Wspólnota mieszkaniowa i ładowanie elektryka - jak ich podejść

K

Konto_usunięte_2021-03-29

Gość
Pewnie większość z Was ładuje w domu z fotwoltaiki, ale u mnie dom w planach dopiero.
W zeszłym roku moja wspólnota uchwaliła, że zgadzają sie na ładowanie elektryków we wspólnym garażu. Jednorazowo 25 pln. Żyć nie umierać.
Niestety zacząłem drążyć temat w grudniu i wycofują się rakiem. "Nie mamy przygotowanej infrastruktury", "Lepiej będzie dla wszystkich żeby nie ładować" (sic!), "Pan wie o tym pożarze w Warszawie w garażu. W Faktach mówili, że był elektryk!".
Jednym słowem średniowiecze.

Jakieś porady w temacie jak ich podejść?

elveh

Posiadacz elektryka
Na razie jeszcze nie ma ich formalnie. Twój Prąd 4.0 ma podobno wystartować w 1Q22.

Po uwadze @jakniejatokto:

Również w 1Q22 ma wystartować program wsparcia budowy stacji ładowania o budżecie 870m zł nakierowany na przedsiębiorców, wspólnoty mieszkaniowe oraz spółdzielnie.

Dopłata w tym programie, to będzie 25% przy stacjach o mocach nie mniejszych niż 22kW, jeśli mowa o stacjach AC. Rozporządzenie jest praktycznie przygotowane już do podpisu ministra i może wejść w życie 14 dni po podpisaniu. Zatem jest realna szansa że to wystartuje w 2022, ale poczekajmy ;)

Przy takich parametrach jednak, to po prostu lepiej byłoby zwolnić z VATu te urządzenia na następne 2 lata - i byłoby to z większą korzyścią. Zresztą podobnie z dotacjami na elektryki.

No ja bym nie był pesymistą. Dopłaty do wallboxów już zdaje się są (mój prąd 3.0 czy też 4.0). Kwestia tylko tego, żeby jeszcze PGE/Tauron/Energa/etc partycypowała w pozostałych kosztach i cena mogłaby zjechać do zera. A - tak jak pisałem - możliwość kontroli obciażenia sieci bardzo by im się opłacała. Byłaby to znacznie mniejsza inwestycja niż elektrownia szczytowo-pompowa. Jak dla mnie zbudowanie sensownej i dobrze przemyślanej sieci ładowania jest 100x ważniejsza niż dopłaty do elektryków. Wolałbym, żeby na to były przeznaczone moje pieniądze, zamiast na dopłaty dla elektryków.

Last edited:

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Rozporządzenie (tu link chyba, że piszesz o jakimś innym) to co innego niż planowany na 1Q22 Mój Prąd 4.0. MP 4.0 będzie kierowany zapewne (jak jego poprzednie edycje) do osób fizycznych i z zapowiedzi ma być programem o szerszym zakresie - PV, punkty ładowania EV, magazyny energii.

Natomiast rozporządzenie dotyczy dofinansowania do stacji ładowania innych niż ogólnodostępne, stacji ładowania DC, czy stacji tankowania wodoru i skierowane jest do przedsiębiorców, samorządów, wspólnot, spółdzielni. Też się tym interesuję i kilka dni temu pytałem o postępy, 22 listopada dostałem taką odpowiedź:
Uprzejmie informuję, że projekt rozporządzenia obecnie jest przygotowywany technicznie i jeszcze dzisiaj zostanie przedstawiony do podpisu Pani Minister. Po podpisaniu zostanie niezwłocznie przekazany do publikacji w Dzienniku Ustaw. Wejście w życie zaplanowano na dzień przypadający po upływie 14 dni od dnia publikacji.
Ale w zeszłym tygodniu nie zostało jeszcze podpisane i opublikowane.

Pytałem też w NFOŚiGW i dostałem odp:
Zgodnie z informacją podaną na stronie NFOŚiGW 29.10.2021 r.: https://www.gov.pl/web/nfosigw/ziel...dowania-elektrykow-i-stacji-tankowania-wodoru, aby program mógł zostać uruchomiony – po decyzjach Komisji Europejskiej i Rady Nadzorczej NFOŚiGW – potrzebne jest jeszcze rozporządzanie Ministra Klimatu i Środowiska, które obecnie jest procedowane. Na razie nie mamy, więc możliwości podania konkretnej daty uruchomienia programu.

Wg mnie ten program wystartuje wcześniej niż MP 4.0 i tak jak piszesz dzięki niemu wymienione podmioty będą mogły starać się o dofinansowanie 25% w przypadku stacji ładowania co najmniej 22kW, innych niż ogólnodostępne. Pozostałe przypadki to ogólnodostępne DC powyżej 50kW oraz stacje wodoru. Ważny uwaga - okres kwalifikowalności kosztów rozpoczyna się po dniu złożenia wniosku. Czyli najpierw składamy wniosek, a następnie przystępujemy do inwestycji (projekt, instalacja, zakup sprzętu, montaż, itp.).

Tu można będzie śledzić informacje o programie:

elveh

Posiadacz elektryka
Zgadza się. Mówimy o tym samym rozporządzeniu.
Ja zakładałem że to rozporządzenie wchodzi w Twój Prąd 4.0, ale jeśli będą to osobne projekty, to dobrze, bo w ramach tego o którym piszemy nie ma nic dla Kowalskiego - o ile nie jest mieszkańcem budynku spółdzielni albo wspólnoty.

Zaktualizowałem wpis, by nie było zamieszania co do stanu faktycznego. Jeśli wiesz jeszcze coś więcej na temat Twojego Prądu 4.0, to podziel się z resztą.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Dziś została ogłoszona ustawa, więc za 14 dni można składać wnioski do swoich zarządców we wspólnotach i spółdzielniach bez konieczności posiadania zgody większości współwłaścicieli..

Przyda się pewnie, tylko ten limit poniżej 11 kW trochę bez sensu... Mogli dać nie wiem, tak z 11,000001 kW

Cav

Pionier e-mobilności
Przyda się pewnie, tylko ten limit poniżej 11 kW trochę bez sensu... Mogli dać nie wiem, tak z 11,000001 kW
Dokładnie.
Ja odpuszczam temat, zrobię grubsze kable do garażu przyszłościowo, ale evse z grubymi kablami nie mam zamiaru kupować.
To samo dotyczy zwiększania mocy bez potrzeby.

BTW: czy tablica rozdzielcza tylko na 4 gniazda 230 i 1 siłowe, to faktycznie koszt 1500 zł, czy elektryk coś pomylił?

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Musiałoby być 11,04kW, bo tyle daje 3x16A. W sumie są wallboxy, w których ustawiasz moc z dokładnością do 1A. Więc Zawsze można ustawić 15A zamiast 16A. To już daje 10,35kW mocy ładowania. Wystarczająco blisko 11kW żeby nie marudzić na zbyt małą moc, a mieści się w limicie. Ale zgadzam się, że ustawodawca dziwnie to sformułował. Powinno być 'o mocy nieprzekraczającej' a nie 'o mocy mniejszej'.

Mateusz

Zadomawiam się
Teraz tylko pytanie jak ogarnąć tą ekspertyzę. Ile to może kosztować? Co dokładnie to oznacza w ekspertyzie :

4) warunki niezbędne do bezpiecznej eksploatacji punktu ładowania;
5) wymagania, jakie powinny być spełnione w zakresie bezpieczeństwa pożarowego w związku z zainstalowaniem punktu ładowania.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Teraz tylko pytanie jak ogarnąć tą ekspertyzę. Ile to może kosztować? Co dokładnie to oznacza w ekspertyzie :

4) warunki niezbędne do bezpiecznej eksploatacji punktu ładowania;
5) wymagania, jakie powinny być spełnione w zakresie bezpieczeństwa pożarowego w związku z zainstalowaniem punktu ładowania.
Z tego co rozumiem, ekspertyzę zleca "podmiot o którym mowa w ust. 1" czyli wspólnota/spółdzielnia - ewentualny koszt także zależy od nich i od tego kogo wybiorą jako eksperta.