o takie EVSE Tesli? To ma 3 fazy ale jest też droższe
To znam ale jest to UMC w wersji pierwszej dokladane do S. Teraz do 3ki daja wlasnie wersje 2 ale jednofazowa.

Michal

Moderator
To znam ale jest to UMC w wersji pierwszej dokladane do S. Teraz do 3ki daja wlasnie wersje 2 ale jednofazowa.
Pewnie dlatego mój UMCv1 też był droższy. Z tego co rozumiem, to co Ty podlikowałeś nie ma wymiennych końcówek, ale w sumie to ja też w moim UMCv1 mam tylko czerwony wtyk trójfazowy, a reszta to przejściówki własnej roboty.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Pewnie dlatego mój UMCv1 też był droższy. Z tego co rozumiem, to co Ty podlikowałeś nie ma wymiennych końcówek, ale w sumie to ja też w moim UMCv1 mam tylko czerwony wtyk trójfazowy, a reszta to przejściówki własnej roboty.
Z tego co wiem to w UMC 1 mozna zmienic koncowki na 1 fazowe, ale nie probowalem.

Michal

Moderator
Do v1 można, tylko to co podlinkowałeś, to nie jest UMC, tylko CMC - z tego co rozumiem, tylko na sztywno czerwony wtyk trójfazowy.

[tutaj] opis różnic pomiędzy UMCv1 i v2

Gandalf

Pionier e-mobilności
[EDIT: nakłamałem - miałem na myśli UMCv1, a nie UMCv2 - niestety te nowe są jednofazowe]

Nie, UMCv2 to EVSE potrafiące pracować z instalacjami zarówno jedno jak i trójfazowymi - opisałem [tutaj].
No właśnie miałem pisać do Ciebie sprostowanie.
Pomieszać jest to bardzo łatwo bo na stronach Tesli swego czasu panowało zamieszanie z linkami do instrukcji tych urządzeń.
Najlepiej chyba operować kodami producenta.

Stary Universal Mobile Connector Gen1 (Universal to tutaj słowo-klucz) jest 3 fazowy i ma różne fajne przejściówki łącznie z czerwoną siłą.
Obecnie "standardem" dawanym do nowych samochodów jest Mobile Connector Gen2 (ale już not so universal), który jest 1 fazowy.

Ten UMC Gen1 to 1058220-00-E
i tak chyba jest najprościej upewnić się, że mówimy o tym samym.

Michal

Moderator
Dokładnie i naprawdę przepraszam za zamieszanie. Swego czasu dużo tego UMCv1 było na allegro i to nie tak drogo. Możecie też napisać na podany adres i zapytać - mi w grudniu jeszcze znaleźli V1, ale nie wiem co było dalej.

t3sla4sun

Zadomawiam się
> O tym wiem i zawsze zaczynam od 10A i idę w górę :).

OK, ale czegoś tutaj nie rozumiem. Jak zacznę od 10A i będę szedł w górę z mocą ładowania, to i tak kiedyś wywali korki.... Czy czegoś nie rozumiem? Jak iść w górę tak, żeby nie wywalić instalacji? :>