Wstrzymanie wniosków ścieżki leasingowej

BlackandWhite

Fachowiec
Czy to oznacza, że auto kupione teraz w leasingu lub wynajmie na firmę, będzie zakwalifikowane do tego programu? Czyli dopłata minimum 30tys zł?!

PaRa

Zadomawiam się
Dobrze rozumiem, że jako osoba fizyczna otrzymam 30000 dotacji jeśli:

- wezmę auto w leasing z wpłata minimum 36900
- mogę otrzymać dodatkowe 5000 ( dodatkowo przy dochodzie ostatecznego odbiorcy wsparcia nie więcej niż 120 000 zł rocznie za 2023 jeśli kupę w 2024 ).

Mam wątpliwości w kwesti :
- leasing może być na np. 5 lat ?
- jeśli jestem żonaty i leasing będzie na mnie z zoną to dochód będzie liczony dla małżeństwa ?

Iktorn

Zadomawiam się
Miejmy nadzieję, że zapis jednak będzie taki jak w poprzednich programach, czyli VATowcy mogą liczyć 225+ 50/100% VAT
Wątpliwe.
VAT w Moim Elektryku był kwalifikowalny (os. fiz/ryczałtowcy)/ częściowo kwalfikowalny (większość - VAT 50%)/ niekwalifikowalny (100% odliczenia VAT).

Teraz jest jedna wersja - VAT niekwalifikowalny i tyle.
Dobrze rozumiem, że jako osoba fizyczna otrzymam 30000 dotacji jeśli:

- wezmę auto w leasing z wpłata minimum 36900
- mogę otrzymać dodatkowe 5000 ( dodatkowo przy dochodzie ostatecznego odbiorcy wsparcia nie więcej niż 120 000 zł rocznie za 2023 jeśli kupę w 2024 ).
Tak. Tylko złomowanie/dochód oznacza konieczność większą maksymalną dotację - czyli musi być wyższy wkład własny.
Mam wątpliwości w kwesti :
- leasing może być na np. 5 lat ?
- jeśli jestem żonaty i leasing będzie na mnie z zoną to dochód będzie liczony dla małżeństwa ?
Leasing min. 2 lata.
Dochód - nie jest to dookreślone. Mowa jest jedynie o weryfikacji na podstawie PIT (dla os. fizycznych).

solik

Pionier e-mobilności
  1. dofinansowanie nie będzie udzielane na pojazd zeroemisyjny, który w dacie zakupu/leasingu/ wynajmu długoterminowego przez Ostatecznego Odbiorcę Wsparcia, ma przebieg kilometrowy wyższy niż 6000 km
ale warunkiem jest pojazd bez rejestracji, dziwne to :)

Kwalifikujące się pojazdy​

• Pojazdy muszą być nowe – fabrycznie nowe pojazdy zeroemisyjne kategorii M1.
  • Maksymalna cena pojazdu: 225 000 zł.
  • Warunek kilometrowy: Pojazd nie może mieć przebiegu większego niż 6000 km w momencie zakupu/leasingu/wynajmu.
  • Dofinansowanie nie jest możliwe dla pojazdów wcześniej zarejestrowanych.

Iktorn

Zadomawiam się
  1. dofinansowanie nie będzie udzielane na pojazd zeroemisyjny, który w dacie zakupu/leasingu/ wynajmu długoterminowego przez Ostatecznego Odbiorcę Wsparcia, ma przebieg kilometrowy wyższy niż 6000 km
oj to przebieg w demoweczkach bedzie pilnowany
Nie wiem czy to nie babol o dwa zera. Bo demówki nie kwalifikują się "Przez nowy pojazd zeroemisyjny należy rozumieć pojazd kategorii M1 fabrycznie nowy, który nie był przed zakupem zarejestrowany z uwzględnieniem warunku wskazanego w ust. 7.3 pkt. 2"

solik

Pionier e-mobilności
Gdyby ktos chcial zrobic myka ze kupi gruza za 500 zl i go zezlomuje

za zezłomowanie samochodu spalinowego (jeśli właściciel posiadał go przez co najmniej 3 lata i został zezłomowany po 1 lutego 2020 r.).