Wrażenia z jazdy w trasie

Pepek

Posiadacz elektryka
Może to zabrudzona szyba na wysokości kamer na przedniej szybie, tempomat ich używa do oceny odległości od przeszkód.
Zabrudzona kamera w pierwszej kolejności machałaby wycieraczkami jak głupia, dopiero potem by wyłączała tempomat. Dziwna sprawa, oby update coś pomógł.

inter

Pionier e-mobilności
Witajcie. Kolejna trasa za mną tym razem Polska (Jaworzno) - Holandia (Haga) - Polska (Jaworzno). Łącznie przejechane 2 451 km i zużycie 15,4 kWh. Trasa po autostradach z prędkościami autostradowymi 130 -140, a czasami 90 bo ruch, korki, itp. Jechałem tak jak się dało. Samochód sprawował się bardzo dobrze, a komfort jak i działanie klimatyzacji bez zastrzeżeń. Jeżeli chodzi o ładowania to również bez najmniejszego problemu. Mówiąc krótko nic nie planowałem. W nawigacji podałem adres, a resztą zajęła się Tesla :). Nigdzie nie czekałem, a ładowania tak po około 25 minut. Czasami nawet było to za mało aby spokojnie zjeść i skorzystać z toalety. Tak więc po rak kolejny przekonałem się i mam nadzieję że przekonam innych TAK autem elektrycznym da się podróżować w dalsze trasy hehehehe. Ale aby nie było tylko tak kolorowo to w drodze powrotnej wystąpiła - chyba jakaś awaria bo został wyłączony tempomat komunikat DI_a124 Tempomat wyłączony. Wszystko wracało do normy np. po postoju, czy ładowaniu, ale po jakimś czasie wracało. Zgłosiłem to na serwis, ale po cuchu liczę, że aktualizacja 26.8 to naprawi. Właśnie przed chwila ją zainstalowałem.
Na forum tesli w USA, polecają otworzyć wszystkie drzwi i potem zamknąć. Coś o oprogramowaniu układowym, mylące się ze stanem drzwi. Zdziwieni że pomaga.

Pabloss

Posiadacz elektryka
To na pewno nie zabrudzona kamera bo na jednym z postojów przetarłem wszystko - szyby i kamery, a po 40 minutach jazdy znowu wyskoczył ten błąd. Zrobiłem również od nowa kalibrację kamer i niestety znowu po jakimś czasie ten sam błąd.

SylB

Fachowiec
To na pewno nie zabrudzona kamera bo na jednym z postojów przetarłem wszystko - szyby i kamery, a po 40 minutach jazdy znowu wyskoczył ten błąd. Zrobiłem również od nowa kalibrację kamer i niestety znowu po jakimś czasie ten sam błąd.
Rozumiem, że wykluczyłeś opcję o ukaraniu przez Teslę za nieostrożną jazdę i nie trzymaniem rąk na kierownicy.

Bronek

Pionier e-mobilności

elektryk

Pionier e-mobilności
"Tesla told me to open all four doors, then close them.

It worked" :-D

Pabloss

Posiadacz elektryka
Rozumiem, że wykluczyłeś opcję o ukaraniu przez Teslę za nieostrożną jazdę i nie trzymaniem rąk na kierownicy.
oczywiście że tak - rączki na kierownicy. Jutro jadę trasę 2 x 400km więc zobaczymy czy aktualizacja to naprawiła.
P.S. dzięki Bronek za informację.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
To co pokazuje Tessie po 12000km

1692967841716.png

W poniedziałek wizyta w serwisie na "piski kaczki" w zawieszeniu oraz uszczelki co stały się głośne.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czaem nas karze za niewinność, byly takie przypadki. U mnie, gdzie jak aniołek się zachowywałem. Na tym samym odcinku , kilka razy, wiedząc może będzie tam "czerwona kierownica" i AP Stop , specjalnie się przykładałem do prawidlowej jazdy.
To ustąpiło. Tak jak po latach braku fantomów, teraz czasem lekkie mam/ miałem . Caly czas mówię o tym samym odcinku po którym jeżdżę od 4 lat.